U Bosanskoj Krupi obilježena 26.godišnjica bitke svih bitaka-bitke za Ćojluk Istaknuto

nedjelja, 11 Juli 2021 08:31

Povodom obilježavanja 26. godišnjice oslobođenja Ćojluka, u Bosanskoj Krupi ovih dana je organizovano niz aktivnosti. Između ostalih memorijalni malonogometni turnir „Ćojluk 2021“ čije finale je odigrano 08.jula, Marš stazama 511. Sbbr. i prigodan program na platou Ćojluka. U nedjelju na 11.juli bit će upriličen obilazak šehitluka, učenje tevhida i Jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida, te memorijalni spust na rijeci Uni.

Kao i svake godine, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za poginule borce u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, delegacije lokalnih i kantonalnih vlasti, porodica šehida, invalida, političkih partija i nevladinih organizacija, juče su u kasnim popodnevnim satima položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i zajedno sa Amelom ef. Durakovićem proučile Fatihu. Ratni starješina 511 Sbbr Husnija Avdagić govorio je o tome zašto bitka za Ćojluk nosi epitet „bitka svih bitaka“.

Nakon toga kolona građana krenula je na pješačenje do mjesta gdje se prije 26. godine odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog bihaćkog okruga.

Program obilježavanja godišnjice bitke na Ćojluku je počeo intoniranjem državne himne. Poslije dizanja zastave, polaganja cvijeća i učenja Fatihe prisutnima su se obratili: ratni starješina 511 Sbbr Husein Ramić, pripadnik IDČ-a „Faraoni Samir Komić, ministar za boračka pitanja u Vladi USK Samir Jašaragić te načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. U svojim obraćanjima podsjetili su na značaj bitke i povukli paralelu sa događanjima istog dana u Srebrenici te se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bitka za Ćojluk uđe u anale ratovanja na ovim prostorima.

Kao i obično, pred sam kraj programa, na platou Ćojluka uručene su zahvalnice i medalje najboljima na turniru Ćojluk u kategorijama pionira ,kadeta i seniora.

Podsjetimo, prije tačno 26 godina borci i starješine 511. Slavne predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli su srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une. Prema kasnije zaplijenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem peko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg bihaćkog okruga. U toj odlučnoj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. Slavne, a 2 su nestala i kasnije razmijenjena.

Ove nedjelje u prijepodnevnim satima na šehitlucima „Ometaljka“ u Pištalinama proučit će se tevhid i Jasin pred duše šehida 511. slavne 5. korpusa Armije RBiH, a predvečer upriličiti memorijalni spust unskim lađama, čamcima i kajacima od Kapetanovog jezera do Keja, odakle će se, u čast poginulih boraca, u Unu spustiti cvijeće i proučiti Fatiha.

Renata S./Elma V.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 11 Juli 2021 08:54
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 2735 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2558 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.