Članak je filtriran: Septembar 2022

U Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu postavljena je izložba ‘Sevdalinka - slika, riječ i zvuk’, koja predstavlja hronološki razvoj (od srednjeg vijeka do savremenog doba) usmene pjesme za koju se u narodu ustalio naziv sevdalinka.

Osim audio sadržaja, izložbu prati i serija likovnih radova nastalih inspiriranošću tom pjesmom. U zvučnoj komponenti performansa dostupni su snimci sevdalinke iz Folklornog arhiva Zemaljskog muzeja i Arhiva Radija Bosne i Hercegovine.

Autorica izložbe Nirha Efendić kazala je da će ‘uz lijepu priču o sevdalinki, posjetioci moći da osjete taj naš kulturni identitet’ te najavila da će ta izložba biti postavljena u Zemaljskom muzeju BiH nekoliko mjeseci.

Sevdalinka pripada redu najljepših usmenoknjiževnih vrsta koje je iznjedrio narod Bosne i Hercegovine. Na izložbi je predstavljena kroz povijesna razdoblja, kroz koja se razvijala i sazrijevala u kulturnom miljeu Bosne.

Izložbu je organizirao Zemaljski muzej BiH, a finansijski podržali ASA banka te Fondacija za scenske, likovne i muzičke umjetnosti Federacije BiH.

(FENA)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u saradnji s Udruženjem izbornih zvaničnika u BiH izradila aplikaciju e-birackiodbor, s ciljem pomoći i podrške izbornim komisijama osnovnih izbornih jedinica u BiH prilikom obuke članova biračkih odbora i njihovih zamjenika na izborni dan i tokom pakovanja i dostave izbornog materijala.

Aplikacija je multimedijalna i u njoj je dostupan prilagođeni video i tekstualni materijal Centralne izborne komisije BiH.

Članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici korištenjem aplikacije mogu na jednostavan i brz način doći do svih detalja vezanih za rad biračkih odbora.

Cilj je povećati znanja članova biračkih odbora i njihovih zamjenika o njihovim pravima i obavezama na biračkom mjestu. To se postiglo i stvaranjem interaktivne elektronske aplikacije koja se može koristiti na mobilnom telefonu ili tabletu.

Projekat izrade i aktiviranja aplikacije e-birackiodbor je implementiralo Udruženje izbornih zvaničnika u BiH u sklopu Democracy Commission Small Grant – OPA.

Aplikacija je dostupna na: https://ebirackiodbor.cik.ba kao i na: https://play.google.com/stor/apps/details?id=com.eBirackiOdbor&hl=en&gl=US, saopćeno je iz CIK-a BiH.

(FENA)

Objavljeno u IZBORI 2022

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u augustu u odnosu na prethodni mjesec ove godine u prosjeku su zabilježile rast za 0,3 posto.

Prosječan rast cijena zabilježen je u gotovo svim odjeljcima. Hrana i bezalkoholni napici poskupili su za 1,2 posto, stanovanje i režijski izdaci za 1,8 posto, namještaj i kućanski uređaji za 1,1 posto, zdravstvo za 0,1 posto, rekreacija i kultura za 1,1 posto, obrazovanje za 0,1 posto, restorani i hoteli za 0,9 posto, te ostala dobra i usluge za 0,8 posto.

Niže cijene zabilježene su kod odjeće i obuće za 0,7 posto, te prevoza za 3,8 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH (BHAS).

Nivo cijena u augustu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 16,8 posto.

Hrana i bezalkoholni napici u prosjeku su skuplji za 25,6 posto, alkoholna pića i duhan za 2,3 posto, stanovanje i režijski izdaci za 17,4 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 11 posto, zdravstvo za 1,6 posto, prijevoz za 28,4 posto, komunikacije za 0,8 posto, rekreacija i kultura za 9,4 posto, obrazovanje za 0,9 posto, restorani i hoteli za 11,7 posto, te ostala dobra i usluge za 7,4 posto.

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 4,1 posto.

(FENA)

Objavljeno u EKONOMIJA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu operativne akcije „Alea“, na području Cazina započeli pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na 16 lokacija.

Ove aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela - organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama i neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalozima Suda Bosne i Hercegovine, a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine  i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK).

Uzimajući u obzir to da su pretresi u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno, saopćeno je iz SIPA-e.

(FENA)

Objavljeno u VIJESTI

Premijer Ružnić odbio osuditi kriminal iz vlastitih redova!

U sinoćnoj debati na RTVUSK aktuelni premijer Vlade USK Mustafa Ružnić bio je potpuno jasan! Za kriminal, optužnice i presude nisu krivi članovi NES-a (A-SDA) koji su se ogriješili o zakone, krivo je pravosuđe jer ih goni. Zašto USK nije na vrijeme poduzeo mjere ili napravio peletaru, tj. obezbijedio grijanje za škole i građane u Kantonu koji je najbogatiji šumom kriva je Federacija. Temu trgovine pozicijama, kupovine i prodaje pojedinaca, zastupnika i ministara, potpuno je prećutao, valjda nije imao koga okriviti. Na temu prodaje diploma u Vita Plus Cazin također nije imao ni riječ za reći, niti koga okriviti. Rekao je da Vlada građanima treba podnositi izvještaj, iako njegova 4 godine nije podnijela Izvještaj o izvršenju Budžeta. Ni jednom riječju premijer Ružnić se nije smio ograditi od kriminalaca u vlastitim redovima, od prodavača diploma, od ucjenjivača na vlastitoj listi, od špekulanata u drvnoj industriji... Premijer jednog Kantona, na čelu jednog političkog subjekta koji je zbog afera morao promijeniti ime, na pitanja o korupciji izbjegava odgovor, odnosno izbjegava se ograditi od kriminala i korupcije u vlastitim redovima. Zato na pitanje: „Kukati ili mijenjati?“ – jasno je: MIJENJATI! Pošteno, jače, krajiški! PoMAK!

Objavljeno u IZBORI 2022

U okviru šestog kola Lige nacije nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Bukureštu poražena od selekcije Rumunije.

Utakmica, rezultatski beznačajna za naš tim budući da smo ranije ovjerili prvo mjesto u grupi i plasman u Ligu A Lige nacija, okončana je rezultatom - 4:1. Strijelci za domaće bili su Man, Ratiu te Puscas u dva navrata, dok je počasni gol za bh. selekciju postigao rezervista Džeko.

Treba kazati i da je selektor Ivaylo Petev izmiješao "karte" u odnosu na utakmicu iz Zenice protiv Crne Gore pa je glavne zvijezde ostavio na klupi te tako pružio priliku igračima koji ne igraju ili imaju manju minutažu. Krenimo redom.

Prvo poluvrijeme

Samo što su igrači krenuli sa centra utakmica je nakratko bila prekinuta. Iako još uvijek nema službenih izvještaja, sumnja da je došlo do bliskog kontakta domaćih navijača i BH Fanaticosa. Intervenirali su i tamošnji policajci te je utakmica nastavljena.

U prvih desetak minuta lopta je bila više u nogama Zmajeva, nakon čega Rumuni preuzimaju posjed lopte. U 13. minuti Alibec, koji nam je večeras pravio dosta problema, zaustavljen je u posljednjem trenutku.

Selektor Ivaylo Petev već je u 24. minuti morao mijenjati. Kovačevića, koji zbog povrede nije mogao nastaviti meč, mijenja Saničanin. Pet minuta poslije Šerbečić nakon prekida puca glavom, ali lopta odlazi pored gola. U 33. minuti možda i najbolja prilika za naš tim. Šutirao je Šarić, ali ravno u golmana domaćih. To je ujedno bio jedini šut u okvir gola u prvom dijelu, a ujedno i sve što smo konkretno napravili u napadu.

