Članak je filtriran: Maj 2021

Centralni program Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr bit će održan sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u 21.00 sat, uz uživo prenos na BIR Televiziji i BHT1, saopćila je MINA.

Uvodno obraćanje održat će prvi imam Gazi Husrev-begove džamije Mensur ef. Malkić, program će izvesti hafizi i imami Islamske zajednice, dok će poruku uputiti reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Kadersku dovu će proučiti hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

Lejletu-l-kadr je za muslimane najodabranija noć u godini, jer je u njoj počela objava Kur`ana, posljednje Božije objave i upute čovječanstvu.

To je noć u kojoj muslimani vjeruju da se određuje sudbina i da u njoj čovjek može zaslužiti oprost od grijeha. Kur`an koji u jednoj čitavoj suri, suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, noć Lejletu-l-kadr opisuje kao noć vrijedniju od 1.000 mjeseci.

Lejletu-l-kadr će biti obilježena u svim džamijama, posebnim programima koji će biti održani uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, navodi se u saopćenju.

(FENA)

U nedjelju, 9. maja, obilježava se Dan Zlatnih ljiljana, Dan logoraša BiH i Dan pobjede nad fašizmom.

Tim povodom širom Bosne i Hercegovine bit će upriličeno niz aktivnosti. U Bosanskoj Krupi, kao i u ostalim općinama i gradovima USK, delegacije će obići Centralno spomen-obilježje.

Članovi Udruženja “Dobitnici najvećih ratnih priznanja” Bosanska Krupa, predstavnici općinske vlasti i građani, povodom 9. maja – Dana Zlatnih ljiljana, u 10.00 sati će obići Centralno spomen-obilježje, položiti cvijeće, proučiti Fatihu i na taj način evocirati uspomene na sudbonosne bitke za opstojnost i državotvornost BiH tokom proteklog rata.

Dan Zlatnih ljiljana i ove se godine, zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusom, obilježava skromnije nego inače, samo obilaskom spomen-obilježja i mezarja.

Podsjetimo, u Bosanskoj Krupi priznanje „Zlatni ljiljan“ dobilo je trideset pet pripadnika 511. slavne, a „Zlatnu policijsku zvijezdu“ jedan pripadnik Ratne stanice policije u Bosanskoj Krupi.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Uprava policije MUP USK-a, u proteklom periodu zaprimila je više prijava krivičnog djela „Prevara“, izvršenog putem društvenih mreža.

Nakon što izrade lažne facebook profile ili e-mail adrese, cyber prevaranti komuniciraju sa ciljanim osobama, te ih putem e-maila, messenger-a ili na neki drugi način obavještavaju da su ostali bez novca, da su opljačkani ili izgubili dokumente,  tražeći da im se pošalje novac na određeni broj računa ili određeno mjesto.

Isto tako žrtve prevara su putem facebooka dobijali aplikacije za učešće u različitim nagradnim igrama, a potom putem messengera dobijali poruku kako su baš oni „sretni dobitnici“ te da za preuzimanje nagrade moraju porukom poslati fotografije lične karte ili broj bankovnog računa.

Česti su slučajevi prevara putem internetskih kupoprodajnih servisa (eBay, PIK.ba i sl.) kojom prilikom se nudi različita roba veom dobrih performansi ili roba za nevjerovatno niske iznose novca. U velikom broju slučajeva ovdje se radi o lažnim profilima koji su aktivni samo kratak vremenski period te se koriste za vršenje prevara.

Uprava policije MUP USK-a upozorava javnost, da prevare putem interneta postaju sve raznovrsnije te poziva građane da ne nasjedaju na različite obavijeti o „nagradnim igrama“ na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama.                                                                                                                           

Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, a ako postoji i najmanja sumnja da se radi o prevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj treba  odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122.

Izvor: Vlada USK

Svakog 7. maja od završetka posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, Islamska zajednica i Bošnjaci obilježavaju Dan džamija.

U noći 7. maja 1993. godine, minirana je jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, po svojoj ljepoti čuvena Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića. Ferhadija džamija je sagrađena 1579. godine a dao ju je sagraditi bosanski namjesnik Ferhat-paša Sokolović. Bila je pod zaštitom UNESKO-a, a njeno rušenje sastavni je dio plana o uništavanju objekata duhovne i materijalne kulture muslimana.Istog dana srusena je i Arnaudija džamija, takodje u Banja Luci.Džamija koja je izgradjena 1594 godine poznata i pod imenom Hasana Tefterdara -tadašnjeg ministra financija Bosanskog pašaluka.

No iako medju najstarijim to nisu jedine džamije koje su srušene u toku agresije na BiH ,naime ovaj dan simbolički obilježava stradanje i rušenje još oko 1000 džamija naprostoru naše zemlje. Samo na području grada Banje Luke, tokom 1993. godine, srušeno je 15 džamija.

Inače prema zapsima najstarija džamija je Turhan Emin-beg Džamija izgradjena na Ustikolini kod Foče 1448 g. Srušena u 1992 godine i sagradjena ponovno poslije rata.

