Denis Bećirović zakazao sastanak sa Christianom Schmidtom zbog defilea Vojske Srbije

Dolazak kadeta Vojske Srbije u Bratunac i Prijedor izazvao je brojne reakcije širom Bosne i Hercegovine, a svoj komentar dao je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Kako ističe Bećirović, odobrenje nije stiglo iz ove institucije, kao što je to ranije rekao njegov kolega Željko Komšić.

“U okviru plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije, ova aktivnost nije planirana. Nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, posebno Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, moraju u najkraćem roku utvrditi sve okolnosti i činjenice u vezi s ovim događajem”, rekao je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH kaže da je ovo posebno sporno zbog mjesta gdje je defile održan, te da je već zakazao sastanak gdje će razgovarati o ovoj temi s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

“Defile Vojske Srbije u Prijedoru, gradu u kojem su nesrbi označavani bijelim trakama prije nego što su odvedeni u koncentracione logore smrti, predstavlja još jednu najavu početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije, usvojene 8. juna u Beogradu.

Navodi da međunarodna zajednica mora “ozbiljno i na vrijeme shvatiti opasni sadržaj usvojene deklaracije tzv. svesrpskog sabora koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine”.

“Također, ona predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija. Zbog toga sam za sutra zakazao sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom”, kaže on.

Za kraj je član Predsjedništva BiH naveo i čiju reakciju očekuje.

“OHR, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini, EUFOR, NATO i države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma trebaju ozbiljno i cjelovito sagledati državnu politiku Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini, jer je riječ o jedinoj državi na svijetu koja je prekršila UN Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde, najvišeg pravnog organa Ujedinjenih nacija, utvrđeno je da je Srbija mogla spriječiti genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, a da to nije učinila. Zbog ove i drugih presuda sudova UN-a, kao i niza drugih ozbiljnih razloga, Vojska Srbije nema nikakvo pravo da boravi na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine”, rekao je Denis Bećirović.

Podsjetimo, jutros je Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista.

Kadeti su, nakon marša kroz Prijedor, nastavili svoj defile prema Kozari. Dan prije su, prema nezvaničnim informacijama, vojnici bili i u Bratuncu.

IZVOR: KLIX.BA

SVA PRAVA ZADRŽANA