BHRT zbog dugovanja prekinula emitovanje Federalnoj televiziji

Jutros su gledaoci Federalne televizije umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli na testnu sliku. Ova situacija je rezultat neizmirenih dugovanja RTV Federacije BiH prema BHRT-u za usluge koje sežu od decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine. Dugovanja su dostigla iznos od 1.590.971,69 KM, dok je dug BHRT-a prema RTV Federacije BiH na isti dan bio 364.511,50 KM.

Odluka o prekidu usluga privremeno se neće primjenjivati na proizvodnju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, kao ni na uslugu preuzimanja pošte za RTV Federaciju BiH, koja će biti odgovornost Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna televizija se oglasila povodom prekida emitovanja i istakli su da su redovno plaćali svoje obveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, ali su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda. Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se osigurala zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitiranje programa i očuvanje javnih emitera.

SVA PRAVA ZADŽANA