Neke od najljepših džamija sagradjenih na području Travnika, Mostara, Banja Luke, Sarajeva, Počitelja datiraju upravo iz 15 i 16 stoljeća, posebno iz doba vladavine Sulejmana Veličanstvenog.

Jedina džamija u Evropi izgradjena na adi je džamija u Bosanskoj Otoci

Gradska džamija u Bosanskoj Otoci jedina je džamija u Evropi koja je izgrađena na adi, riječnom otoku. Prema riječima mještana, prva džamija na adi u Otoci sagrađena 1565. godine. Te godine, osmanska vojska, predvođena Husein Malkoč-begom, zauzela je tvrđavu koja se tada nalazila na ovom mjestu. Na njoj su izgradili drvenu džamiju koja je služila vojnoj posadi.

Bosanska Otoka dzamija drvena

Drvena džamija je ostala sve do 1791. godine, kada dolazi do masovnog doseljavanja prognanika iz Like na ovo područje. Godinu kasnije, odnosno 1792. godine, sagrađena je kamena džamija na temeljima drvene i taj podatak se nalazi na tarihu koji je smješten na šehidskom obilježju u haremu džamije. Džamija rušena četiri puta, posljednji put na Dan državnosti 1994. godine.

Inače na teritoriji općine Bosanska Krupa imamo izgradjene 24 džamije.

Renata S.

 

Predsjedavajući Općinskog vijeća obavještava javnost da uvodi „sati gradjana“ čime se određuje radno vrijeme posvećeno neposrednom susretu i razgovoru sa građanima općine Bosanska Krupa.

Sati građana kao oblik dvosmjerne komunikacije između građana i predsjedavajućeg Općinskog vijeća općine Bosanska Krupa organizovat će se svakog ponedjeljka, utorka i srijede u mjesecu u vremenu od 8:30 h do 10:30 h u prostorijama Općinskog vijeća općine Bosanska Krupa.

Gradjani su pozvani da uzmu svoje učešće u „Satima građana“, iznesu svoja pitanja, komentare,   mišljenja i sugestije te daju prijedloge i ideje za rješavanje aktuelnih problema“.

RadioBK

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 09,40 sati Pazadžik krivično djelo - nasilje u porodici od strane 1 lica. Lice lišeno slobode.    

Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

U 13,15 sati ul.Bihaćka krivično djelo - posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga od strane 1 lica. Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

U 07,10 sati Baštra saobraćajna nezgoda - slijetanje teretnog vozila sa prikolicom s kolovoza i udar u krov štale i betonski silažnik. Materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 28 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 07,00 do 15,00 sati planski prekid u isporuci vode u ul.Dana nezavisnosti,Ćojluk ,Ćojluk brdo,Prvomajska i Branilaca grada.Radovi na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas od 09,00 do 12,00 sati planski prekid u isporuci električne energije na dalekovodu Perna.Radovi na dalekovodu., i od 12,00 do 14,00 sati na NN mreži Pištaline centar.radovi na NN mreži.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mokrim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 11 C , vlažnost zraka 74 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 64 cm, u Bosanskoj Otoci 105 cm (NV).

U našoj zemlji u posljednja 24 sata nakon testiranja 3.128 uzoraka registrovana su 473 slučaja zaraze koronavirsom.

U istom periodu preminulo je 26 osoba kod kojih je ranije pronađen ovaj virus.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.200 uzoraka, od kojih su 284 pozitivna na koronavirus. Prijavljeno je 11 novih smrtnih ishoda.

U Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, testirana su 803 uzorka, a novi koronavirus potvrđen je kod 166 osoba.Prijavljeno je 14 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa.

U Brčko distriktu BiH registrovana su 23 slučaja zaraze koronavirusom a testirano je 125 uzoraka. Preminula je jedna osoba, a 45 ih se oporavilo.

Separator3

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo USK u protekla 24 sata od 217 testiranih uzoraka, novozaraženo je 19 osoba.                                            

Najviše novih slučajeva zabilježeno je u Bihaću 10, U Bosanskom Petrovcu tri i Bosanskoj Krupi dva slučaja. U Cazinu, Ključu, Sanskom Mostu i Velikoj Kladuši zabilježen je po jedan novi slučaj koronavirusa.                                                        

U protekla 24h izliječeno je 14 pacijenata.

Separator3

Prema podacima Doma zdravlja Bosanska Krupa na području naše općine aktivno je 10 slučajeva koronavirusa, bliskih kontakata je 12 tako da su u izolaciji ukupno 22 osobe.

Izvor: Klix.ba/zzjusk/RadioBK

Policijski sat u Federaciji Bosne i Hercegovine treba odsad da počinje u 23 sata umjesto u 21 sat, kako je bilo dosad, izjavio je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić na pres-konferenciji održanoj tokom današnje sjednice Federalne vlade.

Kantonalne vlade bi tokom dana trebale također da donesu odluke o tome, pa ako to učine, nova mjera bi počela važiti danas od 23 sata, kazao je također Mandić.

Dosadašnje epidemiološke mjere u FBiH su izmijenjene i u dijelu koji se odnosi na okupljanje dozvoljenog broja ljudi na otvorenom. Dosad je moglo na jednom mjestu biti do 20 ljudi, a prema današnjoj odluci, do 30.

Ove odluke Vlada Federacije BiH je donijela na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

FENA

Romi u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju svoj najveći kulturno-vjerski praznik Đurđevdan. Simbol Đurđevdana je prestanak zime i proslava dolaska proljeća.

Nekada, kao tradicionalno nomadski narod, Romi su ovim praznikom obilježavali pokretanje svoje čerge te ponovo polazili na put. Danas je drugačije. Romi, većina njih u BiH žive kao i drugi narodi na svojim ognjištima i tu Romi svake godine 6. maja proslavljaju svoj tradicionalni praznik Đurđevdan, koji se obilježava danom kada se slavi život i priroda.

 

Ovim povodom najmlađe djevojke donose izvorsku vodu uoči Đurđevdana u koju se potapaju jaja, cvijeće, grančice mlade vrbe i poljskog cvijeća koje služe za jutarnje kupanje i umivanje. Vjeruje se da se ovim činom odbacuju negativnosti koje su se desile u protekloj godini. Na Đurđevdan nakon obrednog umivanja i kupanja slijedi posebno svečano oblačenje, stavlja se nakit, svira romska muzika i pleše se romsko kolo. Domovi roma su posebno ukrašeni i uređeni. Obično se na ovaj dan jede jagnje iz razloga što Romi vjeruju da jagnje na ovaj dan ima magičnu moć za djecu i ukućane, jer donosi u kuću život i radost. Romi ovaj praznik slave bez obzira na vjeru, bili oni pravoslavni ili pripadnici islamske vjere.Romi koji su katolički kršćani praznik obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, pod imenom Jurjevo ili Đurđevo.Tako je i kod islamskog stanovništva,akod pravoslavaca se slavi i svetac.

Za neke Rome je veoma je važno i kupanje na rijeci, prije sunca. Ponekad se u rijeku bacaju vijenci od raznog cvijeća ili se izlijeva mlijeko. Nakon toga počinje slavlje uz muziku, ples, pjevanje i razne igre. Praznik buđenja proljeća, kako se Đurđevdan ili Hedrelez još naziva, prepoznatljiv je u cijelom regionu i obiluje narodnim običajima, koji se ogledaju u raznim radnjama za zaštitu, zdravlje, plodnost. Romi, kao i mnogi narodi od davnina obilježavaju početak proljeća i godišnjeg prirodnog ciklusa. Dolaskom Roma na Balkan krajem 14. i početkom 15. stoljeća, ovi običaji su našli svoje mjesto u proslavi ovog dana,ali su simbiozom s drugim narodima u svakom kraju imali svoje specifičnosti. Kaže se da Romi po tradiciji imaju samo dva godišnja doba, a to su ljeto i zima. Danas počinje ljeto, a završava se 2. augusta.

Predsjednica udruženja “Karanfil”Hasnija Demirović kaže da položaj romske populacije nije dobar “iako znamo da nikom nije sjajno”.Romi su u Bosanskoj Krupi uvijek živjeli zajedno sa svim ostalim narodima i kaže kako bi bilo ružno reći da su Romi u tom pogledu zapostavljeni. Kako kaže Demirović, i dalje su otvorena pitanja poput zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja, “a znamo da neovisi sve od Općine , sa kojom imamo dobru saradnju”, već i od viših nivoa vlasti.

Ovom prilikom kazaću i podsjetiti da je izgradjena jedna nova zgrada za Rome, ali to nije dovoljno.Što se obrazovanja tiče tu bilježimo dobre rezultate.Sva djeca idu u osnovnu,srednju,a neki su upisali ili I završili fakultete.Ipak posla nisu imali pa su otišli trbuhom za kruhom.

Želja nam je da se u narednom periodu pruži podrška kako bi se izgradilo još stambenih jedinica za porodice koje su u stanju socijalne potrebe I da iz takvih porodica bar jedan član domaćinstva ima stalni posao.

Takodje koristim priliku da ispred udruženja „Karanfil“ čestitam Djurdjevdan svim Romima sa željom da svima bude bolje,da sačuvamo mlade da nam ne odu iz domovine,da bolesni ozdrave I da se svi zajedno potrudimo kako bi nam život bio što kvalitetniji.”

Svim Romkinjama i Romima želimo sretan najradosniji romski praznik Đurđevdan / Ederlezi!

Sarine Romnjaće em Romese mangaja bahtalo em sastipno prazniko  Đurđevdan / Erdelezi!

Dževada Štancl

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 15 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 3 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mokrim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 6 C , vlažnost zraka 90 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 67 cm, u Bosanskoj Otoci 107 cm (NV).

Stranica 1 od 4

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1459 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa