Poljoprivrednicima apel: PRODUŽITE BRAZDE , IDU POTICAJI

FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Kako se sada sve zemlje suočavaju sa problemima oko epidemije sve više je i onih koji upozoravaju da se mora ići uporedo i sa donošenjem mjera za ublažavanje posljedica po privredu i ekonomiju koje su neminovne. Zadnjih dana entitetski nivo vlasti apeluje na poljoprivrednike da se sjetva osnovnih kultura mora pojačati, a kao pomoć za sjeme i ostali repromaterijal prema riječima Fadila Novalića ,premijera Vlade FBiH iz budžeta će biti izdvojen deset puta veći iznos,odnosno sa planiranih 500 000 KM ide se na 5 000 000 KM.

Vlada FBiH će maksimalno motivisati što veću proljetnu, a onda i jesenju sjetvu, kako bismo bili još sigurniji. Svi će imati priliku da podnesu zahtjeve, a operativnim planom osigurano je i 10 miliona za početak isplate poticaja“ - izjavio je premijer Novalić.

Iz udruženja poljoprivrednika stižu odgovori da su spremni da zasiju duže brazde, ali uz obavezan poticaj.

Općina Bosanska Krupa pozvala je danas poljoprivredne proizvođače koji su zainteresirani za sjetvu dodatnih površina poljoprivrednih kultura i to kukuruza, graha i krompira da se obrate Općini Bosanska Krupa, a u cilju obezbjeđenja potrebnog repromaterijala za sjetvu. Minimalne dodatne sjetvene površine su 3 dunuma kukuruza, pola dunuma graha i pola dunuma krompira.

Zainteresirani proizvođači se trebaju prijaviti u što kraćem roku, a najkasnije do 31.03.2020. godine isključivo putem telefona na broj:

Kontakt osobe:

1.      Mumin Veladzić                               061472725

2.      Asima Skenderović                         061457156

3.      Ljubijankić Adita                              061850900

Medjutim bez obzira na kvotu koju je Općina odredila u pozivu poljoprivrednim proizvodjačima generalni apeli na stanovništvo su da svi oni koji imaju zemlje,bašte,okućnice ovaj put „produže brazde“.

Zemlje EU okrenule su se vlastitom narodu i onemogućile izvoz hrane i sada je jasno da se moramo oslanjati na vlastite resurse. Sada više nego ikad bitno je zasijati što više zemlje, a na nadležnima u zemlji je da se pobrinu za poticaje kroz repromaterijal. Ako nadležni sad ne shvate važnost trenutka, neće nikad!

Renata S.

poljoprivreda traktor

Zadnji put promjenjen četvrtak, 26 Mart 2020 14:03
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 476 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1640 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa