Članak je filtriran: April 2022

Na Dan šehida 03.maja u Hasanagića selu u Bosanskoj Otoci biće otvoreno spomen obilježje šehidima i poginulim civilima ovog naselja. Riječ je o šest boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine i dva civila.Otvor spomen obilježja je u 14 sati, a kako su istakli iz organizacionog odbora i ovim činom želi se od zaborava otrgnuti sjećanje na šehide i civilne žrtve tokom agresije na našu zemlju.

RadioBK

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, u ponedjeljak, 02. maja, dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta. Kako je potvrđeno ispred MIZ Bosanska Krupa, bajram-namaz će se klanjati u 6.23 sati u svim džematima Medžlisa.

Nakon dvije godine obilježene pandemijom koronavirusa i mjerama njene prevencije koja je, kako ističe Muhamed ef. Begić, glavni imam MIZ Bosanska Krupa, uticala na sve sfere našeg života, pa tako i na vjerski život, ove godine Bajram dočekujemo u pozitivnom ozračju.

„Očekujemo veliki broj vjernika, naših sugrađana koji će, akobogda, doći iz dijaspore. Mislim da će ovaj Bajram proteći u jednom pozitivnom ozračju i jednoj lijepoj atmosferi – da će naše ulice ponovo oživjeti, naši gradovi, sela, mahale ponovo dobiti onu čar koju su imali prije ovog egzodusa koji je učinio svoje pa da su nam i ulice i mahale pa, eto, i džamije, ostale puste“, rekao je Muhamed ef. Begić, glavni imam MIZ Bosanska Krupa.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Tim povodom, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, u saradnji sa MIZ Bosanska Krupa, upriličit će obilazak šehitluka Soline u Jezerskom i Ometaljka u Pištalinama gdje će se u 11.00 sati proučiti Jasin pred duše onih koji su, kako kaže ef. Begić, „uvakufili svoje živote u našu domovinu.“

Drugog dana Ramazanskog bajrama u 17.30 minuta u Domu kulture održat će se Bajramska akademija mektebskih polaznika na kojoj će se predstaviti svršenici mektebske pouke i biti promovisani oni koji su na mektebskim takmičenjima ostvarili poseban uspjeh, a uz prisustvo imama (muallima) mektebskih polaznika.

„Po prvi put ćemo tu, na jednom mjestu, promovisati i javnost upoznati sa svima onima koji će ove godine završiti mektebsku nastavu, ono, kako mi, tradicionalno, kažemo 'dati hatme'. Na kraju će biti promovisani i oni najbolji ispred mekteba koji su osvojili rezultate na mektebskom takmičenju na nivou medžlisa održanom nekoliko dana prije ramazana“, kaže ef. Begić.

Prije Bajramske akademije klanjat će se ikindija namaz u Gradskoj džamiji i upriličiti defile mektebskih polaznika od Gradske džamije do Doma kulture.

Gosti svečanosti su muftija bihaćki hfz.Mehmed ef.Kudić sa saradnicima, gradonačelnik Bosanska Krupa Armin Halitović i ispred generalnog pokrovitelja organizacije 4Life Hamdija Abazović.

Podsjećamo, bajram-namaz klanjat će se u ponedjeljak, 02. maja, u 06.23 sati u svim džematima MIZ Bosanska Krupa.

Azra I.

Juče je održana treća redovna sjednica Gradskog vijeća Bosanska Krupa na kojoj je u odnosu na predloženi dnevni red izmjena bila samo u jednoj tački, odnosno na dnevni red je dodan Pravilnik o izmjeni Pravilnika o vrstama, kriterijima i načinu raspodjele novčanih sredstava iz Budžeta za 2022. godinu - Poticaj za poljoprivredu kojom je predvidjeno da se u odnosu na prethodnih 150 000 maraka sada 200 000 maraka usmjeri na sufinansiranje troškova kupovine repromaterijala tj. sjemena, mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava za proljetnu sjetvu, kukuruza, jarih žitarica idr. , a da se kroz rebalans budžeta, koji bi prema najavama uslijedio uskoro, osiguraju sredstva za sufinansiranje troškova ugovorene proizvodnje krastavca kornišona, jagodičastog voća i sl. Vijećnici su ovakav prijedlog prihvatili bez diskusije.

Bez diskusija je uglavnom prošla cijela sjednica na kojoj se izmedju ostalog našla i izmjena i dopuna odluke budžeta za ovu godinu gdje se pojedine stavke u budžetu koriguju kao što je npr. korekcija iznosa sredstava za objekte vodovoda i kanalizacije Hodžinac – Sulejmanovići u korist objekta vodovoda i kanalizacije – JKP 10. Juli – Vodovod Gornji Ramići.

Vijećnici su prihvatili i godišnji izvještaj o izvršenju budžeta Bosanske Krupe za prošlu godinu. Nešto više od dva miliona maraka preneseno je u ovu, a sredstva su namijenjena uglavnom za finansiranje započetih i planiranih projekata. Takodje, vijećnici su prihvatili Rješenje o razrješenju dužnosti člana Općinske izborne komisije Bosanska Krupa.Naime, Aida Šertović,dugogodišnji člna OIK-a Bos.Krupa, podnijela je ostavku početkom marta, a u medjuvremenu Gradsko vijeće je raspisalo konkurs za popunu upražnjenog mjesta na koji se javilo pet kandidata od kojih su tek dva pristupila intervjuu (Edita Džafić i Elmedina Kavazović ,obje diplomirani pravnici). Komisija koja je obavila intervju, čulo se od predsjedavajućeg Gradskog vijeća Alena Lipovače, odlučivala je kroz nijanse i prednost dala Elmedini Kavazović koja je na jučerašnjoj sjednici i imenovana za člana ,sada Gradske izborne komisije. Konačna procedura je okončana kada stigne i saglasnost Centralne izborne komisije BiH.

Tonski snimak ove treće redovne sjednice Gradskog vijeća Bosanska Krupa nećemo emitovati ove nedjelje zbog praznika, već u iduću nedjelju, 8.maja od 12,30 minuta.

Renata S.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.
Temperature zraka u 08 sati (°C):
Bjelašnica -1;Bihać, Bugojno, Sokolac 6;Sanski Most, Široki Brijeg, Srebrenica 7;Sarajevo 8;Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Grude, Livno, Tuzla 10;Zenica 12;Trebinje 15;Neum 16;Mostar 17;
Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS
Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. U Hercegovini vjetar poslije podne u skretanju na zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 17 do 22, na jugu do 25 °C.
U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 19 °C.
U nedjelju 01.05.2022., pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne porast naoblake u Bosni praćen pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini naoblačenje krajem dana ili tokom noći. Vjetar slab na jugozapadu Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 7 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 17 do 22, na jugu do 25 °C.
U ponedjeljak 02.05.2022., pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 18, na jugu zemlje do 20 °C.
U utorak 03.05.2022., pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima, uglavnom u Hercegovini, zapadnim, djelimično centralnim i istočnim područjima Bosne. Prestanak padavina u drugom dijelu poslijepodneva. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 20, na sjeveru Bosne do 23 °C.
U srijedu 04.05.2022., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 20, u Hercegovini i na sjeveru Bosne do 24 °C.

Izvor: FHMZ

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida.

To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast i domovinu.

Tim povodom Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Bosanska Krupa u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Bosanska Krupa upriličit će obilazak šehitluka i učenje Jasina, u utorak, 03.maja, prema sljedećem protokolu:

-      09,30 sati – polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi

-      10,00 sati – polaganje cvijeća na spomen obilježju u Bosanskoj Otoci

-      10,30 sati – obilazak Šehitluka “Soline” u Jezerskom i “Ometaljka” u Pištalinama

-      11,00 sati – učenje Jasina pred duše naših šehida

 

                                                       Predsjednica Upravnog odbora

                                                                   Šabić Ajša

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa drugog dana Ramazanskog bajrama bit će upriličena Bajramska akademija mektebskih polaznika kojom će se obilježiti i kraj mektebske godine.

Bajramska akademija održat će se u utorak, 3.maja u Domu kulture u Bosanskoj Krupi od 17,30 sati.

Prije Bajramske akademije klanjat će se ikindija namaz u Gradskoj džamiji i upriličiti defile mektebskih polaznika od Gradske džamije do Doma kulture.

Na Bajramskoj akademiji predstavit će se svršenici mektebske pouke i promovisani oni koji su na mektebskim takmičenjima ostvarili poseban uspjeh, a uz prisustvo imama (muallima) mektebskih polaznika.

Gosti svečanosti su muftija bihaćki hfz.Mehmed ef.Kudić sa saradnicima, gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović i ispred generalnog pokrovitelja organizacije 4Life Hamdija Abazović.

Bajramska akademija mektebskih polaznika održat će se drugog dana Ramazanskog bajrama, u utorak, 3.maja od 17,30 sati u Domu kulture u Bosanskoj Krupi.

RadioBK

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Hercegovine je sunčano. Više oblačnosti ima na sjeveru Hercegovine.

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Bjelašnica -1; Bihać 7; Tuzla 8; Banja Luka, Bugojno, Doboj i Sanski Most 9; Bijeljina, Gradačac, Grude, Jajce i Sarajevo 10; Zenica 11; Livno i Prijedor 12; Široki Brijeg i Trebinje 15; Neum 16; Mostar 18°C.

BIOPROGNOZA: Biometeorološke prilike biće povoljnije na jugu, uz stabilnije vrijeme i više sunca. U unutrašnjosti će izraženija naoblaka i povremene slabije padavine loše djelovati na raspoloženje većine populacije, te kod meteoropata uzrokovati umjerene reakcije u vidu glavobolje i dekoncentracije. Hronični bolesnici ne bi trebali imati jačih tegoba. Uz porast temperatura tokom dana, poželjno je slojevito odijevanje.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu do 24°C.

Subota: Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C.

Nedjelja: U Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana širom zemlje će usloviti pljuskove i slabu grmljavinu. Bez padavina na jugu. Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 24°C.

Ponedjeljak: Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 20°C.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 24 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 6°C , vlažnost zraka 75% , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 75 cm, u Bosanskoj Otoci 116 cm (NV).

Svake godine, zadnje sedmice u aprilu, obilježava se Evropska Sedmica Imunizacije kako bi se ukazalo na značaj imunizacije, kao dugogodišnje uspješne i bezbjedne zdravstvene aktivnosti u sprječavanju opasnih bolesti i zaštiti života svih životnih dobi.

Ovogodišnji slogan kampanje jeDugŽivotZaSvečime se želi ukazati da vakcinacija u konačnici omogućava dug i dobro ispunjen život. Ne zaboravite - imunizacija ne prestaje sa završetkom djetinjstva i neke vakcine trebamo primiti i u odrasloj dobi, naročito kada ostarimo.

Vakcine su jedan od najvećih izuma biomedicine i spašavaju ogroman broj života širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija procjenuje kako godišnje vakcine spasu 2-3 miliona života. Vakcine poboljšavaju kvalitet života, smanjuju rizik od smrti djece ispod 5 godina, produžavaju starijim osobama život. Cjeloživotna vakcinacija je najbolji način kontrole bolesti i doprinosi poboljšanju kvaliteta zdravlja, a time, posredno, i života.

Protiv 29 bolesti postoje razvijene vakcine, no ne daju se u svakoj zemlji sve te vakcine. Uobičajene vakcine kod nas su vakcine protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR), polija (kao inaktivna vakcina u nekim kombinovanim vakcinama poput Pentaxim), vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, protiv gripe, COVID-19…

Važno je imati svijest da s vakcinacijom nismo završili kada prođe period djetinjstva i adolescencije. U odrasloj dobi je potrebno primiti neke dodatne vakcine – ili nove, ili bustere (pojačivače, revakcine) već primljenih vakcina.

Nažalost, MMR vakcina još uvijek nije u BiH dostupna za odrasle. Za odrasle osobe bi bilo važno da povremeno obnove vakcine protiv tetanusa ili, još bolje, da svakih 10-tak godina prime vakcinu protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja.

Također, pametno je primiti i vakcinu protiv gripe, naročito ako ste stariji od 65 godina ili imate neku hroničnu bolest. Za osobe treće dobi bi bilo naročito dobro primiti upravo kombinovanu vakcinu protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja, koja, nažalost, još nije dostupna u BiH iako se u zemljama Zapada praktično rutinski daje starijim osobama. Za starije je preporučljiva i vakcina protiv herpesa.

Trudnice bi trebale primiti vakcinu protiv tetanusa ili protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja (DTaP) te vakcine protiv gripe i protiv COVID-19.

Vakcine koje nedostaju ponuđene bar kao elektivne za djecu su vakcina protiv rotavirusa, protiv HPV i pljuskavica. Nadajmo se da će ove vakcine uskoro biti ponuđene kao izborne.

Svjetska Sedmica imunizacije 2022. se održava pod motom “Dug život za sve!” i stavlja akcenat na to koliko je važna cjeloživotna vakcinacija.

Dževada Štancl

Ovog petka, 29.aprila održaće se treća redovna sjednica Gradskog vijeća Bosanska Krupa sa predloženim dnevnim redom od sedam tačaka.

Medju pomenutim tačkama je izmjena i dopuna odluke budžeta za ovu godinu gdje se pojedine stavke u budžetu koriguju kao što je npr. korekcija iznosa sredstava za objekte vodovoda i kanalizacije Hodžinac – Sulejmanovići u korist objekta vodovoda i kanalizacije – JKP 10. Juli – Vodovod Gornji Ramići. Na dnevnom redu je i godišnji izvještaj o izvršenju budžeta Bosanske Krupe za prošlu godinu. Nešto više od dva miliona maraka preneseno je u ovu godinu, a sredstva su namijenjena uglavnom za finansiranje započetih i planiranih projekata. Na dnevnom redu ove sjednice nalazi se i Rješenje o razrješenju dužnosti člana Općinske izborne komisije Bosanska Krupa.Naime Aida Šertović,dugogodišnji člna OIK-a Bos.Krupa, podnijela je ostavku početkom marta, a u medjuvremenu Gradsko vijeće je na prošloj sjednici donijelo odluku o raspisivanju konkursa za popunu upražnjenog mjesta.Prema nezvaničnim informacijama pet kandidata se javilo na konkurs i sada preostaje da obave intervju sa članovima komisije, a nakon toga na istoj ovoj sjednici i imenuju novog člana.Sjednica počinje od 15,30 sati.

Renata S.

Stranica 1 od 12

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1305 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.