Članak je filtriran: Mart 2022

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u BiH je zakonski propisano od 1. novembra do 1. aprila odnosno sutra. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila.

Sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uslove vožnje, savjetuju iz BIHAMK-a.

Da biste vožnju u ljetnim uslovima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme. Korištenje vozila u zimskim uslovima ostavilo je određene tragove na našim vozilima, koje je potrebno pronaći i eliminisati. Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami da otklonimo, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama.

Jedna od najosnovnijih kontrola je kontrola nivoa ulja u motoru. Nivo na ručnom mjeraču ulja mora biti između minimum i maksimuma.

Ova kontrola mora se obavljati nakon svakog dužeg putovanja, posebno u ljetnom periodu. Prilikom kontrole nivoa ulja, poželjno je vizuelno pregledati i gumena crijeva. U toku ljetne sezone uvijek bi trebalo imati 1 litar odgovarajućeg motornog ulja.

Sljedeća važna kontrola je kontrola rashladne tekućine. Ukoliko se motor nije dovoljno ohladio, poklopac spremnika ne smije se skidati. Rashladna tekućna može se nadopuniti destilovanom vodom, ali se ne smije dodati više od 3 decilitra.

Pored provjere motornog ulja i rashladne tečnosti motora, treba provjeriti nivo svih ostalih tečnosti u vozili. Tu se još podrazumijevaju ulje za servo volan, ulje u kočionom sistemu i tečnost za pranje stakala.

Ljetne vrućine testiraju krajnje mogućnosti vašeg akumulatora. Potrebno je provjeriti ispravnost akumulatora, nivo elektrolita i po potrebi doliti destilovanu vodu. Najbolji način za održavanje akumulatora je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja treba voditi računa o tome da je pričvršćen i da su sva povezana mjesta osigurana.

 

Vlažni i snježni uslovi sa dosta posipnog materijala (sol i pijesak) ostavljaju tragove na vašim kočnicama. Važno je izvršiti kontrolu kočnica i upravljačkog mehanizma jer su oni vitalni dijelovi aktivne sigurnosti. Provjerite istrošenost kočionih diskova i pločica (pakni i doboša) i funkcionalnost ostalih dijelova kočionog sistema (elastične ovjese amortizeri i opruge).

Montaža i balansiranje pneumatika za ljeto je obavezna u pripremi automobila za ljetnu vožnju. Ako već posjedujete ljetne pneumatike prije montiranja izvršite kontrolu starosti pneumatika, dubinu šare gazećeg sloja, kao i pritisak u pneumaticima. Prilikom zamjene pneumatika, potrebno je prekontrolisati i stanje naplataka (felgi). Zimske pneumatike pravilno skladištite kako biste ih sačuvali do naredne zimske sezone.

Iznenadni ljetni pljuskovi testiraće maksimalne mogućnosti metlica brisača na vašem vozilu. Dotrajale i iskrzane metlice zamijenite novim. Oštećene metlice mogu uzrokovati smanjenje vidljivosti, ali i trajno izgrebati vjetrobransko staklo. Redovno provjeravajte nivo tečnosti za pranje vjetrobrana i po potrebi dopunite spremnik.

Kako biste se adekvatno pripremili za ljetna putovanja, izvršite kontrolu klima uređaja. Provjerite da li postoji potreba za za punjenjem ili dopunjavanjem klima uređaja sa odgovarajućim fluidom i obavezno zamijeniti filter klime.

Provjerite kompletnu svjetlosnu signalizaciju (duga, kratka i dnevna svjetla, pokazivači pravca, zaustavno svjetlo, svjetlo za kretanje unazad, svjetlo za registarsku tablicu, svjetla za maglu). Zamijenite pregorjele sijalice i osigurače novim. Također, provjerite podešenost farova.

 

Tokom zime, posipni materijal zimskih službi može oštetiti prednji dio vozila, ali i vjetrobransko staklo koje je potrebno sanirati kako se oštećenje ne bi širilo i prouzrokovalo nabavku i zamjenu vjetrobranskog stakla. Sitne, tačkaste nedostatke na limariji vozila možete sanirati i sami koristeći kozmetički pribor.

Objavljeno u VIJESTI

U organizaciji Radnog tima za izradu Strategije prema mladima 2022 – 2027 godine Grada Bosanska Krupa jučer je, u Maloj sali Doma kulture, održan Dijalog s gradonačelnikom Arminom Halitovićem koji je tematizirao položaj, potrebe i probleme mladih Bosanske Krupe.

Činjenica da je prvi javni razgovor gradonačelnika Halitovića nakon što je Bosanska Krupa zvanično dobila status grada, umnogome govori o svijesti lokalne zajednice o značaju mladih i uspostavljanja dobre komunikacije mladih i lokalne vlasti u svrhu poboljšanja uslova života ovog dijela populacije.

„Mi smo uvijek bili okrenuti prema mladima i fokusirani na mlade. Postoji mnogo stvari koje smo uradili za mlade posljednjih nekoliko godina. Međutim, danas smo po prvi put imali ovakvu aktivnost – da imamo dijalog. Ono što je nama potrebno jeste neki input od strane mladih da bismo aktivnosti koje vodimo mogli dopuniti i uskladiti sa aktivnostima koje su interesantne današnjim mladim ljudima. Danas smo imali jednu dobru, interaktivnu, možemo reći 'priču' i vjerujem da će mladi u narednom periodu postati i aktivniji, da će nominirati svoje zahtjeve, prijedloge, projekte i da ćemo imati kvalitetniji i upotpunjeniji život mladih ljudi na području grada Bosanska Krupa“, rekao je Armin Halitović.

Zadovoljstvo jučerašnjom aktivnosti istakli su i ispred Radnog tima za izradu Strategije prema mladima 2022 – 2027 grada Bosanska Krupa, naglašavajući, također, važnost ovakve aktivnosti.

„Mišljenja smo da je ovaj dijalog bio itekako koristan za mlade, ali i ostale koji su prisustvovali ovom dijalogu. Razna pitanja i problemi mladih su tokom dijaloga postavljena gradonačelniku Halitoviću. Odgovori su bili korektni, transparentni i mjerodavni. Smatramo da će svima nama današnja aktivnost doprinijeti boljem radu i djelovanju u nekim sljedećim i budućim aktivnostima“, rekao je Ismet Bešić, jedan od članova Radnog tima.

Izuzetno velik odaziv mladih na Dijalog s gradonačelnikom dokaz je da mladi Bosanske Krupe nisu pasivni i da žele, zajedno s predstavnicima lokalne vlasti, djelovati na planu poboljšanja uslova života ne samo mladih već svih stanovnika našeg grada. Nepostojanje omladinskog centra, nepostojanje adekvatnog sadržaja za ispunjavanje slobodnog vremena mladih, problemi javnog prijevoza, (ne)mogućnost (samo)zapošljavanja i stručne prekvalifikacije, potreba egzodus mladih – samo su neki od problema i potreba mladih koji su jučer bili predmetom razgovora. Problemi, složili su se prisutni, postoje. Ali oni nisu nerješivi pogotovo ako svi budemo zajedno djelovali, razumijevajući potrebe i probleme drugih, a ovakve aktivnosti značajan su korak u pokušaju iznalaženja rješenja za mnoge probleme.

Azra I.

Objavljeno u VIJESTI
Koncertom u čast prerano preminulom frontmenu Akiju Rahimovskom, članovi benda Parni valjak odali su mu počast uz brojne goste i vjernu, raspjevanu publiku. Karte za Arenu Zagreb planule su već u prvom tjednu prodaje za iščekivani koncert na kojem se prošle subote slavio život jednog od najvećih rock pjevača u regiji. Bend, glazbeni gosti i emotivna publika tako su se oprostili od legendarnog frontmena.

Koncert je otvoren snimkom Akijeva vokala za pjesmu "Za malo nježnosti" kako bi publika još jednom mogla čuti njegov glas, a članovi benda svirali su instrumentalni dio pjesme. Takvo otvorenje raznježilo je publiku i najavilo dostojanstven, a opet spektakularan oproštaj od Akija koncertom "Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći…Aki".

 

"Ovaj koncert treba biti veselje i sjećanje na život koji je malo tko imao", obratio se publici Husein Hasanefendić Hus nakon uvodne pjesme i zapjevao "Zastave", pri čemu mu se ubrzo pridružila i vjerna publika. Dva i pol sata trajao je koncert u čast čovjeku koji je svojom energijom oduševljavao publiku, a činilo se kao da je prošao u tren oka.
 
Iako je bend najavio da će im se u izvođenju pjesama pridružiti glazbeni gosti i prijatelji benda, sva imena nisu bila poznata sve dok nisu izašli na pozornicu. Po reakcijama publike, gosti su bili pun pogodak i svi su izvedbama doprinijeli proslavi života legendarnog Akija. Prvi gost na pozornici bio je Kiki Rahimovski, koji se bendu emotivnom izvedbom pridružio u pjesmi "Zagreb ima isti pozivni", a kasnije je otpjevao i "Gledam je dok spava" te "Kada me dotakne".

 

Na pozornici su se zatim kroz cijelu večer izmijenjivali vrhunski glazbenici i prijatelji Parnog valjka, Pero GalićMassimoNina Badrić, Dino JelusićFilip RudanNeno BelanNermin PuškarDavor Gobac,  Momčilo Bajagić Bajaga te Zlatan Stipišić Gibonni. Za posljednju izvedbu večeri Gibonniju su se na pozornici pridružili svi glazbeni gosti u izvedbi pjesme "Sve još miriše na nju" te zajedno s publikom otpjevali legendarnu pjesmu kao posljednji pozdrav. Od ukupno 30 pjesama Parnog valjka, posebne brojeve otpjevali su basist Zorislav Preksavec Preksi i prateća vokalistica benda Tina Kresnik kojoj se na pozornici u izvedbi pjesme "Dok je tebe" pridružio sin Noa Rupčić"Kada smo snimali ovu pjesmu, bila sam trudna i on je bio u mom trbuhu. Danas mi se pridružuje u njenoj izvedbi”, rekla je Tina i oduševila publiku.

Prepuna Arena Zagreb se pljeskom koji nije prestajao na kraju koncerta zahvalila Parnom valjku i gostima što su zajedno s njima moglipodijeliti doživljaj neumorne energije i neponovljivih izvedbi. Poseban je to trenutak bio za svakoga tko je našao svoje mjesto na proslavi Akijeva života, za svakoga kome je Aki bio u srcu.
 

Fotografije: Saša Huzjak
Izvor: Croatia Records
Objavljeno u Muzička kutija
četvrtak, 31 Mart 2022 07:40

SERVISNE INFORMACIJE za dan 31.03.2022.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 19,30 sati ul.Unska ispred tržnog centra Bingo narušavanje javnog reda i mira izazivanjem osjećaja ugroženosti drugog lica da će napasti na njegov život i tijelo od strane 1 lica. Prekršajna prijava na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 28 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 5 lica.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro - distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas od 10,30 do 11,30 sati planski prekid u isporuci električne energije na trafopodručju u ul.Bihaćka i od 13,30 do 14,30 sati na trafopodručju u naselju Halkići. Radovi na NN mreži.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim kolovozima Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 10°C , vlažnost zraka 100% , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 52 cm, u Bosanskoj Otoci 98 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Kompanije u Unskom-sanskom kantonu zabilježile su u prošloj 2021. godini bolje rezultate poslovanja i ostvarile veće prihode i dobit.

Kompanije u Unskom-sanskom kantonu zabilježile su u prošloj 2021. godini bolje rezultate poslovanja i ostvarile veće prihode i dobit, pokazuju podaci koje su firme dostavile kroz finansijske izvještaje.

