Bago o sigurnosti hrane u našoj zemlji: Šta jedu građani BiH?

FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Nakon prijavljenog slučaja trovanja gaziranom vodom u Hrvatskoj, te informacijama o otrovnim mandarinama na bh. tržištu, i građani Bosne i Hercegovine su u strahu. 

O kontroli hrane u našoj državi, za N1 govorio je Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”, koji navodi da srećom, u Evropskoj Uniji i zemljama članicama postoji sistem za brzo uzbunjivanje, i dodaje:

“Rafex kada je riječ o štetnim i opasnim proizvodima, i Ras kada je u pitanju hrana. Svaka zemlja provodi analize i istog momenta sve druge članice su informirane o štetnim proizvodima.”

U Bosni i Hercegovini, na ovom polju, ipak kasnimo, kaže Bago:

“Naše institucije ne otkrivaju ni blizu kao što je slučaj o otkrivanju loših proizvoda u Hrvatskoj i drugim članicama EU. Postavljam pitanje, šta se dešava sa proizvodima koji se direktno uvezu u BiH, koji ne idu preko EU, koliko tu pronađemo loših proizvoda? Dakle, sigurno nismo na istoj razini i istim kapacitetima kao ostale zemlje. Nije da nemamo institucije, one rade, međutim nisu rezultati kao što su u drugim zemljama.”

Netransparentnost bh. insitucija, te nepravovremeno informisanje potrošača još jedan je problem. Podsjeća Marin Bago i na prošlogodišnje slučajeve kada građani nisu dobili informacije o kvalitetu vode:

“Bio je slučaj sa vodom i bakteriološkim zagađenjem. Ni do dan danas nismo saznali o kojem je točno proizvodu riječ. Imamo i analize goriva na benzinskim trvtkama, gdje nam kažu loše i neispravno gorivo je pronađeno na dvanaest pumpi, mi ne znamo kojih. Još uvijek naše institucije ni kvalitetno ni pravovremeno ne informiraju potrošače” navodi Bago i napominje da su zakonski okviri jasni na ovom polju:

“Onaj koji pruža uslugu, ona institucija koja vodi brigu o nekoj oblasti, ona je dužna informirati potrošače i građane. Često ta informacija izostane i onda smo mi kao potrošači i građani ni na nebu ni na zemlji. Jednostavno nismo informirani.”

Za kraj, Bago ističe da je dugogodišnji problem izostanak reakcije građana.

(N1)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 114 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1046 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa