Sretne misli zaslužuje i naš Grad !

Dvadestosmi juni ove godine ostaće zabilježen po velikom broju različitih manifestacija koje su imale svoju premijeru u Gradu Bosanska Krupa.Tokom dana,poslijepodneva i večeri.

Poziv za promociju svoje nove knjige stigao je od književnice i profesorice Alme Taletović koju smo u razlićitim ulogama već nekoliko puta imali prilike slušati u našem gradu.

Dvojbe nije bilo, iako već dugo razmišljam o tome da se svako lati pera, pa ulazi u duše ljudi, često okrutno,jednostrano,nenaučno,tek zbog popularnosti i želje za isticanjem sebe i svojih neispunjenih životnih prohtjeva.

Spoznajući biografiju,odnos prema svijetu,ljudima koji je njeguje ,uz struku i znanje književnica Alma Taletović, način kako svoja zapažanja pretvara s osjećajima i empatijom u “praktikum laganijeg i ležernijeg života svima,posebno ženama, još posebnije neshvaćenim ženama koje uvijek imaju vremena da ugode drugima,a rijetko sebi, a i uz osebujnost naslova njene nove knjige ,neodlazak na promociju, nije dolazio u obzir.

U maloj sali Doma kultute u Bosanskoj Krupi moglo je biti i i više posjetilaca,ali recimo da ih je bilo dovoljno da se stvori ugodna, relaksirajuća atmosfera u kojoj su bez daha žene slušale gospođu Taletović,koja je u naš Grad ,sa svojim novim djelom stigla u organizaciji udruženja “Ujedinjene žene” i predsjednice Jasne Hamzabegović koja je i poželjela dobrodošlicu i otvorila samu promociju.

Zamislite,promociju “Sretnih misli”. Koju pogodnost je imala profesorica Jasna.Knjiga,a ustvari je lijek za kojim je i najbolje posegnuti u ovom galopirajućem vremenu koje svakodnevno daje priliku da budemo nesretni, ako ne zbog sebe, onda zbog svega što čini današnjicu.

Kako danas oni koji znaju kažu :nema ništa ako u svoj posao ne utkaš i srce i dušu, potvrda je bila i ova promocija. Mogla je trajati satima, ali nikom ne bi bilo dosadno, opet u vremenu gdje malo ko sluša nekog više od pet minuta.Vremenu koje je jako sebično.

Evo kako je najavljena od izdavača knjiga “Sretne misli” :

Knjiga Sretne misli predstavlja sintezu nauke, psihologije, ali i vjere, koji potenciraju jednu istinu: Sretnije misli čine vas sretnima. Mislima sebe liječimo ili razbolijevamo, mislima sebe radujemo ili rastužujemo, mislima stvaramo raj ili pakao u sebi.

Pisana je s namjerom da vas podstakne da razmišljate drugačije i da vam dā konkretna znanja, metode i tehnike samopomoći kako biste sebi, u određenim situacijama, pomogli.

Tematski obrađuje područje misli i programiranja uma, daje spoznaje i vještine kako prepoznati i osvijestiti negativne misli, kako ih usmjeriti i kako drugačije razmišljati.

Cilj knjige je da spoznate svoju vrijednost i da djelujete kao da je sve ostvarivo, sa Stvoriteljem.

Izabrati drugačije misli od onih koje vas sabotiraju, plaše ili brinu je izazov. I to je svakodnevni izbor koji ćete trebati donositi svjesno. Tražit će od vas predanost i posvećenost, vjeru. Kako su misli jedino u vama, jedino ih vi i možete zamijeniti.

Misli su samo misli i mogu se mijenjati. Vi niste ta misao koja vas muči i vi niste ta emocija koju osjećate – vi ste duša. Misli i emocije dati su vam na dar kako biste stvarali u svom životu upravo ono što želite.

Jedna od bitnih uputa u knjizi jeste: Ne razmišljaj tako, razmišljaj ovako. David Molden

Mapiranje uma su tehnike koje vas konkretno navode ka rješenju i stvaranju novih mapa uma – neurona. Inspirisane su učenjem R. Bandlera, ali i dr. Dispenze, neuronaučnika koji govori o kreiranju sebe.

Ovo nije knjiga koja će vam reći kako morate stalno razmišljati pozitivno. Ovo nije knjiga koja će vam reći kako s vama nešto nije uredu ako imate teške i negativne misli. Ima ih svako. Ovo je knjiga koja kaže da je uredu i kad patite – to je dio života, dio rasta i lekcija – dio nagrade koja dolazi poslije patnje. Uredu je i da ste očajni, depresivni, anksiozni, tužni – to su normalna životna stanja jer mozak je naviknut da misli negativno. Međutim, nije normalno da negativno razmišljanje postaje vaše jedino razmišljanje, navika i način života. Svi vidovi negativnih djelovanja kao i mnoge bolesti počeli su prvo u mislima.

Uvijek su negativne misli te koje su pokretači negativnih emocija, uvjerenja, postupaka i djelovanja, kako prema sebi, tako i prema drugim.”

Alma Taletović je profesorica, spisateljica, influenserica, motivacijska govornica, certificirani NLP Practicioner, NLP Master i life coach. Autorica je 4 knjige: “Smiraj duše”, “Sretni ljudi”, “Sretna žena” i “Lirik” koje su inovativne jer predstavljaju spoj nauke, vjere i popularne psihologije. Knjige obiluju mnoštvom tehnika samopomoći i afirmacijama te predstavljaju priručnike za bolji i kvalitetniji život. Profesorica bosanskog jezika i književnosti, rodom je iz Tuzle, a živi i radi u Krajini.

Ono što je kuriozitet,jeste da je na promociji prodano više knjiga nego što je bilo posjetilaca.

“Knjiga je najbolji poklon mojim prijateljicama koje želim naučiti da im sretne misli ispune dan, kazala nam je jedna od pratiteljki promocije kupujući više primjeraka knjige . Zato sam sad mirna, za rođendane koji predstoje.Bila sam na dosta promocija, volim ovaj žanr jer sam penzionerka,ali često sam osjećala neko nametanje,neku isključivost,pa sam izlazila s dilemom :”Nekako me dijelom nervira,pa ja sam sebi bolje uredila život od njenih prijedloga. Večeras,ogrnuta toplinom,tako lijepim glasom ,znanjem,uvjerljivošću žurim kući i neću ispustiti ovu knjigu iz ruku.”

Ako sretnete u izlogu Sretne misli, nemoj te dvoumiti,neka budu dio vaše kućne biblioteke. Nećete je uzeti jednom i pročitati, ona će vam često potrebati da vas potakne da se naučite sretno misliti .

Dževada Štancl

SVA PRAVA ZADRŽANA