Kobiljnjak-bitka s poučnom pričom za sva vremena

U Bosanskoj Krupi u četvrtak se obilježila dvadeset i deveta godišnjica jednog od najznačajnijih datuma  vezanih za oslobođenje Bosanske Krupe, odnosno za povratak stanovništva u svoje ulice i domove, iz kojih ih je, na najsuroviji način istjerao agresor i popalio i sravnio njihove domove do temelja.

Od stvaranja Mostobrana Kobiljnjak, do dvadeset trećeg maja 1995, 511-ta slavna brdska brigada, tehnički i ljudstvom slabije opremljena od agresorske vojske, odoljevala je brojnim napadima, i onda, izuzetnom i besprijekorno vojnički pripremljenom strategijom, na taj majski dan, krenula da odlučno osujeti zacrtane neprijateljske planove i za svega 140 minuta, dok se rađalo jutro, protjerala s Kobiljnjaka, potopila njihov Mostobran, oslobodila veći dio prostora, saobraćajnicu Bosanska Krupa-Bosanska Otoka i široko otvorila vrata za povratak Krupljanja u svoj rodni Grad.

Na dvadesetu godišnjicu ove bitke borci i učesnici bitke za Kobiljnjak su u publikaciji Kobiljnjak do detalja opisali put do oslobođenja i samu bitku.

Od uspostavljanja Mostobrana Kobiljnjak do bitke u maju u borbama oko Kobiljnjaka poginulo je 27 boraca 511-te Slavne brdske brigade. Dosta ih je ranjeno, ali na sam dan bitke za konačno protjerivanje neprijatelja u bosanskokrupskoj brigadi smrtno nije stradao ni jedan borac.

Slomljen je Mostobran Kobiljnjak, zapljenjeno je dosta materijalno-tehničkih sredstava i otvoren je put za novi poraz neprijatelja na Mostobranu Ćojluk koji je usljedio za nešto manje od dva mjeseca od tog dana.

Obilježavanje ovogodišnje dvadeset i devete godišnjice oslobađanja Kobiljnjak,kao i svih godina do sada, započelo je okupljanje stanovnika ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi.

S borcima, komadantima i stariješinama 511-te Slavne brdske brigade bili su predstavnici izvršne i zakonodovne vlasti Grada Bosanska Krupa, predsjedavajući općinskog vijeća Alen Lipovača, gradonačelnik Armin Halitović, vijećnici i vijećnice, pretstavnici organizacija proisteklih iz obrambeno-oslobodilačkog rata, uz Veterane policije, pretstavnike političkih partija, poslanicu u Skupštini kantona Ifetu Kadić, a svečenom obilježavanju prisustvovao je, u ime ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida, savjetnik Esad Bašagić.

Na tom svetom mjestu proučena je Fatiha koju je vodio imam gradske džamije Amel Duraković, položeno je cvijeće i odata je počast za 503 poginula borca 511-te Slavne brigade.

Nakon toga krenuo je Marš do samog platoa Kobiljnaka. Duga kolona sa velikim brojem mladih zaputila se je do platoa,mjesta odakle je 1995.godine stigla nova snaga, kako za borce tako i za narod, da se oslobodi Ćojluk, spriječi velika neprijateljska ofanziva koja je kretala iz Hrvatske, slomi druga autonomija i oslobode gradovi Bihaćkog džepa.

Po riječima učesnika Kobiljnjak je toliko bio značajan neprijatelju da su tu imali kompletnu jednu brigadu i jedan ojačani bataljon.

Učesnike i ovogodišnjeg marša na Kobiljnjaku, kao i uvijek, dočekao je veliki broj građana koji su put mjesta centralne svečanosti krenuli ranije.

Članovi Saveza za sport i rekreaciju invalida 511 i Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje već su sve bili pripremili:

Jedni narodnu večeru, a drugi sve za izvođenje prigodnog programa.

Najsvečaniji trenutak majske večeri je bilo podizanje dvije zastave s ljiljanima iznad spomenika koji su mještani podno Kobiljnjaka prije dvije decenije izgradili za poginule borce stradale na ovom području.

U okviru posebnog programa biranim riječima i uvijek s posebnim emocijama svim prisutnim se obratio gradonačelnik Armin Halitović. On je kazao da  danas na dan velike pobjede na Kobiljnjaku svjedočimo rezultatima jedne maestralne akcije 511-te slavne brigade u kojoj smo, za nešto malo više od dva sata  zbrisali agresora s Kobiljnjaka i stvorili preduslove za nove bitke protiv agresora na Ćojluku i u ofanzivi koju su spremali primadnici vojske SAO Krajine i vojske abdićevih izdajnika. Ono što je najbitnije produkt toga je naš najveći dan kad je zasijala sloboda i kada smo 17-tog septembra ušli u Bosansku Krupu.

Prisutnima se obratio na svečenom obilježavanju, svojim uvijek impresivnim riječima i osjećajima, ratni vojni komadant i ratni vojni starješina, penzionirani pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Emir Kliko i rekao:

„Srdačan pozdrav za sve prisutne. Hvala Vam što ste došli u ovako velikom broju. Danas smo ovdje na Kobiljnjaku i obilježavamo jednu od naših pobjeda. Svaka bitka koju smo vodili je važna, ali ovo je zaista jedna od najvažnijih. Kobiljnjak je otprilike odredio našu sudbinu, odnosno opredijelilo nas i omogućilo nam da stvorimo preduslove da oslobodimo Bosansku Krupu. Kad je agresor stavio pod svoju kontrolu Kobiljnjak i područje oko Kobiljnjaka i pokazao svoje namjere da praktično sa ovog prostora okupira kompletnu tadašnju bihaćku regiju, odnosno, porobi i uništi Peti korpus, definitivno je imao za cilj da počini još jedan genocid. Genocid na ovom prostoru koji bi bio neuporedivo većih razmjera, nego što je to bilo na drugim područjima na kojima ga je počinio, ali zahvaljući  dragom Bogu i borcima, prije svega 511-te slavne brske brigade, ali i svim borcima i pripadnicima 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, mi smo 23. Maja 1995.godine oslobodili Kobiljnjak i kompletan prostor oko Kobiljnjaka do rijeke Une. Stvorili smo preduslove da izdvojimo snage i oslobodimo Mostobran Ćojluk. Nakon toga da zaustavimo neprijateljsku ofanzivu Spržena zemlja, a onda i u septembru, odnosno 17. Sptembra 1995.godine oslobodimo našu Bosansku Krupu. Moja poruka ide prvenstveno mladima, da ako možda i nemaju mogućnost da o ovome čuju i čitaju i uče u školama i svom nastavnom gradivu, neka slušaju svoje roditelje, neka slušaju priče, neka dolaze na ove manefestacije i neka čuju ono što imamo reći mi još uvijek preživjeli akteri tih događaja. Neka pamte, neka prenose svojim narednim pokoljenima i neka u vječnoj Bosni i Hercegovini obilježavaju ovakve datume.“

Ukazujući na važnost bitke za Kobiljnjak na hrabrost i dobru procjenu 511-te Slavne, njenih boraca i ratnih starješina i Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u ime ministra za pitanje boraca i RVI Unsko-sanskog kantona, na Kobiljnjaku se obratio Esad Bašagić savjetnik ministra nadležnog ministarstva.

Kulturno-umjetnički program za ovu prigodu pripremili su članovi kulturno-umjetničkog društva „Stari grad“ iz Bosanske Krupe,  koji su već postali zaštitni znak obilježavanja ove velike bitke.

Za sve učesnike je kao i uvijek priređena narodna večera uz koju su se učesnici bitke i borci 511-te slavne brdske brigade prisjećali, do najsitnijih detalja, bitke na Kobiljnjaku, dok su ostali učesnici marša i gosti sa zanimanjem ih slušali.

Jedan je Grad Bosanska Krupa, jedna je 511. slavna i jedan je Peti Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine!“

Oni su nam poslije svih strahota, donijeli najljepši dar- SLOBODU!

RadioBK/Erna Redžić

SVA PRAVA ZADŽANA