Dekan

Dekan

E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela novu odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području Federacije, propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade, donesenu krajem kolovoza ove godine, današnjom odlukom je povećan broj proizvoda s devet na ukupno 15, odnosno, kako je obrazloženo, uvršteno je još dodatnih šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za podmirenje osnovnih potreba stanovništva.

Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH, a primjenjivat će se do 31. prosinca ove godine, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Obaveza iz današnje odluke odnosi se na sljedeće proizvode: pšenično brašno tip 500, pet i 25 kilograma (veleprodajna marža šest posto, a maloprodajna osam posto), kruh polubijeli pšenični 100 posto od 400 i više grama (veleprodajna marža pet posto, a maloprodajna šest posto), zatim jestivo suncokretovo ulje od litar (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), sol od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), šećer kristal bijeli od kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), makaroni 400 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), riža dugo zrno 800 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna osam posto), te litar UHT kravlje mlijeko od 2,8 posto mliječne masti, pakoiranje bez čepa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) kao i jogurt od litar 2,8 posto mliječne masti (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto).

Među proizvodima obuhvaćenim ovom odlukom su i biljni margarin 250 grama (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa konzumna jaja M klase 30 komada (veleprodajna marža šest, maloprodajna marža osam posto), zatim svježe cijelo pile u vrećici kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), svježa juneća rebra s kostima kilogram (veleprodajna marža šest posto, maloprodajna marža osam posto), te deterdžent za veš u prahu tri kilograma (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna marža 12 posto) i deterdžent za posuđe tekući litar (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo trgovine održalo je dva sastanka s predstavnicima Udruženja poslodavaca u FBiH na kojim su razmatrane pojedine odredbe ranije odluke i njena primjena u praksi. Na tim sastancima je bilo zaključeno da je potrebno revidirati postojeću odluku s ciljem proširenja broja proizvoda na koje se odnose mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže u trgovini.

Također je obrazloženo da je u dijalogu s predstavnicima trgovaca zaključeno da će se na ovaj način pomoći građanima, posebno onim sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će dosljednom primjenom odluke pokazati svoje opredjeljenje da prihvaćaju dio tereta ekonomske realnosti i pokazati društvenu odgovornost.

federalna.ba/Fena

Zauvijek ušutkani tenk T55

četvrtak, 28 Septembar 2023 08:02

Ove nedjelje na Crkvini, tačnije na platou Stražbenice, u znak sjećanja na ratna stradanja tokom agresije na Bosansku Otoku podići će se jarbol sa zastavom BiH. U ovaj projekt koji je krenuo na inicijativu Emira Bešića, a prihvatili ga brojni sugrađani svojim donacijama, među kojima i porodica Jezerkić na čijoj  zemlji se nalazi ovaj ratni podsjetnik, do sad je uloženo, prema riječima Bešića, oko 3000 KM i podrazumijeva pored betoniranog platoa, jarbol, solarnu rasvjetu i klupu, a da bi se potpuno završio  biće potrebno ukupno oko 7000 maraka, što će se prema riječima uključenih u  projekt, pokalo i prikupiti. Nadalje je potrebno urediti prilazni put, a u planu je izrada replike tenka T55, istog tenka koji je tokom skoro cijelog perioda agresije upravo sa Straženice sijao smrt po Otočkoj čaršiji i okolnim mjestima. Ideja je da upravo ovo mjesto, odakle je tenk djelovao, ostane kao podsjetnik  na ratne strahote, ali i na borbu ARBiH, 5  Korpusa i 511 Sbbr koji su negdje pred sam kraj rata uspjeli zauvijek ušutkati tenk T55 sa Stražbenice.

Građani se pozivaju da dođu kako bi se svi zajedno još jednom prisjetili svih onih koji su život dali za oslobođenje i kako bi zajedno u znak sjećanja na herojsku borbu boraca ARBIH otvorili ovo mjesto sjećanja. U nedjelju , 1.oktobra od 14 sati plato Stražbenice, Crkvina.  

Renata S.

SERVISNE INFORMACIJE za dan 28.09.2023. godine

četvrtak, 28 Septembar 2023 06:24

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo KD, SN kao ni narušavanja JRiM.

Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala dojava i intervencija.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 28 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 2 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

 

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća.

Danas, 28.09. ima planski prekid u isporuci vode:

- od 07.30 do 15.00 sati, Bosanska Krupa, Ul. Prvomajska (gornji dio) – sanacija kvara.

 

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća.

-Za danas 28.09. planiran je prekid u isporuci električne energije:

- od 08.30 do 16.00 sati, radovi na dalekovodu RMK, bez struje će biti TS Energomont, TS Krčana nova, TS Tećija, TS Dolovi i TS Tećija II, i

- od 09.00 do 16.00 sati, TS Jaruga – radovi na TS.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima. Upozorenje na jutarnju maglu i odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 13 C , vlažnost zraka 82 % , dok je vodostaj rijeke Une 53 cm (NV-u opadanju).

Tokom mjeseca jula i avgusta 2023. godine održan je prvi set radionica na jačanju kapaciteta lokalnih aktera iz Novog Grada i Bosanske Krupe za strateško planiranje u cilju unaprjeđenja položaja mladih u ove dvije susjedne lokalne zajednice. Radionice su obuhvatile 41 učesnika, predstavnike opštinske uprave, institucija i organizacija iz Novog Grada koji rade sa mladima kao i mlade iz Bosanske Krupe koji su se prijavili za učešće u projektu.

Održane radionice su se odnosile na predstavljanje institucionalnog okvira za mlade na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, analizu trenutnog položaja mladih i postojećeg pravnog i strateškog okvira na lokalnom nivou te upoznavanje učesnika radionica sa elementima akcionog plana i metodologije definisanja strateških ciljeva, prioriteta i mjera na lokalnom nivou u vezi sa mladima

U narednom periodu je planiran nastavak radionica za predstavnike opštinske uprave, institucija i organizacija i mladih iz Novog Grada i Bosanske Krupe na definisanju konkretnih aktivnosti i mjera u formi akcionih planova za unaprjeđenje položaja mladih i njihovog učešća u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Pored navedenih, predviđeno je i organizovanje radionice za jačanje kapaciteta mladih Novog Grada i Bosanske Krupe za aktivno učešće u društvenim procesima u svojim lokalnim zajednicama kao i druge zajedničke aktivnosti u cilju socijalizacije i razvoja saradnje mladih Novog Grada i Bosanske Krupe.

Radionice su organizovane okviru projekta ,,Una connects 2023“ kojeg implementira UG Dar prirode iz Novog Grada podržanog kroz Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije a finansira Austrijska razvojna saradnja.

Stranica 1 od 2013

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1915 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.