Prvi rezultati izbora u Francuskoj: Kolaps ekstremne desnice u drugom krugu, ljevica ubjedljiva u parlamentu

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, spriječena je većina stranke Nacionalni skup, čime bi ova ekstremno desna partija mogla samostalno formirati vlast.

Kada su birališta širom zemlje zatvorena u 20 sati, prvi rezultati su objavljeni i Nacionalni skup je doživio apsolutni kolaps.

Iako su očekivali ogromnu pobjedu, Nacionalni skup uspio je osvojiti između 132 i 152 mandata od 570 mandata, što je veliki pad.

Ljevica okupljena oko Novog popularnog fronta osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, između 172 i 192 mandata, dok je Ansambl, koalicija okupljena oko stranke Renesansa, koju predvodi predsjednik Francuske Emmanuel Macron, osvojila između 150 i 170 mjesta.

Kako su sve stranke odbile saradnju s Nacionalnim skupom prije izbora, sada će se vjerovatno otvoriti pregovori za formiranje vlasti između Novog popularnog fronta i Ansambla, a zajedno imaju dovoljno za vlast.

Trenutni rezultati su okvirni i podložni su promjenama, međutim šanse za veća odstupanja, koja bi odvela ekstremnu desnicu u vlast, su minimalne.

SVA PRAVA ZADŽANA