Nakon toga igra našeg tima kao da se raspala. Bezbroj izgubljenih lopti, u čemu su prednjačili Šarić i Cimirot, skupo su nas koštali. U 37. minuti Rumuni dolaze do vodstva. Domaći su iskoristili smušenost u našoj odbrani. Strijelac je Man. Gol se provjeravao i VAR tehnikom, ali sve je bilo čisto. Veliko slavlje domaćih navijača.

Kao da ni primljen gol nije bila dovoljna opomena, pa smo nastavili griješiti i možemo slobodno reći da možemo i biti zadovoljni što nam je samo jedna lopta završila u mreži.

Drugo poluvrijeme

Petev je na poluvremenu napravio dvostruku izmjenu. Umjesto Miličevića i Cimirota ulaze Duljević i Danilović. U tim trenucima imali smo nešto veći posjed lopte, ali izuzev pokušaja Duljevića, ništa nije bilo vrijedno pažnje.

Ono što nismo napravili u prvih 59 minuta utakmice, uradili smo u samo minut. Prevljak sjajno šutira, ali brani golman domaćih. Potom Gojak iz kornera sjajno ubacuje, a Saničanin glavom šalje loptu pored gola.

U 61. minuti u igri ulazi i Kolašinac, umjesto Čivića. Petev je pokušao i sa ulaskom Džeke, koji mijenja indisponiranog Šarića, ali bezuspješno.

Sve je praktično bilo riješeno već u 73. minuti kada rezervista Puscas pogađa za 2:0.

Džeko je još jednom potvrdio svoju klasu te je već u 77. minuti postigao gol. Nažalost, naše slavlje je trajalo svega dvije minute, jer pogađa Ratiu. Vasilj nas je spasio bruke u 83., kada sjajno brani šut Puscasa. Istog igrača nije uspio zaustaviti u 86. minuti. Bilo je 4:1, što je i konačan rezultat ove utakmice.

Petevu je, istini za volju, ova utakmica mogla dobro poslužiti da zna na koga može računati, ali i pokazati koliko za naš tim znače standardni i iskusni nogometaši. Iz ovog poraza treba izvući pouke i spremiti se za naredne akcije Zmajeva.

(FENA)

Objavljeno u SPORT

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uvjerljivim porazom od Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 121:59 okončale su svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Bh. Zmajice su na prilično neslavan način odigrale cijeli turnir koji su završile sa još jednim uvjerljivim porazom.

Poraz od 62 poena razlike je još jedan težak udarac za izabranice selektora Gorana Loje koje su odigrale ispod svojih mogućnosti svoj premijerni Mundobasket.

Prvo ime susreta bila je Amerikanka Kelsey Plum sa 20 poena, a Gray je dodala 16. Bolja od ostalih u našim redovima bila je Nikolina Elez sa 19 koševa.

Najbolja bh. igračica Jonquel Jones zaustavila se na svega sedam poena.

Pred našom ženskom selekcijom su novi izazovi. Krajem novembra ih očekuje nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo kada budu igrale sa selekcijama Njemačke i Belgije.

Selektor Bosne i Hercegovine Goran Lojo nije bio previše razočaran iako je naš ženski košarkaški tim izgubio od Sjedinjenih Američkih Država na Mundobasketu.

Zmajice su izgubile s čak 62 razlike (121:59) i to je drugi najveći broj poena koji su Amerikanke dale od februara 2020. godine. Svejedno, Lojo poručuje da mu je drago jer su naše djevojke dale sve od sebe u odbrani.

"Čestitke Amerikankama na pobjedi, i nama je kao i svakoj ekipi bilo teško igrati protiv njih. Radi se o ekipi punoj zvijezda koje igraju u najjačoj ligi svijeta. Drago mi je da su naše djevojke dale sve od sebe u odbrani i možemo reći da smo izgubili dostojanstveno", rekao je Lojo.

