PROŠIRENJE EU RADI POBOLJŠANJA MIRA, SIGURNOSTI, PROSPERITETA

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je danas da bi proširenje EU-a na zemlje Zapadnog Balkana bilo ulaganje u mir, sigurnost i prosperitet.

“Proširenje se mora ubrzati. To je naša garancija za sigurnost i najvažniji je način da postanemo partneri”, rekao je Borrell uoči samita EU-Zapadni Balkan u Briselu.

Prema Borrellovim riječima, promjenjivi uslovi širom svijeta doveli su u opasnost sigurnost i stabilnost Evrope.

“Naš je vitalni interes da radimo i sarađujemo što je bliže moguće sa zemljama Zapadnog Balkana, koje su naše buduće članice”, kazao je Borrell.

Najavio je novi paket podrške Albaniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji za suprotstavljanje prijetnjama sajber sigurnosti.

“Ova finansijska podrška ima za cilj da ojača naše partnere protiv izazova sa kojima se suočavaju u ovoj ključnoj oblasti, doprinoseći evropskoj sigurnosti”, istakao je Borrell.

I italijanska premijerka Giorgia Meloni izrazila je nadu da će samit lidera EU – Zapadni Balkan postići značajan napredak.

“Naša nada danas je da se ne vrtimo u krug. Ako dajemo nadu, ona mora biti praćena opipljivim i konkretnim rezultatima”, rekla je Meloni.

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana okupili su se u Briselu na samitu s liderima EU-a, za koji se očekuje da će se fokusirati na potencijalne zajedničke odgovore na izazove u sve složenijem geostrateškom kontekstu.

(raport.ba)

SLUŠAJ UŽIVO

Vijesti

Tagovi