Članak je filtriran: Februar 2021

nedjelja, 28 Februar 2021 22:06

DOMOVINO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI

Objavljeno u VIJESTI
nedjelja, 28 Februar 2021 20:01

1.mart - Dan nezavisnosti BiH

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.

BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu. Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (tzv. Ured Visokog predstavnika).

Dana,28. februara 1995.godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom je 1.mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
-----
Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 1.marta, u Bosanskoj Krupi bit će upriličeno nekoliko prigodnih sadržaja.
Od 10,00 sati, planiran je obilazak spomen-obilježja i šehitluka na prostoru općine Bosanska Krupa ( okupljanje kod Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi).
Svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa održat će se u Maloj sali Doma kulture sa početkom u 18,00 sati a od 19,00 sati bit će upriličena izložba ratne fotografije autora Agana Skenderovića.


Izvor: historija.ba/RadioBK

Objavljeno u VIJESTI

Zavodi za javno zdravstvo u FBiH, RS-u i Brčko Distriktu danas su prijavili ukupno 448 novih slučajeva i osam smrtnih slučajeva povezanih s virusom korona. Testirano je ukupno 2.166 osoba.


Poređenja radi, jučer je u BiH nakon 2.698 testiranih uzoraka detektovano 711 zaraženih osoba, dok je prijavljeno 17 smrtnih slučajeva.

Federacija BiH

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.692 uzorka, od kojih su 383 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

Do sada su testirana ukupno 451.282 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 85.540 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 77.222 pacijenta. U protekla 24 sata oporavljena su 194 pacijenta. Trenutno su aktivna 5.643 slučaja.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 4 nova smrtna ishoda.

Republika Srpska

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj registrovana su 64 slučaja virusa korona nakon testiranja 468 laboratorijskih uzoraka.

Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljena su četiri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 43.219 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 2.244 osobe kod kojih je potvrđen test na virus korona.

Oporavilo se 36.104 osobe, a testirano je ukupno 200.899 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 499, u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a 219, a u opštim bolnicama 280.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.260 osoba, a nadzor je završen kod 139.941 osobe.

Brčko Distrikt

Danas je u Brčko distriktu registrovan jedan novi slučaj zaraze virusom korona, a testirano je šest uzoraka. Oporavilo se osam pacijenata.

Izvor: klix.ba

Objavljeno u KORONAVIRUS
nedjelja, 28 Februar 2021 17:12

POVODOM 1. MARTA SVEČANO I U USK

Delegacije Vlade i Skupštine USK, te predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR, položili su cvijeće te Fatihom i minutom šutnje sjetili se svih poginulih za slobodu BiH.

„Ja koristim priliku da u svoje ime i ime Vlade, svim građanima BiH čestitam Dan nezavisnosti. Mi se danas prisjećamo najboljih sinova i kćeri, koji su svoje živote utkali u njene temelje, naravno prisjećamo se generacije koja je napravila historijski korak 92. godine govoreći i ukazujući da može BiH samo jedinstvena i nezavisna“, kazao je premijer Mustafa Ružnić

„Ovo je još jedna godišnjica obilježavanja Dana nezavisnosti BiH da ostavimo mlađim naraštajima koje tad nisu bile ni rođene da znaju da se tad po prvi put na East Riveru zavijorila naša zastava s ljiljanima i da smo mi u domovinskom ratu „92.-95.“ sačuvali ovu državu i naravno dalje smo na tom putu“, kazao je Razim Halkić, dopredsjedavajući Skupštine USK.

 

Izvor: rtvusk

Objavljeno u VIJESTI
nedjelja, 28 Februar 2021 09:10

Vrijeme danas: Pretežno oblačno

Jutros je u većem dijelu Bosne i na sjeveru Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje vedro.


Temperature zraka u 07 sati (°C):
Bjelašnica -8;Ivan-sedlo 0;Grude, Sokolac 1;Banja Luka, Bijeljina, Bugojno, Doboj, Srebrenica, Tuzla 3;Bihać, Gradačac, Sanski Most, Sarajevo-Bjelave 4;Prijedor, Zenica, Zvornik 5;Trebinje 8;Mostar, Neum 10;
Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 956 hPa, za 13 hPa je viši od normalnog i lagano raste.


PROGNOZA VREMENA ZA DANAS
Danas će u Bosni prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini vedro. Vjetar u Bosni slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevna od 5 do 11, na jugu od 12 do 16 °C.
U Sarajevu pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje poslije podne. Dnevna oko 9 °C.

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i Stranka demokratske aktovnosti (A-SDA) od danas su jedna stranka.

Novoosnovana stranka zove se Narodni evropski savez BiH. Nije do kraja završena raspodjela unutarstranačkih pozicija, ali već u narednoj sedmici biće održani razgovori o ovoj temu. Nakon današnje skupštine održane u Sarajevu, za predsjednika je izabran Nermin Ogrešević.

Nakon skupštine članovi rukovodstva obratili su se medijima. Predsjednik Ogrešević kazao je da će se NES BiH baviti problemima građana.

"Nema razvoja bez sinergije državne i lokalne vlasti i mi ćemo raditi na tome. Naši premijeri će se spuštati do najnižih razina. Moramo biti puno brži. Današnje teme na političkoj sceni su spinovi i populizam, ali to nije razlog da se kantoni ne bave pitanjima građana. Mi želimo da se izborimo za politički prostor, a sa ovim smo korak bliže tome. Moj pristup kao predsjednika je timski, ne donosim odluke sam. Za rješavanje problema treba nam svaki dobronamjeran čovjek", zaključio je svoje obraćanje Ogrešević.

Za zamjenika predsjednika NES-a BiH izabran je Ibrahim Hadžibajrić: "Mi smo sa ovom pričom krenuli prije nekog vremena, šest-sedam mjeseci. Dogovor je bio da se to objelodani odmah poslije lokalnih izbora. Moram reći da sam danas izuzetno srećan. Drago mi je da smo napravili spajanje dvije stranke, što se rijetko dešava. Napravili smo politički iskorak i nadam se da ćemo poslužiti kao primjer ostalim strankama u BiH, a mi ostajemo otvoreni za sve stranke koje nam se žele pridružiti. Već smo u pregovorima sa nekim strankama, ali rano je da objelodanimo kojim".

Narodni evropski savez BiH ostaje dio Četvorke.

Izvor: federalna.ba

Objavljeno u POLITIKA

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata potvrđeno 711 novih slučajeva zaraze virusom korona.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.689 uzoraka, od kojih je 510 pozitivno na koronavirus, dok je u laboratorijama na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) izvršеnо tеstirаnjе 971 lаbоrаtоriјskоg uzоrkа, а kоrоnаvirus pоtvrđеn је kоd 192 оsоbe. U Brčko distriktu registrovano 9 novih slučajeva koronavirusa, a testirano je 38 osoba.

Od posljedica zaraze preminulo je 17 osoba – deset u Federaciji BiH, šest u Republici Srpskoj i jedna u Brčko distriktu.

Izvor: RTVUSK,N1

Objavljeno u KORONAVIRUS

Danas je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini vedro.


Temperature zraka u 13 sati (°C):Bjelašnica -2;Bihać 8;Ivan-sedlo, Sanski Most 9;Gradačac, Tuzla 10;Bugojno, Sarajevo-Bjelave, Zenica 12;Neum 18;Mostar 20;Grude 21;


PROGNOZA VREMENA ZA SUTRA
Sutra se u Bosni prije podne očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini vedro. Vjetar u Bosni slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 3 do 8, a dnevna od 5 do 11, na jugu od 12 do 16 °C.
U Sarajevu jutro pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje tokom dana. Jutarnja temperatura oko 1, dnevna oko 9 °C.

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

U ponedjeljak, 1. marta, u organizaciji Općine Bosanska Krupa, Općinskog vijeća i Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje, na prigodan način će se obilježiti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje počinje tradicionalnim obilaskom spomen-obilježja i šehitluka na prostoru cijele općine. Okupljanje zvanica je u 10:00 sati kod Centralnog šehidskog spomen-obilježja, nakon čega će delegacije obići spomen-obilježja u Bosanskoj Otoci i Jezerskom, potom šehitluke u Jezerskom i Pištalinama, te u povratku obilježje „Ljiljan“ na Ćojluku.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa održat će se u Domu kulture s početkom u 18:00 sati. Prigodnim referatima prisutnima će se obratiti načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predsjedavajući Općinskog vijeća Đemal Elezović. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će članovi Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“.

U sklopu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi nakon svečane sjednice bit će upriličena i izložba ratnih fotografija Agana Skenderovića.

Pozivaju se svi građani Bosanske Krupe da poprate predviđene aktivnosti i na taj način uzmu učešće u obilježavanju ovog izuzetno značajnog državnog praznika te tako odaju lično priznanje i poštovanje.

 

Protokol obilježavanja:

 

1. 3. 2021. god. (ponedjeljak)

 

10:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i šehitluka na prostoru općine Bosanska Krupa (okupljanje kod Centralnog spomen-obilježja)

18:00 sati – Svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa

18:45 sati – Izložba ratnih fotografija Agana Skenderovića

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Objavljeno u VIJESTI

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata testirano ukupno 2.746 uzoraka na koronavirus od čega je 469 pozitivni.Preminulo je devet osoba.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.008 uzoraka, od kojih je 280 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.Prijavljeno je šest novih smrtnih ishoda.

U Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, izvršeno je testiranje 641 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 159 osoba.Prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano 30 novih slučajeva zaraze virusom korona, a testirano je 97 uzoraka. Preminula je jedna osoba.

Separator3

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona u protekla 24 sata od 231 uzorka testiranog na koronavirus novozaraženo je 26 osoba. 

Novi slučajevi evidentirani su u Bihaću 13, Cazinu i Velikoj Kladuši po četiri, Ključu tri te Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu po jedan slučaj.                          

U protekla 24 sata izliječeno je 17 pacijenata.

Separator3

Na području općine Bosanska Krupa aktivno je 6 slučajeva infekcije koronavirusom, bliskih kontakata je 11 tako da je u izolaciji ukupno 17 osoba, - potvrđeno je u Domu zdravlja Bosanska Krupa.

Izvor: Klix.ba/zjzusk/RadioBK

Objavljeno u KORONAVIRUS
Stranica 1 od 13

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2066 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.