"Ovo je naš prvi nastup na velikom Svjetskom prvenstvu, među 12 najboljih selekcija svijeta, čast nam je. Nismo uspjeli ostvariti plasman u drugo kolo što smo priželjkivali, jednu ili dvije pobjede. Sada nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Imamo dvije pobjede i na dobrom smo putu da se ponovo kvalifikujemo tamo", dodao je naš selektor.

Podsjetimo, bh. tim odlazi kući iz Australije sa svih pet poraza i koš razlikom -203.

Objavljeno u SPORT

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Padavine su registrovane na području Krajine, sjeveru i dijelu centralne i jugozapadne Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Sokolac 8; Ivan-sedlo 10; Bugojno i Sarajevo 11; Drvar i Jajce 12; Bihać, Gradačac, Grude, Livno, Prijedor, Sanski Most, Trebinje i Zenica 14; Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Mostar i Zvornik 15; Neum 18°C.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i slabom grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Slično kao i proteklog dana, uz lošije biometeorološke prilike. Povećana naoblaka i padavine, uz preovladavajuće južno strujanje, kod meteoropata i hroničnih bolesnika će uzrokovati reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, iscrpljenosti, promjene raspoloženja. Poželjno je reducirati aktivnosti.

Objavljena je prognoza do petka:

U srijedu, 28.09.2022., u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. U Bosni sa prolaznom kišom i pljuskovima u jutarnjim satima. U Hercegovini tokom dana povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C. 

U četvrtak, 29.09.2022., povremeni lokalni pljuskovi se prognoziraju na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne. U većem dijelu Bosne umjereno od pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C. 

U petak, 30.09.2022., umjereno od pretežno oblačno vrijeme. Povremeni lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
utorak, 27 Septembar 2022 07:05

SERVISNE INFORMACIJE za dan 27.09.2022.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježeno slijedeće:

Dana, 26.09. u 07.00 sati desila se SN, Bosanska Krupa Podvran put M14 gdje je učestvovalo 1 putničko vozilo, materijalna šteta na vozilu i oštećena zaštitna ograda vlasništvo Direkcije za ceste FBiH, uručen prekršajni nalog vozaču.

Dana, 26.09. u 09.30 sati desilo se KD šumska krađa, reon Gudavac, KD izvršeno od strane 1 lica(poznato), na licu mjesta izvršene uviđajne radnje, slijedi izvještaj Kantonalnom tužilaštvu.

Dana, 26.09. u 09.40 sati desila se SN, Bosanska Krupa Ul.Radnička od strane 2 putnička vozila, izvršen uviđaj, materijalna šteta, prekršajni nalog na vozača koji je prouzrokovao SN.

Dana, 26.09. u 13.45 sati desila se SN, Bosanska Krupa Ul.Unska, učestvovala 3 putnička vozila, izvršen uviđaj, materijalna šteta na vozilima, 1 lice (suvozač) zadobilo LTP, vozaču koji je prouzrokovao SN uručen je prekršajni nalog.

Dana, 26.09. u 20.35 sati desilo se KD oštećenje tuđe stvari, Bosanska Krupa Ul. Dana nezavisnosti, KD izvršilo 1 lice(poznato) pod utjecajem alkohola, lice lišeno slobode i zadržano po provođenju istrage slijedi izvještaj Kantonalnom tužilaštvu.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala dojava o požaru i intervencija.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 37 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je upućeno 5 lica.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća.

Danas planski prekid u isporuci vode:

-Bosanska Krupa, od 07.00-15.00 sati Ul. 505. Viteške i dio 511. Slavne (zgrade) i Ul.Podgrmečka, radovi na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća.

Danas planski prekid u isporuci električne energije i to:

-od 10.00-14.00 sati Muslimanska Jasenica II, radovi na trafo stanici.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 14°C , vlažnost zraka 92 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 22 cm, u Bosanskoj Otoci 71 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
Stranica 1 od 8

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2173 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa