Printaj ovu stranu

USPJEŠNO POLOŽILI ISPIT: OSPOSOBLJENO 11 DOBROVOLJNIH VATROGASACA Istaknuto

subota, 03 Oktobar 2020 07:01
компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
USPJEŠNO POLOŽILI ISPIT: OSPOSOBLJENO 11 DOBROVOLJNIH VATROGASACA

Dana 30.09. i 01.10.2020.g  proveden je ispit za sticanje zvanje „dobrovoljni vatrogasac“ kojem je pristupilo 14 kandidata, dobrovoljnih vatrogasaca s područja Općine Bosanska Krupa odnosno pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa i Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Jezerski.

Na osnovu sporazuma potpisanim između Kantonalne uprave za civilnu zaštitu (KUCZ) Srednjobosasnkog Kantona i KUCZ Unsko-sanskog kantona a u skladu sa Uredbom o sadržaju, uvjetima, načinu i programu polaganja ispita u oblasti vatrogastva, organizirano je polaganje ispita za sticanje zvanja „dobrovoljni vatrogasac“. Polaganje je održano u prostorijama i na poligonu Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik koja je bila domaćin predvođena sa rukovodiocem jedinice Efraimom Pinjom.

U periodu od Januara do Marta mjeseca je provedena intezivna obuka po Programu obuke i osposobljavanja za sticanje zvanja „dobrovoljni vatrogasac“ koji je donijela Federalna uprava civilne zaštite 2015. godine. Obuka je zbog provođenja epidemioloških mjera tokom mart – april – maj bila obustavljena da bi se ista nastavila tokom perioda jun – avgust.

 

Obukom su obuhvaćena 22 kandidata a istu je savladalo i ispitu pristupilo 14 od kojih je 11 kandidata uspješno položilo dok će za trojicu kandidata biti zakazan novi ponovni termin.

 

Obuku ove prve generacije dobrovoljnih vatrogasaca po programu iz 2015. godine je organizirao „DVD Bosanska Krupa“ koji je od strane KUCZ USK-a ovlašteni nosioc obuka za dobrovoljne vatrogasce iz vatrogasnih društva kao i iz pravnih lica na prostoru USK-a. Obuka realizirana u „Centru za obuku vatrogasaca i spasioca“ koji djeluje kao organizaciona jedinca „DVD Bosanska Krupa“ tehničku pomoć u opremi i vozilima je pružila Profesionalna vatrogasna jedinica Općine Bosanska Krupa.

 

Troškove polaganja u skladu odredbama Zakona o zaštiti od požara i podzakonskim aktima snosila je KUCZ USK-a, a tehničku pomoć pri odlasku na polaganje je pružila Općina Bosasnka Krupa

 

U narednom periodu, ukoliko epidomiološka situacija bude dozvoljavala, i naravno ako bude zainteresovanih mladih osoba, očekuje se organiziranje obuke druge generacije dobrovoljnih vatrogasaca  kako bi se certificiranim vatrogascima popunila preostala slobodna mjesta u dobrovoljnim vatrogasnim jedinicama „DVD-a Bosanska Krupa“ i „VD-a Otoka“ iz Bosanske Otoke.

 

Uspješnim završetkom ovih aktivnosti na teritoriji Općina Bosanska Krupa pored Profesionalne vatrogasne jedinice sa 12. operativni vatrogasaca će djelovati i tri dobrovoljne vatrogasne jedinice sa po 9. operativnih vatrogasaca. Općina Bosanska Krupa bi u sastavu osnovnih i dopunskih  vatrogasnih snagama imala 39. operativnih vatrogasaca za općinu sa 25.545 stanovnika i 556km2. Na osnovu direktiva Europske unije koje predviđa na 1000 stanovnika 1 vatrogasaca Općina Bosanska Krupa imala 1,56 vatrogasaca na 1000 stanovnika.

 

Stručna služba DVD-a Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 4142 puta
Dekan

Posljednje od Dekan

новости Battlefiel4
портал недвижимости