SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽENE 153 GODINE OD ROĐENJA REISA ČAUŠEVIĆA

U čevrtak je u Velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi upriličena svečana akademija povodom 153. godišnjice od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića.

Organizator svečane akademije su bili Muftijsvo bihaćko u saradnji sa Gradom i Medžlisom Islamske zajednice Bosanska Krupa, Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću, medresom «Reis Džemaludin-ef. Čaušević» u Cazinu i Udruženjem «Džemaludin Čaušević» iz Arapuše.

Prisutni su bili gradonačelnik Grada Bosanska Krupa Armin Halitović, nekadašnji muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću dr. Hajrudin Hodžić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa Amir Mehić, predsjednik Udruženja «Džemaludin Čaušević», Husnija Avdagić te su se prigodnim riječima i obratili gostima.

«Možemo kazati da smo veoma ponosni što možemo govoriti o čovjeku koji je doprinijeo znanosti, razvijanju međuljudskih odnosa, razvijanju najboljih odnosa prema susjedima, prema komšijama, a to jest o reisu Čauševiću. Reis Čaušević nije samo osoba koja je bila Reis Ulema Islamske zajednice. On je odavno prešao te granice, tako da je on u društvenom smislu jedan od najznačajnijih bošnjačkih ličnosti u prošlom stoljeću» ističe muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Reis Džemaludin ef. Čaušević, rođen u mjestu Arapuša u Bosanskoj Krupi, bio je četvrti reis-ul-ulema u razdoblju Kraljevine Jugoslavije. Bio je teolog, prosvjetitelj, novinar, reformator, mislilac, jezikoslovac, prevoditelj. Završio je Pravni fakultet u Sarajevu, a najvažnije, bio je promotor suživota i tolerancije između pripadnika svih vjera i naroda, o čemu ćemo više čuti u nastavku od nekadašnjeg muftije banjalučkog, Edhem-ef. Čamdžića:

«Borio se za prava, ljudska prava i vjerska prava svih ljudi i muslimana i nemuslimana. U jednom svom cirkularnom pismu napisao je imamima da se druže i da razvijaju međuljudske odnose, da razvijaju dijalog sa drugima i drugačijima i sa kršćanima i jevrejima i sa bilo kim drugim ko nije musliman.»

Prigodan kulturni program su izveli članovi hora cazinske medrese predvođeni profesorom Nijazom Kovačevićem, a u sklopu svečanosti je prikazan i kratki isječak dokumentarnog filma «Reis Džemaludin Čaušević – moralni svjetionik svoga naroda» autorice Merime Aličević.

«Mi smo kao Udruženje ponosni što smo uspjeli da dovedemo na takav nivo sve ono što se tiče reisa Džemaludina Čauševića i nadamo se da će u budućnosti ovakve manifestacije biti još posjećenije, još obimnije», kaže za Radio Bosanska Krupa predsjednik Udruženja «Džemaludin Čaušević», Husnija Avdagić.

Svečanu, sad već tradicionalnu akademiju svake godine posjeti veći broj građana. Važno je da ga se redovno sjećamo i zahvalimo na njegovom doprinosu i vizionarskom pristupu kojeg nam je trasirao.

Erna Redžić

SLUŠAJ UŽIVO

Vijesti

Tagovi