Dedić: Za proljetnu i jesenju sjetvu umjesto 500.000 KM, izdvojit će se devet miliona KM

petak, 27 Mart 2020 18:12

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva Šemsudin Dedić u današnjem obraćanju javnosti kazao je da je Vlada FBiH planirala značajna sredstva za prevazilaženje problema u privredi, a sve u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje u FBiH.

 

- Kao što sam i najavio prije nekoliko dana Federalno ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva krenulo je danas u realizaciju seta mjera koje imaju za cilj povećanje obima poljoprivredne proizvodnje u FBiH. Izuztno je bitno da se u FBiH može tokom ovog perioda što više svaki građanin osloniti na domaću proizvodnju. U tom pravcu Vlada FBiH je danas na sjednici donijela odluku o izmjeni ovogodišnjeg programa poticaja. Najznačajnija izmjena odnosi se na planirana sredstva za pokretanje proizvodnje, proljetne i jesenje sjetve. Umjesto planiranih prvobitno 500.000 KM, danas smo izmjenom programa planirali sredstva od devet miliona KM, kako bismo pomogli poljoprivrednim proizvođačima - rekao je Dedić i dodao:

" Naši poljoprivredni proizvođači mogu očekivati sufinansiranje troškova nabavke sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava. Također, kroz jesenju sjetvu nastojat ćemo da osiguramo podršku ali i garanciju otkupa za proizvedene domaće proizvode - rekao je Dedić.

Dedić je kazao da su od kantonalnih ministarstava zatražili da osiguraju svim zainteresiranim poljoprivredim proizvođačima korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.

- Također, preporučili smo svim nivoima vlasti odgađanje plaćanja zakupnina i koncesijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednike kao i odgodu plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u periodu najmanje tri mjeseca od roka dospjeća u ovoj godini. Današnjim izmjenama programa ukinuli smo ograničenja za fizička lica, poljoprivredne obrte i pravna lica. Znači sve koji mogu proizvesti količine na svojim gazdinstvima Federacija će poticati - rekao je Dedić.

Dodao je da su produženi rokovi za predaju zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

- S obzirom da je ograničeno kretanje građana ali i radno vrijeme administracije, u programu i u pravilnicima produžili smo rokove do 30 dana kako bi svi poljoprivredni proizvođači mogli podnijeti svoje zahtjeve. Pored toga ministarstvo je osiguralo u operativnom planu deset miliona KM sredstava koja su raspoloživa za isplatu poticaja. Planiramo sljedeće sedmice sa isplatom poticajnih sredstava, a ovom prilikom pozivam kantonalna ministarstva nadležna za oblast poljoprivrede da u što kraćem roku odrade svoj dio posla, s obzirom da pojedini kantoni još nisu dostavili zahtjeve. Pozvali smo sve nivoe vlasti da iz svojih budžeta izdvoje veća sredstva za poljoprivrednu proizvodnju - rekao je Dedić i dodao:

"S tim u vezi mi smo danas u ministarstvu pripremili i uputili u proceduru izmjenu i dopunu Zakona o poljoprivrednom zemljištu u FBiH kako bi se namjenska sredstva kojih ima 20 miliona KM na računima, stavili u funkciji kantonima za proljetnu i jesenju sjetvu. Ova izmjena zakona bi bila privremenog karaktera i odnosila bi se na period do 30.6. sljedeće godine. Što se tiče zaliha, osigurane su dovoljne količine sjemena, sadnog materijala, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava. Znači sve što je potrebno - rekao je Dedić.

 

Izvor:Faktor.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 425 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1576 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa