Printaj ovu stranu

U BOS.KRUPI RAPIDAN PORAST BROJA OBOLJELIH OD KORONA VIRUSA

ponedjeljak, 12 Oktobar 2020 13:09
компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
U BOS.KRUPI RAPIDAN PORAST BROJA OBOLJELIH OD KORONA VIRUSA

U Bosanskoj Krupi trenutno je 30 osoba zaraženo koronavirusom, u izolaciji je 114 osoba i ovaj broj je u rapidnom porastu.

Samo ovog ponedjeljka zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Upravo zbog činjenice da se epidemiološko stanje na području Općine pogoršava o čemu je direktor Doma zdravlja Bos.Krupa Mujo Kekić obavijestio općinskog načelnika u Kabinetu je odmah ovog ponedjeljka sazvana vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite kako bi se ponovno u pripravnost stavile sve službe i pojedinci ukoliko se trend pogoršanja nastavi. Razlog sve lošijoj epidemiološkoj slici je prevelika opuštenost gradjana kao i uticaj, u prvom redu pisanja na društvenim mrežama o teorijama zavjere. Činjenice odnosno statistika govore da je USK trenutno prvi po broju umrlih od posljedica korona virusa, da se kapaciteti na infektivnom odjelu KB “Dr.Irfan Ljubijankić“ sve brže popunjavaju i da struka sve više apeluje na gradjane da poštuju distancu i nošenje maske kao osnovna pravila zaštite prenosa korona virusa.

„Gradjani su se opustili, putuju, organizuju se svadbe, ne poštuju mjere distance, ne nose maske ili ih nepravilno nose, odnosno ne pokrivaju i nos. Sve to ukupno doprinosi da se situacija u Bosanskoj Krupi, koja je do unazad 10-tak dana bila dobra, naglo pogoršava. Zbog toga smo još jednom uputili apel gradjanima da se ne opuštaju, odnosno da poštuju smjernice koje je izdala struka.“

Načelnik Armin Halitović kazao je da je Općina Bosanska Krupa nakon lockdowna u mart, aprilu i maju zadržala sve kapacitete i resurse na stand by u slučaju da zatreba i da se sve može pokrenuti u vrlo kratkom roku, medjutim bez discipline gradjana kao osnovni preduvjet teško će se iskontrolisati dinamika porasta broja oboljelih.

„Upućujemo apel gradjanima da se makar u narednih 15 do 20 dana suzdrže od nekih većih okupljanja, da poštuju epidemiološke mjere koje su na snazi i da ovo žarište koje se širi da ga smanjimo.Ovo govorim pogotovo u kontekstu nadolazeće sezonske gripe, jer prema epidemiolozima spajanje sezonske gripe i korona virusa nosi sobom vrlo ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi.“

Treba istaći i da osobe koje su svjesne da su oboljele od korona virusa čine KRIVIČNO DJELO ukoliko ne poštuju mjere izolacije te izlaze iz svojih domova za što mogu sudski odgovarati.

Renata S.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 12 Oktobar 2020 13:36
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 603 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости