U Beogradu, omaž profesoru Bošku Karanoviću!

Aleksandra je pričajući o nedostižnom liku i dlu Boška Karanovića na otvorenju izložbe djela Boška Karanovića rekla:“Za mene jedna veoma emotivna izložba. Setila sam se priča svog pokojnog oca Sime Karanovića koje mi je stalno pričao o mestu i načinu života gde se rodio. Kako je on umeo duhovito i živopisno da priča, gotovo kao Ćopić!  Gledajući izložbu, neke momente tatine priče sam prepoznala u stvaralaštvu Boška Karanovića.  Zahvaljujem se redovnom profesoru FLU-a, Milivoju Mišku Pavloviću što je svojim govorom “oživeo” rad profesora Boška Karanović i istakao pre svega njegov entuzijazam. On je imao prilike da upozna profesora Karanovića. Bilo bi lepo da se napiše monografija Boška Karanovića, što je i sam profesor istakao.”  Podršku je pružio Branimir Karanović sa svojom porodicom u Centru za grafiku i vizuelno istraživanje u Beogradu. Izložba je otvorena od 27.6.-11.7.2024.   

Otac jugoslovenske grafike ,Boško Karanović je rođen u Bosanskoj Krupi za koju je do kraja života ostao vezan dubokim nitima. Jedan je od osnivača Likovne kolonije “Krušnica” u Bosanskoj Krupi,koja je davno prešla put od pola vijeka trajanja. Volio je Krušnicu, bio duboko očaran njenom bojom,volio je i učio mlade umjetnike.Oni su mu na tom cjeloživotno ostali zahvalni. Voljeli su ga i njegovi Krupljani.

Posebno su bili emotivni razgovori koje je vodio sa Salihom Suljanovićem u poslijeratnom periodu, darujući svom pogorjelom gradu brojne fotografije i zapise iz svog arhiva. Želja da još “bar jedared” dođe u svoj grad, nije mu se ispunila. Godine i bolest nisu dali. Boško Karanović nije ostao dužan svom gradu. Poklonio mu je 105 velikih, najvrijednijih grafika, a zahvaljući upornosti gospodina Suljanovića, tim grafikama Grad Bosanska Krupa je dobio još jedan nacionalni spomenik, ovaj put nematerijalne kulture.

Zahvaljujući sadašnjem gradonačelniku Arminu Halitoviću ostvarena je još jedna velika želja kako likovnjaka Grada Bosanska Krupa, tako i dragog akademskog slikara Karnovića, pa se je, u vremenu kad su se i državne institucije kulture zatvarale zbog nebrige društva, u Bosanskoj Krupi svečano uredila i i otvorila Gradska galerija. U njoj je danas i stalna postavka darovanih Karanovićevih grafika.

Nedaleko od Gradske galerije u Bosanskoj Krupi je i umjetnički rad Boška Karanovića,veliki spomenik žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, prepunog simbolike i lekcije i za ovo vrijeme, čije “predsoblje” krasi jedan od najljepših mozaika sa više krugova mozaika i koji je već duže vrijeme u fazi restauracije, najviše zahvaljući sinu dragog nam Boška Branimiru, Draganu Novaković, likovnim umjetnicima koji su u Bosanskoj Krupi svake nove Likovne kolonije “Krušnica”, uz gospodina Suljanovića,rahmetli Alage Isakovića i osoblja Kulturno-sportskog centra.

I svaki put ,svake godine,urade ponešto. Gradsku galeriju od prije nekoliko godina obogatilo je i poprsje Boška Karanovića kojeg je s ljubavlju uradio i Galeriji poklonio,njegov sin Branimir.

Dževada Štancl

SVA PRAVA ZADRŽANA