Članak je filtriran: April 2020

Jedan od najpopularnijih bh. bendova Dubioza kolektiv čestitao je Međunarodni praznik rada izmijenjenom verzijom njihove pjesme "Prvi maj" u skladu sa posljednjim aktuelnostima.

Pjesmu "Prvi maj" Dubioza je izmijenila tako da odgovara ovogodišnjoj prazničnoj atmosferi u kojoj smo se našli. Naime, oni govore o nemogućnosti obilježavanja Praznika rada zbog koronavirusa i obavezne socijalne distance.

Prije nego što su pjesmom čestitali međunarodni praznik, frontmen benda Brano Jakubović kazao je kako je odlučio da se "ubaci u biznis s nabavkom respiratora" zbog čega je, kako je rekao, posadio maline.

U pjesmi su se dotakli i Vlade Federacije BiH, Kriznog štaba i sumnjive nabavke respiratora, a Jakubović kaže da možemo glasati za ovu verziju pjesme ukoliko nam se sviđa u "okviru showa Fikret možeš biti ti."

U izmijenjenoj verziji pjesme kažu kako svijet izgleda kao da je stao, no da će se sa prozora ipak čuti bunt radnika.

"Niko ni ne pomišlja roštilj zapalit iz kriznog štaba mu neće halalit. Murija bi odmah pravila raciju 'ko to ne poštuje samoizolaciju'", pjevaju oni.

Prilikom izmjene originalnog teksta inspiraciju su našli i u posljednjoj aferi nabavke respiratora:

"Dok traje karantin i vlada panika tonemo brže i od Titanika, i opet pokazuju sve naše vlade kako se stručno u nevolji krade."

 

Izvor: Klix

Pojedini radnici u našoj zemlji koje su poslodavci zadržali na radnom mjestu požalili su se na neka neugodna iskustva s kojima se suočavaju kako bi sačuvali svoja radna mjesta. Tako tvrde da plaće za mart, kojima su se nadali, sada moraju vratiti poslodavcima.

Kako saznajemo od brojnih radnika u BiH te udruženja ugostiteljskih i turističkih djelatnika, pojedini poslodavci koji su odlučili zadržati svoje radnike kada im je zabranjen rad, te im uplatiti doprinose, sada za svakog radnika moraju uplatiti i neto plaću.

Naime, to je uslov kako bi ostvarili pravo na naknadu iz vladinih paketa pomoći. Dakle, samo poslodavci koji uplate minimalne plaće i doprinose radnicima mogu računati na naknade.

Međutim, tu ništa ne bi bilo čudno da radnici onog trenutka kada dobiju plaće na svoje račune novac ne moraju vratiti u ruke poslodavcima koji im obećavaju da će ga ponovo dobiti kad im budu isplaćene naknade. Pri tome, još se ne zna kada će početi isplata naknada iz paketa pomoći. To može biti i za dva-tri mjeseca.

U međuvremenu, brojni radnici, a najviše oni u ugostiteljstvu, ostali su bez ikakvih primanja za mart, a vjerovatno i za april. Nekoliko ugostiteljskih radnika iz Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo potvrdilo nam je ove informacije. Kako kažu, poslodavcima ide u korist jer su na njihovim bankovnim računima prikazane uplate, a niko ne zna da su ustvari ostali bez tih sredstava.

Željko Tatić iz Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS-a također nam govori da mu se nekoliko konobara požalilo da su morali vratiti plaće poslodavcima.

"Gledamo kako da budemo socijalno odgovorni prema svima. Mi se sada borimo za poslodavce kako bismo sačuvali radna mjesta. Poslije ovoga što radi država, ne dozvoljavajući ljudima da rade, što je njihovo osnovno pravo, a pri tome im apsolutno ništa nije dala, ugasit će se mnogi objekti. Ne pričamo mi ovdje o nekim imućnim vlasnicima ugostiteljskih objekata, već o 70-80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu koji rade i žive u ugostiteljstvu. Niz je manjih kafića čiji vlasnici su konobari koji tu ujedno i rade. Oni sada nemaju ništa", kazao nam je Tatić.

Kako saznajemo, brojnim poslodavcima širom BiH još nisu isplaćene nikakve naknade iz paketa pomoći kantonalnih i gradskih budžeta, niti znaju kada će i da li će biti isplaćene.

Radnici s višegodišnjim radnim stažom žale nam se da im je lakše bilo da su završili na biroima za zapošljavanje nego što su ih zadržali poslodavci.

"Radim već deset godina kao konobar. Da sam se prijavio, imao bih bilo kakva primanja od biroa, a ne ovo što me sad zadesilo", požalio nam se jedan ugostiteljski radnik.

Međutim, saznajemo da ni biroi za zapošljavanje nisu uplatili nikakve naknade radnicima koji su ostali bez posla.

"Kako dolaze informacije do mene, još uvijek ljudima nisu isplaćene nikakve naknade. Ja sam prije godinu, kada je opet sve bilo normalno, bio u situaciji da sam pola godine čekao isplatu s biroa", govori nam Emir Pleh, vlasnik jednog sarajevskog ugostiteljskog objekta te nastavlja: "Moja sreća je što sam imao jednog radnika kojeg sam i zadržao. Isplatio sam mu plaću i nisam tražio nikakav povrat. Pokrio sam troškove koliko sam mogao. Predao sam zahtjev za pomoć, ali još nikad nisam dobio nikakav odgovor, a već treba aprilsku plaću da isplatim. Jedan od zahtjeva nadležnih jeste da se prikaže da je promet u objektima tokom
marta bio za 20 posto manji u odnosu na januar i februar te mart prošle godine. Konkretno, u mom slučaju, to je nebuloza, jer moj objekat nije radio u tom periodu prošle godine".

Prema posljednjim službenim podacima, više od 28.000 radnika u Federaciji BiH i 2.000 radnika u RS-u ostalo je bez posla od polovine marta 2020. godine. Najteže su pogođeni radnici u ugostiteljstvu i turizmu.

Podsjećamo da privrednici u FBiH već više od 40 dana čekaju na pomoć države, a njihova agonija je produžena s obzirom na to da Dom naroda Parlamenta FBiH još nije usvojio takozvani korona-zakon. Nova sjednica zakazana je za ponedjeljak, ali i u slučaju njegovog usvajanja, evidentno je da će predviđene mjere kasniti.

Kanton Sarajevo je nedavno počeo prve uplate privrednicima, pa je tako iznos od 1,1 milion KM uplaćen privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo za finansiranje dijela plaće radnicima, potvrdio je kantonalni ministar privrede Draško Jeličić.

 

Izvor: Klix

S obzirom da je porast broja zaraženih u Unsko-sanskom kantonu vezan za ukidanje obaveznog karantena i dolazak naših građana iz inozemstva, provjerili smo kakvo je stanja na graničnim prijelazima „Izačić“ i „Maljevac“ uoči prvomajskih praznika.

GP Izacic 3

Kako saznajemo, broj ulazaka posljednjih dana je povećan, ali  dolasci naših građana nisu striktno povezani sa praznikom.

Oni se uglavnom u BiH vraćaju jer su na to prinuđeni ili se radi o profesionalnim vozačima.

Prema riječima Nedžada Vojića, komandira Granične policije GP Izačić najviše dolazaka zabilježeno je iz Slovenije.

Na ovaj GP prošlog vikenda u našu državu ušlo je ukupno 117 osoba, a tokom posljednja 3 dana 373 osobe, što dovoljno govori o povećanom broju ulazaka.

Ista situacija je i na GP "Maljevac". Ovdje je u posljednja 3 dana, prema riječima Refika Šabotića, komandira Granične policije GP “Maljevac” ušlo 169 BH državljana.

Ulazak

GP Izacic 1

GP Izacic 2

 

Izvor : RTV USK

Općina Bosanska Krupa danas je objavila javni poziv privrednim subjektima za subvencioniranje iznosa redovne kamate. Uz subvencioniranje troškova komunalnih naknada, naknada za privremeno korištenje javnih površina i računa za odvoz otpada, ovo je mjera podrške za koju je Općinsko vijeće, na prijedlog načelnika Armina Halitovića, odluku donijelo prije sedam dana.

Korisnik subvencije iznosa redovne kamate može biti poslovni subjekt čije je sjedište na teritoriji općine, kojem je zabranjeno ili otežano obavljanje djelatnosti aktima Federalnog i/ili Općinskog štaba civilne zaštite, koji ima pad prometa 20 posto i više u periodu 1.1. - 30.4.2020. godine u odnosu na isti period prošle godine i koji na dan 29.2.2020. godine nema dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Općini po bilo kojem osnovu.

