Savjeti građanima kako da se za vrijeme koronavirusa nose sa stresom

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva objavio je na svojoj zvaničnoj stranici na Facebooku savjete građanima kako da se nose sa stresom tokom trajanja koronavirusa.

 

Naveli su, između ostalog, da je sasvim normalno da se građani osjećaju tužno, zbunjeno, uplašeno ili ljuto tokom trajanja krize te da im to dodatno doprinosi razvoju stresa.

"Razgovor s ljudima kojima vjerujemo može pomoći, kontaktirajte prijatelje i porodicu. Budite svjesni da ne mora sve što čujemo o virusu biti istinito. Budite u toku i koristite samo informacije iz pouzdanih iz izvora, poput vaših zdravstvenih ustanova, Svjetske zdravstvene organizacije ili lokalnog Crvenog križa", naveli su.

Preporučili su građanima da pokušaju smanjiti zabrinutost i stres ograničenim čitanjem i gledanjem medijskih izvještaja koja ih uznemiruju.

"Oslonite se na tehnike iz prošlosti koje su vam pomogle da se nosite sa tadašnjim nevoljama. Ako morate ostati kući, iskoristite to vrijeme i državajte zdrav način života što podrazumijeva urednu prehranu, spavanje, vježbu i kontakt s porodicom i prijateljima koristeći savremene tehnologije komunikacije", poručili su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Na kraju su naglasili svim osobama da se suoče s emocijama na zdrav način.

"Ako se osjećate preopterećeni, razgovarajte s osobama od povjerenja. Napravite plan kamo da idete i kako da tražite pomoć za potrebe fizičkog i mentalnog zdravlja ako bude potrebno", zaključili su.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 401 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 418 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.