Koliko se koronavirus zadržava na površinama oko nas i jesu li pošiljke sigurne

utorak, 10 Mart 2020 19:18

Površine morate redovno dezinficirati kako biste se sačuvali od infekcije koronavirusom.

 

Utvrđeno je da novi koronavirus može preživjeti na plastičnim i čeličnim površinama i do tri dana, dok u česticama u zraku može živjeti oko tri sata. Istraživanje koje su finansirali američki Nacionalni instituti za zdravlje objavljeno je prošle sedmice, a u utorak je dopunjeno novim detaljima, piše CNN.

Istraživanje je otkrilo da je stabilnost virusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19, "slična onoj kod Sars-CoV-1 u eksperimentalnim uvjetima".

Rezultati ovog laboratorijskog testiranja omogućili su istraživačima utvrditi koliko dugo se novi koronavirus zadržava na površinama oko nas, a koliko dugo preživljava u zraku, iako naučnici ističu da je potrebno još istraživanja kako bi to bilo definitivno utvrđeno.

Ovo su najvažniji zaključci do kojih je došlo istraživanje koje je dopunjeno u utorak:

1) Novi koronavirus uspijeva preživjeti 72 sata na nehrđajućem čeliku i plastici.

2) Čak četiri sata se zadržava na bakru, dok 24 sata živi na kartonu.

3) U aerosolima, česticama i kapljicama zraka, uspijeva ostati aktivan tri sata.

Istraživanje ukazuje da je prenošenje virusa Sars-CoV-2 moguće putem zraka i određenih materijala, a ovi načini prenošenja povezuju se sa širenjem virusa u bolničkom okruženju, u kojem može doći do "superširenja", prilikom čega jedan oboljeli može zaraziti desetke ili stotine ljudi, pišu istraživači.

Ovo istraživanje dalo je odgovor i na pitanje možete li se zaraziti preko pošiljke koju dobijete, iako mu to nije bio jedan od ciljeva. Sada znamo da ako nam pošiljka stiže u kartonskom pakovanju ne trebamo brinuti ako je prošlo više od 24 sata otkad je poslana.

Drugim riječima, ako naručite pizzu ili nešto što dolazi u kartonskom pakovanju, bez obzira na to što ste u samoizolaciji, izlažete se velikom riziku u slučaju da je neko od zaposlenih u lancu proizvodnje hrane i dostave inficiran.

Istraživači i dalje proučavaju

Drugo istraživanje koje je objavljeno prošlog mjeseca u časopisu The Journal of Hospital Infection otkrila je da ljudski koronavirusi, kao što je onaj koji izaziva SARS, mogu preživjeti na predmetima koji nas okružuju – metalnim, staklenim i plastičnim – čak devet dana ako površine koje su od ovih materijala nisu dezinficirane.

Ovo otkriće je od velikog značaja za daljnja istraživanja, jer je SARS najbliži poznati srodnik novog koronavirusa.

"Kao što je već poznato, virus se može prenijeti preko kapljica i sićušnih dijelova tekućine. Kada one izađu iz inficirane osobe, prelaze određenu udaljenost prije nego što nađu mjesto na kojem se zaustavljaju. U tim situacijama, u zdravstvenim ustanovama veoma je važno da osoblje poduzme dodatne mjere opreza, kao što je nošenje maski", kaže liječnica Maria Van Kerkhove, epidemiologinja iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako obaviti dezinfekciju

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da se novi koronavirus prenosi uglavnom zračnim putem, preko čestica koje u zrak dospijevaju kroz kašalj i kihanje.

"Moguće je da se osoba zarazi dodirivanjem površine ili predmeta koji na sebi ima virus ako nakon toga dotakne usta, nos ili oči, ali ovo nije glavni način na koji se virus širi", piše na stranici Centra.

Prema savjetima koje su oni istaknuli, treba redovno dezinficirati površine i predmete koje često dodirujete, kao što su stolovi, radne površine u kuhinji, prekidači za svjetlo, kvake i ručke ladica i ormara.

Najbolje je čistiti sapunom i vodom i dezinficirati otopinama s određenom količinom izbjeljivača ili alkohola ili dezinfekcijskim sredstvima koja imaju visok postotak alkohola.
Izvor:Klix.ba

 

Zadnji put promjenjen subota, 21 Mart 2020 20:50
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 853 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1942 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.