Ukupan prihod kompanija u 2021. godini iznosi 2,1 milijardi KM, dok je godinu ranije bio 1,8 milijardi KM. Kompanije su ostvarile 202 miliona KM dobiti, dok je gubitak kantona smanjen na 40,1 miliona KM.

Prosječan broj zaposlenih u ovom kantonu je 18.851 radnika. 

Gledajući ljestvicu onih koji najviše doprinose privrednom razvoju kantona, nema većih oscilacija.

Lider kantona po prihodima je dalje kompanija Meggle BH sa 77,5 miliona KM. Dobit kompanije je u znatnom padu sa 4 miliona KM na 1,9 miliona KM, pa je sa 4. mjesta pala na 16. mjesto. 

Prvo mjesto po dobiti zadržala je kompanija Pirnar sa 17,1 miliona KM.

Najviše zaposlenih i dalje broji Kantonalna bolnica Irfan Ljubijankić Bihać sa 875 radnika.

Tablice u priloženim fotografijama.

(RTV USK)

pridod-usk

Radnici-usk

Ukupno

Objavljeno u EKONOMIJA

Dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) kao udruženja od posebnog značaja koja dobrovoljnim/volonterskim angažmanom svojih članova značajno unapređuju sistem zaštite i spašavanja na području svoje lokalne zajednice gdje djeluju, svoju operativnost i mobilnost zasnivaju na mladim i sposobni operativnim članovima.

Zbog izražene tendencije masovnog odlaska mladih sa prostora naselja Bosanska Krupa za boljom egzistencijom u uređenim društvima i posljedica koje osjeti lokalna zajednica na udaru se nalaze i DVD-ovi koji svoj rad i održivost zasnivaju upravo na mladim ljudima iz svoje lokalne zajednice. U nastojanju da se suprostavi takvim tendencijama a u cilju zadržavanja minimalne operativnosti dobrovoljne vatrogasno-spasilačke jedinice (DVSJ) Upravni odbor „DVD BOSANSKA KRUPA“ je raspisao Javni poziv za upis novih operativni članova svoje DVSJ. Pored općih uslova koje kandidati moraju ispunjavati, a na osnovu kojih Upravni odbor svojom odlukom donosi Rješenje o prijemu u članstvo, DVD svojim budućim članovima nudi niz pogodnosti koje se ogledaju u dodatnim edukacijama i obrazovanju radi sticanja specijalističkih zvanja, sposobnosti i profesionalne edukacije cjeloživotnog obrazovanja koje su karakteristične za segment zaštite i spašavanja.

Između ostalog kandidatima a budućim članovima DVD kroz svoj „Centar za obuku vatrogasaca i

spasioca“ nudi mogućnost obuke, edukacije i sticanja zvanja/licenci/certifika za:

 sticanje zvanja „dobrovoljni vatrogasac“,

 sticanja zvanja za upravljača čamca, vodiča-skipera i drugih plovila,

 sticanja zvanja za upravljača čamca sa vanbrodskim motorom dužine do 15m,

 sticanje zvanja rukovaoca sredstvima radio veza - CEPT, Novice (N) i Entry (E) klase,

 sticanje zvanja spasioca na vodi,

 sticanje zvanja za spasioca sa visina (vertikalna spašavanja s visina i iz dubina).

Poseban kuriziotitet je da je „DVD BOSANSKA KRUPA“ jedna od nekoliko organizacija koja je saglasnostima od Ministarstva prometa i komunikacija FBiH (FMPiK) ali i Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Unsko-sanskog kantona (KUCZ USK) ovlaštena za vršenje pojedinih obuka i edukacija u cilju priprema kandidata za polaganje pred nadležnim komisijama FMPiK (upravljači čamaca) i KUCZ USK-a (dobrovoljni vatrogasac). Pored obuka i edukacija pruža ju Vam se mogućnosti druženja u zdravom i prijateljskom okruženju te upoznavanja ovakvih i sličnih udruženja u BiH i okruženju i posjete istim. Ukoliko imate želju, volju i sposobnosti da svoje slobodno vrijeme utrošite za sigurnost naših sugrađana na području djelovanja DVD-a pridružite nam se.

