PITALI SMO PULMOLOGE ŠTA POKAZUJE KLINIČKA SLIKA, KOLIKO JE BOLEST PREDVIDIVA ALI I KAKO LIJEČE PACIJENTE?

ponedjeljak, 09 Novembar 2020 20:43

Prošlo je skoro osam mjeseci od prvih slučajeva zaraze koronavirusom. Svakim danom brojka oboljelih raste, ali i znanje ovdašnjih ljekara o koronavirusu koji je i njima, baš kao i ostatku svijeta nepoznat neprijatelj s kojim se bore.

Pitali smo pulmologe šta pokazuje klinička slika, koliko je bolest predvidiva ali i kako liječe pacijente. Evo šta su nam otkrili.

Svakog dana bilježe se novi slučajevi zaraze koronavirusom, a zdravstveni radnici,  poput ostatka svijeta, zajedno sa pacijentima neumorno se bore sa nepoznatim virusom za kojeg ne postoji adekvatan lijek.  Multivitaminska terapija sa cinkom, između ostalog i antibiotik kod promjena na plućima- odgovor je ovdašnjih ljekara.

Povećan je broj pacijenata sa COVID infekcijom, a tako rijetki nisu ni oni koji su na PCR testu negativni, ali sa izraženim simptomima koronavirusa.

Nedavno su, tvrdi doktor Halkić, imali i smrtni slučaj uposlenika cazinskog Doma zdravlja,  gdje je PCR test bio negativan dok je klinička slika pacijenta bila u suprotnosti sa rezultatom testa. Naime, iz vidljivih nalaza da se zaključiti da je pacijent umro od COVID- 19. Ali, u svom radu potvrđuju tezu da je koronavirus nepredvidiv.

U bihaćkom Domu zdravlja, otkrivaju nam da više nema retestiranja zaraženih koronavirusom. Iznimka su pacijenti kod kojih bolest napreduje ili se ne smiruje. Svi drugi nakon 14 dana,  bez novog testa, smatraju se izliječenima.

Pacijenata je sve više, ali i  otkrića ovdašnjih ljekara u borbi sa koronavirusom. Nepromijenjene ostaju samo mjere opreza- redovno pranje ruku, zaštitna maska i fizička distanca.

RTV USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 506 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2115 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.