Subvencija redovne kamate može se odobriti ukoliko je ugovor o kreditiranju zaključen od 1.2.2020. godine, ako je namjena kredita finansiranje obrtnih ili osnovnih sredstava, za likvidnost ili za refinansiranje kredita po navedenim osnovama, zatim ukoliko iznos kredita nije veći od 20.000,00 KM, te ukoliko rok otplate nije duži od dvije godine.

Općina snosi troškove obrade kredita, te subvencionira cjelokupni iznos redovne kamate ako je nominalna kamatna stopa do 7 posto na ugovoreni iznos kredita. Ako je kamatna stopa veća od 7 posto na ugovoreni iznos kredita, uključujući i promjenjivu kamatnu stopu, Općina subvencionira redovnu kamatu obračunatu po stopi od 7 posto na ugovoreni iznos kredita, a preostalu razliku troškova kamate plaća korisnik subvencije.

Isplata subvencije vrši se nakon dostavljanja dokaza da je korisnik subvencije izvršio uplate anuiteta prema davaocu kredita sa kojim ima zaključen ugovor. Korisnik subvencije dostavlja dokaze o uplatama anuiteta Službi za obrt, poljoprivredu i poduzetništvo mjesečno, ali ne kasnije od 15 dana od dana uplate anuiteta.

Sredstva za subvencioniranje iznosa redovne kamate iz Budžeta općine Bosanska Krupa iznosit će 50 hiljada KM. Procjene govore da će se ovim sredstvima poslovnim subjektima iskreditirati oko 900 hiljada KM. Ovaj fond će se s obzirom na dozvoljen period otplate planirati i naredne dvije godine u budžetu, a po potrebi će se povećavati.

Javni poziv za subvencioniranje iznosa redovne kamate, objavljen na stranici Općine Bosanska Krupa pod linkom: http://opcinabosanskakrupa.ba/javni-poziv-poslovnim-subjektima-sa-podrucja-opcine-bosanska-krupa-za-ublazavanje-ekonomskih-posljedica-nastalih-usljed-pandemoje-covid-19/ otvoren je do 31.12.2020. godine, a spisak djelatnosti i vrste poslovnih subjekata na koje se primjenjuje ovaj poziv objavljen je pod linkom:

http://opcinabosanskakrupa.ba/spisak-djelatnosti-i-vrste-poslovnih-subjeka-kojima-je-zabranjeno-ili-otezano-obavljanje-djelatnosti/

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

 

 

Pozivaju se privredni subjekti u Bosanskoj Krupi da na stranici Općine Bosanska Krupa, u svrhu pravljenja analize stanja i definisanja prijedloga mjera podrške organa uprave, popune upitnik o utjecaju pandemije koronavirusa.

Putem upitnika Općina želi spoznati na koji je način i u kolikoj mjeri pandemija utjecala na poslovanje, je li i u kolikoj mjeri uzrokovala otpuštanje radnika i pad prihoda, te koje su mjere privredni subjekti poduzeli kao odgovor na trenutnu situaciju.

Mjere podrške privrednicima su od iznimne važnosti za oporavak ekonomije, a da bi se osmislile i provele najadekvatnije, neophodni su precizni podaci o izazvanim posljedicama, zbog toga Općina Bosanska Krupa poziva subjekte da bez oklijevanja popune upitnik u što moguće kraćem roku.

Dok se na višim nivoima vlasti pripremao korona-zakon i kreirale mjere podrške, Općina Bosanska Krupa je nabavkom repromaterijala za sjetvu više kultura pomogla svim zainteresiranim poljoprivrednicima, a donijela je i dvije odluke usmjerene na privredne subjekte. Jedna se tiče privremenog subvencioniranja troškova komunalnih naknada, naknada za privremeno korištenje javnih površina i računa za odvoz otpada, a druga subvencioniranja iznosa redovne kreditne kamate.

U narednom periodu Općina Bosanska Krupa, u okviru svojih nadležnosti, želi donijeti nove odluke, za čiju su izradu od iznimne važnosti precizni podaci koje nastoji prikupiti putem ankete. Podaci će se koristiti zbirno kod analize stanja i definisanja prijedloga mjera podrške. Bit će strogo povjerljivi, dakle neće se objavljivati.

 

Upitnik/anketa objavljena je na stranici Općine Bosanska Krupa pod linkom:

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Federalni štab civilne zaštite na jučer održanoj proširenoj sjednici naredio je Federalnoj upravi civilne zaštite da 80 invazivnih respiratora čiju je nabavku izvršila Vlada Federacije BiH, isporuči kliničkim centrima i kantonima u Federaciji BiH. Unsko-sanskom kantonu bit će isporučeno 12 respiratora.                                                                                                                

Novom naredbom koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. maj zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. U ova prva tri dana maja zabranjuje se kretanje od 22.00 do 5.00 sati ujutro na području Federacije BiH.

Naredba od 24. aprila o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dopunom naredbe koja se primjenjuje do 15. maja ovim osobama dozvoljeno je svakodnevno kretanje u automobilu.                                                                                                                                                                                                                                

Za 26 naredbi sa rokom primjene do 30. aprila novim naredbama taj rok je produžen do 15. maja ove godine.

Izvor: FENA

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 14,37 sati Bos.Krupa ul.511 Slavne brigade narušavanje javnog reda i mira drskim ponašanjem i fizičkim napadom na drugo lice od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 2 lica.

U 15,25 sati Bos.Otoka ul.Radnička narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 16 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” nije bilo upućenihlica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj pridržava naredbi vezano za naredbe institucija Corona virus u lokalnim i među - gradskim linijama.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mokrim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 10 C , vlažnost zraka 100% , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 40 cm,u Bosanskoj Otoci 82 cm a rijeke Krušnice 42,70 cm (NV).

Od 64 uzorka testiranih u protekla 24 sata, na području Unsko-sanskog kantona prema laboratorijskom nalazu ukupno je pozitivno 11 osoba.

 

Ovakvi podaci su više nego zabrinjavajući istaknuto je na danas održanoj press konferenciji Kantonalnog kriznog štaba u Bihaću.

Sve je to posljedica popuštanja mjera, ukidanja karantene i policijskog sata kao i nesavjesnih građana koji ne poštuju propisane naredbe, rečeno je.

Povećanom broju zaraženih mogli bi doprinijeti i prvomajski praznici kao i dolazak bh. građana iz Evropske unije, što je dovelo do tog da Sanski Most već ima pet pozitivnih na koronavirus.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantna i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite, Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i Zarina Mulabdići, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK upozorili su na ovaj nagli porast broja oboljelih od koronavirusa, samo nekoliko dana nakon ukidanja nekih od mjera koje su bile na snazi.

Hoće li se dodvoravanje narodu svima nama obiti o glavu: Da li je trebalo ukinuti policijski sat?

- Rezultati testova danas su pokazali 11 novih slučajeva, što je najveći broj pozitivnih na koronavirus, na području našeg kantona, u jednom danu, od izbijanja epidemije. Zahvaljujem građanima koji odgovorno se ponašaju i nose dio tereta ove krizne situacije, ali pozivam sve da poštuju i dalje preventivne mjere zaštite i sačuvaju svoje i zdravlje svojih bližnjih, kazao je premijer Ružnić.

Dr. Mulabdić kazala je da, trenutno, USK ima i veći broj klastera u odnosu na petak, jer su nova tri klastera registrovana u općini Sanski Most, gdje je danas potvrđeno četiri slučaja oboljelih od koronavirusa.

Ministrica Ćemalović kaže da se pokazalo je bilo ishitreno naglo ukidanje nekih mjera, prije svega one o obavezi karantina za osobe koje dolaze iz inozemstva u BiH, kao i policijskog sata. Dodala je da se o ukidanju tih mjera trebalo razmišljati tek nakon 1. maja, tačnije kad prođu praznici.

Ćemalović je kazala da su pozitivne na COVID-19 koje su došle iz inostranstva u posljednjim danima otkako je ukinut karantin.

 

Izvor: Faktor

Federalni štab Civilne zaštite danas je donio nove odluke koje na snagu stupaju od 1. maja, a trajat će do 15. maja.

Tako se naređuje obustava rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području Federacije Bosne i Hercegovine izuzimajući trgovine prehambenih i i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.

Također, dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. To znači da će od 1. maja raditi frizerski i kozmetički saloni, kao i srodne djelatnosti, odnosno svi mali obrtnici koji potpadaju pod ovaj zakon.

Za praznik Prvi maj se naređuje zabrana okupljanja za više od pet osoba, a policijski sat će biti uveden za prva tri dana maja u trajanju od 22. do pet sati ujutro.

Više detalja o današnjim naredbama Federalnog štaba CZ bit će poznato kasnije danas.

 

Izvor: Faktor

Stranica 1 od 17

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 438 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa