Printaj ovu stranu

Mali heroji se čuvaju i ne boje koronavirusa

nedjelja, 16 Avgust 2020 09:40
компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Mali heroji se čuvaju i ne boje koronavirusa

Podrška roditeljima koji se suočavaju s činjenicom da im dijete boluje od teške maligne bolesti, ali i djeci koja primaju hemoterapije i bore se za svoj život, i pored koronavirusa, uspješno postoji. Tu su Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka i uposlenici Roditeljske kuće. Naravno, pandemija je prouzrokovala i velike probleme.

Mnogo toga se promijenilo u Roditeljskoj kući u Sarajevu od marta, kada je proglašena pandemija koronavirusa. Ipak, i u ovako teškim okolnostima podrška hrabrim mališanima nije izostala. Istina, djeca ne mogu boraviti u Roditeljskoj kući, ali su putem online aplikacija uposlenici svakodnevno u kontaktu s njima.

"Više smo se aktivirali online, kao podrška porodici i djeci. Ne možemo doći fizički do djece koja su trenutno na hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu ili u Tuzli. Roditeljska kuća i dalje radi, ali u smanjenom kapacitetu", objašnjava Jasna Vatreš, sekretar i socijalni radnik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. 

Fizički do djece, zbog koronavirusa, ne može doći ni Fuad Halilović. Njemu se, saznajemo djeca nerijetko znaju i najviše obradovati. Ali i on njima. Halilović radi perike za djecu koja ostanu bez kose nakon hemoterapije. Razumije djecu jer je uspio pobijediti ovu tešku bolest: "Kad dođete u situaciju da im date periku, da vidite taj njihov osmjeh i da vidite da se oni ogledaju na ogledalo - to je nešto neprocenjivo. To je nešto što čovjeka ispuni i ne može se uporediti ni s čim materijalnim na ovom svijetu".

Halilović priželjkuje da koronavirus što prije postane prošlost, ali posebno roditelji i djeca, kojima je iznimno teško. Njihov narušen imunološki sistem dodatno je u opasnosti

"Pored neizvjesnosti i straha, postoji i opasnost od koronavirusa koja kod djece koja se liječe od malignih bolesti je još opasnija s obzirom na to da je njihov imunološki sistem jako ugrožen prilikom primanja teških terapija. Strahovi su ogromni i koliko je psihološka podrška u normalnim uslovima potrebna - sada je duplo potrebnija. Bitno je da znaju da se uvijek mogu nama obratiti, bilo to online, putem Vibera...", kaže Aldina Selimagić-Šljivo, psiholog u Roditeljskoj kući u Sarajevu.

Mali heroji koji svoje životne bitke vode svakodnevno, ali i njihovi roditelji, svjedoče nam, u Roditeljskoj kući, ogorčeni su ovih dana - zbog nesavjesnih građane koji koronavirius ne shvataju ozbiljno. A građanska neozbiljnost produžava pandemiju, a samim tim je i proces liječenja oboljele djece iznimno otežan, ali i dodatno rizičan.

federalna.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 376 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости