Mostobran Kobiljnjak: U četvrtak (23.5.) se obilježava 29. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka

U analima historije postoje trenuci velike hrabrosti i požrtvovanja koji oblikuju sudbinu naroda. Jedan takav trenutak je i bitka za mostobran Kobiljnjak i svjedočanstvo hrabrosti i izdržljivosti onih koji su se hrabro borili za svoju domovinu. Danas se u Kabinetu gradonačelnika sastao organizacioni odbor, koji je pripremio program obilježavanja i istakao značaj ove bitke.

Obilježavanje mostobrana Kobiljnjak održaće se 23.maja, učenjem Fatihe na Centralnom spomen obilježju, te maršom učesnika ka Kobiljnjaku, gdje će se prigodnim programom, obraćanjem zvanica i evociranjem uspomena na dane otpora i hrabrosti, prisjetiti i odati počast svima onima koji više nisu s nama. Njihovo naslijeđe živi u srcima i umovima svih koji njeguju principe za koje su se oni borili. Njihove žrtve služe kao podsjetnik na cijenu slobode i trajni duh ljudske otpornosti.

Pridružite nam se u odavanju počasti herojima Kobiljnjaka, čija će hrabrost i požrtvovanost zauvijek inspirirati generacije koje dolaze. Moramo, radi onih koji se ne mogu ni sjećati ni pamtiti, već slušati i učiti, njegovati kulturu pamćenja i ukazivati na dešavanja koja su dio našeg identiteta i naše prošlosti.

Program obilježavanja

23. 5. (četvrtak)

17:30 sati – Obilazak Centralnog spomen-obilježja i polazak marša “Kobiljnjak 2024”

18:45 sati – Dolazak učesnika marša na Kobiljnjak

18:55 sati – Prigodan program

19:45 sati – Večera za učesnike marša

Kabinet gradonačelnika Grada Bosanska Krupa

SVA PRAVA ZADŽANA