Članak je filtriran: Oktobar 2020

U protekla 24 sata u cijeloj BiH je završeno testiranje ukupno 4.018 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 1.955 osoba. Ovo je najviše u jednom danu od početka pandemije.

Podsjetimo da je jučer u BiH bilo 1.496 zaraženih nakon 3.859 obrađenih testova.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.217 uzoraka, od kojih je 1.070 pozitivno na SARS-CoV-2.
U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 15 novih smrtnih ishoda.
Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Do sada je testirano ukupno 206.236 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 31.671 osobe.
Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 19.417 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 135 pacijenata. Trenutno su aktivna 11.462 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.
S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 792, i to 526 muškaraca i 266 žena.

 

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je izvršeno testiranje 1.674 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod 842 osobe.
Ukupan broj hospitalizovanih u RS-u je 747. U Univerzitetsko kliničkom centru RS je 276, a u opštim bolnicama 471 pacijent.

U Brčko Distriktu su registrovane 43 novozaražene osobe. Tri osobe su se oporavile, a smrtnih slučajeva nije bilo.

 

KLIX

Objavljeno u KORONAVIRUS

Ovih dana obilježavamo 26.godišnjicu forsiranja rijeke Une u sklopu operacije 'Grmeč 94'.

Danas je urpiličeno obilježavanje 26. godišnjice bitke za mostobran kojom je 1994. godine prvi put oslobođena Ostružnica, Kutanja, Badić,  u organizaciji MZ Ostružnica, OO RVI i Općina Bosanska Krupa.

Za razliku od ranijih godina kada je organiziran marš stazom dugom jedanaest kilometara, trasom Adice, Halkići, Kutanja, Johovica, Ostružnica, zatim sportski, vjerski i kulturni program uz obraćanje zvanica, historijski čas, ovaj put je zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, bio upriličen samo obilazak spomen-obilježja na Ostrožnici.

Ovo je prilila da se prisjetimo doprinosa bužimskih vitezova i junaka bosanskokrupskle slavne brigade, kao i ratnog sastava MUP-a, Policijske stanice Bosanska Krupa, te na taj način odaju dužno poštovanje braniocima i oslobodiocima Bosne i Hercegovine.

 

Objavljeno u VIJESTI

Sandin Džajić ,petnaestogodišnji momak iz Bosanske Krupe ,član Planinarsko-ekološkog i edukativnog društva "Pset" Bosanska Krupa, zasluženo je proglašen najboljim i najperspektivnijim polaznikom škole. Poklon knjiga "Na visovima Prenja" neka mu bude inspiracija za budućnost,kazao je vrsni stručnjak EdinDurmo.

Protekla škola alpinizma s punim pravom nosi epitet " škola kakva treba biti". Održana u četiri vikenda, na šest vrhunskih lokacija, sa četiri bivakiranja, nizom ispenjanih školskih smjerova, puno naučenih tehnika i važnih momenata iz istorijata alpinizma, dva potvrđena ranije registrovana alpinista, dva nova stečena zvanja alpinista.Škola je okupila polaznike, instruktore i asistente iz Tuzle, Bihaća, Cazina, Bugojna, Sarajeva, Mostara, Kalesije, Zenice i Bosanske Krupe. Započela je u centru za obuku SCORPIO na Smetovima, te preko penjališta i poligona u Kamenolomu kod Zenice, zatim Romanije, Prenja i Drežnice, poentirana u atraktivnom penjalištu Rebro kod Blagaja. Vodilli su je instruktori alpinizma Edin Durmo i Miralem Husanović, uz asistiranje instruktora Željka Kneza i registrovanih alpinista Irijana Durme i Edina Drine. Tokom škole ispit za registrovanog alpinistu položio je Tarik Rustempašić, te Aida Starčević, koja je zanimljivim predavanjem o svojoj bogatoj alpinističkoj karijeri kao naše najuspješnije alpinistice, potvrdila ispit kojeg je položila prije četiri godine. Školu je uspješno završilo deset polaznika, a za najuspješnijeg i najperspektivnijeg učesnika proglašen je ujedno i najmlađi, 15-godišnji Sandin Džajić iz Bosanske Krupe. Završnica škole ujedno je bila i najava zimske škole alpinizma i škole turnog skijanja, koje su planirane za februar i mart naredne godine.

Školu su pohađala i naša tri člana: Sandin i Denis Džajić i Ekrem Bužimkić i po završetku ostvarili prvi uvjet za ulazak u jednu posebnu porodicu - porodicu alpinista, porodicu koja živi poseban stil i način života prepun hrabrosti, međusobne ljubavi, poštovanja, uvažavanja i pomaganja, život koji se ne može riječima opisati, nego ga treba lično doživjeti. Poslije ljetne škole, slijedi zimska škola i napredni tečaj, a potom slijedi stažiranje kako bi se moglo pristupiti završnom polaganju za zvanje alpinist. Nadamo se da ćemo uspjeti ispuniti sve navedeno kako bismo mogli zauzeti svoje mjesto u ovoj porodici.
Jednoglasnom odlukom nastavnog kadra donešena je odluka da se naš Sandin Džajić proglasi najperspektivnijim polaznikomo škole alpinizma, zašto je dobio priznanje“.Na Romaniji je bio s nama i naš član Ibrahim Tatarević.Ovo je za nas u „Psetu“,za Bosansku Krupu posebno,za BiH izuzetno važno i zaista Sandiju želim da ostvari svoj san,svoje ambicije jer zaista ima odličan temelj da postane izvrsni alpinista o kom će se dugo i na svim stranama svijeta pričati „-kazao je Ekrem Bužimkić,predsjednik
Planinarsko-ekološkog i edukativnog društva "Pset" Bosanska Krupa .Čestitamo !

Dževada Štancl

Objavljeno u SPORT

U Bosni i Hercegovini danas je registrovano 1.449 novozaraženih osoba, a testirano je 3.767. To je pad u odnosu na jučer kada je u našoj zemlji nakon testiranja 4.367 uzoraka bilo 1.903 zaraženih. U protekla 24 sata oporavile su se 283 osobe.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.540 uzoraka, od kojih je 801 pozitivan na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonimau Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 204.019 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 30.601 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 19.282 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 199 pacijenata. Trenutno su aktivna 10.524 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 21 novi smrtni ishod.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 777, i to 516 muškaraca i 261 žena.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 1.227 uzoraka, a virus je potvrđen kod 648 osoba.

Do sada su u RS-u potvrđena 17.004 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 409 osoba kod kojih je potvrđen test na koronavirus.

Do sada se oporavilo ukupno 8.278 osoba, a testirane su ukupno 101.784 osobe.

Današnji podaci za Brčko Distrikt još nisu poznati.
KLIX

Objavljeno u KORONAVIRUS
U crnogorskom kompleksu Porto Montenegro Dino Merlin je premijerno predstavio video spot za pjesmu „Mi“. Ovo je prvi singl sa predstojećeg, dvanaestog po redu albuma ovog kantautora.

Video spot u čijoj su realizaciji učestvovali umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije predvođeni rediteljicom umjetničkog imena KUKLA, sniman je u Porto Montenegru, marini i nautičkom naselju u bokokotorskom zalivu, koji je pod zaštitom UNESCO-a, te prvom One&Only resortu u Evropi, koji se otvara u proljeće 2021. godine.

Pjesma je puna života, optimizma, nade i vjere u bolje sutra.'Mi', najavljuje novo vrijeme, vrijeme u kojem više nego ikad trebamo biti 'Mi', jer samo tako možemo prevladati nedaće koje život postavlja pred nas", kaže Dino Merlin.

Promocijom spota i pjesme Dino Merlin i Porto Montenegro su započeli višegodišnju kreativnu partnersku saradnju. „I jedni i drugi želimo stvarati djela koja ostaju, promovirati i stvarati nove vrijednosti o kojima slično razmišljamo, tako da kada govorim o saradnji sa Porto Montenegrom, bez zadrške mogu reći ‘Mi’”, zaključuje Dino Merlin.

Muziku za tekst Dine Merlina zajednički potpisuju Dino Merlin i Mahir Beathouse, dok su aranžman radili Ozan Bayraşa i Adis Sirbubalo. Na video spotu, uz već pomenutu rediteljicu, sudjelovala je snimateljska ekipa na čelu sa direktorom fotografije Lazarom Bogdanovićem iz Beograda, kao i plesna grupa predvođena koreografkinjom Helenom Janjušević iz Zagreba, a sve u produkciji Magaze iz Sarajeva i Porto Montenegra.

 

Objavljeno u Muzička kutija
petak, 30 Oktobar 2020 08:39

SERVISNE INFORMACIJE za 30.10.2020

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 22,00 sati Jezerski krivično djelo - nasilje u porodici od strane 1 lica.Lice lišeno slobode i zadržano.Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

U 11,15 sati Bos.Otoka Voloder narušavanje javnog reda i mira izazivanjem osjećaja ugroženosti drugog lica prijetnjom da će napasti na njegov život i tijelo od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 16,35 sati Bos.Krupa ul.503 Slavne narušavanje javnog reda i mira drskim ponašanjem od strane 1 lica i fizičkim napadom na drugo lice od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 2 lica.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 24 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 1 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Jul ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz i maglu na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

 

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 9 C , vlažnost zraka 97 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 107 cm, u Bosanskoj Otoci 155 cm, a rijeke Krušnice 176,20 cm (NV).

Vremenska prognoza za dane vikenda

 

Jutros u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

 

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -2; Livno, Sokolac 3; Grude 4; Bugojno, Drvar 5; Ivan Sedlo, Sarajevo, Široki Brijeg 6; Srebrenica 7; Bijeljina, Jajce, Sanski Most 8; Banja Luka, Bihać, Gradačac, Mostar, Tuzla, Zenica 9; Doboj, Prijedor 10; Trebinje 11; Neum 14; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949 hPa, za 5 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

 

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 10 do 16, na jugu do 20 °C.

 

Subota - pretežno oblačno vrijeme na istoku, sjeveroistoku i dijelu centralne i sjeverne Bosne gdje u drugoj polovini dana može padati slaba kiša. U ostalim područjima mala do umjereno oblačno. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20 stepeni.

 

Nedjelja - u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Tokom dana, ponegdje u centralnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 22 stepena.

 

Ponedjeljak - u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 21 stepen.

 

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
četvrtak, 29 Oktobar 2020 17:49

NAPUSTIO NAS JE AKADEMIK MUJO DEMIROVIĆ

Akademik prof.dr.sci Mujo Demirović, profesor emiritus 1950 - 2020. godina Dobitnik najvećeg gradskog priznanja "Povelje 26. februar" 2007. godine

Njegovim odlaskom naš Bihać i država Bosna i Hercegovina izgubila je istaknutog sociologa i društveno-političkog radnika koji je volio svoj grad i državu i za njih dao nesebičan doprinos u razvoju pa i u najtežim trenutcima za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Profesor Demirović je prvi Krajišnik akademik. Inače, u svojoj karijeri predavao je na Pravnom fakultetu u Bihaću, te na još nekoliko univerziteta u BiH. Obavljao je dužnost dekana Pravnog fakulteta i rektora Univerziteta u Bihaću.
Autor je na desetine naučnih radova i sedam knjiga.
 
RTV USK
Objavljeno u CRNA HRONIKA
četvrtak, 29 Oktobar 2020 17:44

Saopćenje za javnost OO ASDA Bosanska Krupa

Objavljeno u POLITIKA
Stranica 1 od 15

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1237 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.