Na današnji dan srušena je FERHADIJA

23. godine nakon što je minirana, u Banja Luci, otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija, čije svečano otvaranje je upriličeno u prisustvu velikog broja gostiju i zvaničnika.

Srušena je do temelja 7. maja 1993. godine. Nakon prvog rušenja, vlasti Republike Srpske su organizovale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije. Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju.

Islamska zajednica Banjaluke je 2001. godine dobila urbanističku saglasnost za ponovnu izgradnju džamije. Ipak pri polaganju kamena temeljca 7. maja 2001. godine došlo je do nereda i protesta od strane srpskih nacionalista. 4000 protestanata je kamenovalo i tuklo 300 Bošnjaka koji su prisustvovali ceremoniji postavljanja kamena temeljca. Mnogi su sa povredama primljeni u Banjalučku bolnicu, a jedan Bošnjak,tačnije Cazinjanin Murat Badić je nakon povreda preminuo 26. maja 2001.Ceremonija je kasnije obavljena u tajnosti i pod velikim osiguranjem, sve do Njenog otvorenja 2016.godine.

Ferhat-pašina džamija je izgrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću. 

Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u (nulta kategorija kulturnog spomenika).

NAPOMENA: Islamska zajednica u BiH je 7. maj odredila kao Dan džamija uzimajući u obzir simboliku datuma. Rijaset IZ je donio odluku da se Arnaudija, isto jedna od porušenih džamija iz 1993.godine otvori na taj datum(07.05.2024).

Arnaudiju džamiju sagradio je Hasan defterdar, ministar finansija Bosanskog pašaluka u vrijeme stolovanja Ferhad-paše, čiji je bio lični prijatelj i potpisnik njegove vakufname. Po porijeklu je bio vjerovatno Albanac, pošto narod prozva njegovu džamiju Arnaudija. Zahvaljujući kamenom tarihu iznad ulaza, saznaje se da je sagrađena 1594/1595. godine. 

-Građani Bosne i Hercegovine danas (07.05.2024.godine) su došli sa sviju strana da isprate otvaranje Arnaudije.

FERHADIJA:

ARNAUDIJA:

(slike preuzete)

57020cookie-checkNa današnji dan srušena je FERHADIJA

SVA PRAVA ZADŽANA