U GIMNAZIJI ODRZANA IZLOZBA FRAKTALA

Danas je u prostorijama JU Opća gimnazija «Bosanska Krupa» održana izložba fraktala pod nazivom «ReGeneracija» pod pokroviteljstvom DM marketa.

Program su otvorile i vodile učenice četvrtih razreda, dok su se ostali učenici predstavili svojim plesnim i pjevačkim umijećem. Organizirana je i nagradna igra, gdje je sretna dobitnica osvojila i jedan od radova.

Publika je u proteklim danima imala priliku za online glasanje na web stranici škole. Nijanse su odlučile, te je prvo mjesto osvojila Inela Bapić, drugo mjesto Lamija Sedić, dok je treće mjesto pripalo Samri Halkić.

Žiri u sastavu profesorica bosanskokrupske gimnazije je također imao težak zadatak, a njihovom odlukom prvo mjesto je pripalo Lamiji Šertović, drugo mjesto Ineli Bapić, dok je na trećem mjestu učenica Amila Mašić.

Fraktali su geometrijski likovi koji se mogu razložiti na manje dijelove, tako da je svaki od njih, makar približno, umanjena kopija cjeline. To su geometrijski objekti čija je fraktalna dimnezija strogo veća od toploške dimenzije. Ljepota i misterij fraktalnog svijeta proizilazi iz činjenice da su fraktali svuda oko nas. Fraktali su simbol nove faze razvoja nauke. Oni su etapa spajanja dva komplementarna načina razumijevanja prirode, analitičkog i intuitivnog.

Projekat Shinrin Yoku – Uranjanje u prirodu, odabran je kao jedan od najboljih u Bosni i Hercegovini u incijativi «Zajedno za bolje sutra» DM marketa, a u cilju unaprijeđenja i očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja žena, dok je medijski pokrovitelj JP «Radio Bosanska Krupa».

Erna Redžić

SLUŠAJ UŽIVO

Vijesti

Tagovi