Izrael izglasao:Zabrana emitiranja Al Jazeere

Nakon što je Izraelski parlament odobrio zakon kojim se dozvoljava da se strane mreže za koje se smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti budu „privremeno“ zabranjene, čekalo se je izglasavanje potpune obustave emitiranja katarske televizijske kuće Al Jezeere.

Kako saznajemo Kabinet Premijera Benjamina Netanyahua jednoglasno je izglsao potpune obustave emitiranje Al Jezeere.

“Vlada na čijem sam čelu jednoglasno je odlučila: Huškački kanal Al Jazeera će biti zatvoren u Izraelu”, objavio je Netanyahu na X.

Izrael je ranije zabranio manjem libanskom kanalu Al Mayadeen da radi u zemlji. Budući da je stranim novinarima zabranjen ulazak u Gazu, osoblje Al Jazeere sa sjedištem u Pojasu Gaze bili su jedni od rijetkih reportera koji su mogli izvještavati o ratu sa terena.

Godinama su izraelski zvaničnici optuživali mrežu za antiizraelsku pristrasnost. Međutim,
njihove kritike na račun emitera pojačale su se nakon napada na Hamas 7. oktobra. Vlasti tvrde da ima bliske veze s Hamasom, što Al Jazeera oštro poriče.

Al Jazeera je saopštila da „Netanyahu nije mogao pronaći nikakvo opravdanje da ponudi svijetu za svoje stalne napade na Al Jazeeru i slobodu medija osim da iznese nove laži i zapaljive klevete protiv Mreže i prava njenih zaposlenika“ te da „smatra izraelskog premijera odgovornim za sigurnost svog osoblja i prostorija Mreže širom svijeta, nakon njegovog huškanja i ove lažne optužbe na sramotan način.“

SVA PRAVA ZADŽANA