Javni poziv je otvoren do 30.aprila, a prijaviti se možete na broj: 062/262-614 ili na e-mail:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Objavljeno u VIJESTI

Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje koje će u drugoj polovini dana usloviti kišu. Glavnina padavina je u Hercegovini i jugozapadu Bosne.

U većem dijelu Bosne lokalno slabije padavine. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C, na sjeveroistoku Bosne do 22°C.

BIOPROGNOZA Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Promjena vremena, uz mjestimično jači jugo i pogoršanje biometeoroloških prilika koje će postepeno uslijediti, moglo bi kod osjetljivih osoba uzrokovati poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih bolova, malaksalosti. Preporučljivo je reducirati aktivnosti. Sa noćnim satima opšta slika dodatno će se pogoršati.

31.03.2020 (Četvrtak)., oblačno vrijeme sa kišom. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Očekivana količina padavina u toku 24 h u Hercegovini između 80 i 140, na jugozapadu Bosne od 50 do 80, a u ostatku zemlje od 5 do 15, lokalno do 20 l/m2. Jutarnja temperatura od 8 do 14, a najviša dnevna od 10 do 16, na sjeveru i sjeverozapadu Bosne do 21°C.

01.04.2020 (Petak)., pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U večernjim satima, usljed pada temperature zraka, kiša će u višim područjima prelaziti u sunježicu i snijeg. Jutarnja temperatura od 4 do 9, na jugu do 14, a najviša dnevna od 7 do 14, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 18°C.

02.04.2020 (Subota)., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i kišom, a u višim područjima i sa snijegom. U Hercegovini slabija kiša. Jutarnja temperatura od 0 do 5, na jugu do 10, a najviša dnevna od 2 do 7, na jugu do 12°C.

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
srijeda, 30 Mart 2022 06:27

SERVISNE INFORMACIJE za dan 30.03.2022.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 18,00 sati Pištaline narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem i izazivanjem osjećaja ugroženosti drugog lica da će napasti na njegov život i tijelo od strane 1 lica. Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervencija i dojava o požaru u 12,30 sati Podvran požar niskog rastinja. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom. Požar ugašen u 13,10 sati.

U 16,30 sati Vranjska požar niskog rastinja i pomoćnog objekta nadstrešnica. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom. Požar ugašen u 17,20 sati.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 31 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 6 lica.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

Elektro - distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas od 10,00 do 14,00 sati planski prekid u isporuci električne energije na dalekovodu Johovica. Zamjena izgorjelih stubova prouzrokavanih požarima.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro - meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 7°C , vlažnost zraka 76% , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 51 cm, u Bosanskoj Otoci 98 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Razmatra se mogućnost obraćanja Evropskoj komisiji, jer je Hrvatska članica EU, a BiH potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Za nekoliko dana trebalo bi da budu poreduzeti i pravni koraci koje bi BiH mogla da povuče ako se ništa ne promijeni oko namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, na granici sa BiH i ako institucije ne postignu dogovor, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa ovim pitanjima Vitomir Popović.

Popović je istakao da u ovom momentu nije ni moguće doći do kompletne pravne strategije. 

"To je veoma složen i zahtjevan posao, ali dobar dio je završen. Jedan aspekt je političkog karaktera, odnosno da ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Hrvatske otvoreno razgovaraju, a ako se to ne bi desilo, što je moguće, na to treba dati odgovor i zaštititi stanovništvo", rekao je Popović za "Glas Srpske".

On je naveo da se razmatra mogućnost obraćanja Evropskoj komisiji, jer je Hrvatska članica EU, a BiH potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Još jedna mogućnost koja stoji na raspolaganju kada eksperti završe svoj dio posla u vezi sa ispitivanjem tla jesu tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Razmišlja se o tome i da građani pojedinačno reaguju, jer će se raditi i o kršenju njihovih osnovnih ljudskih prava. U skladu sa konvencijama mogu da pojedinačno podnose tužbe protiv Hrvatske, a moguće su i kolektivne tužbe. Vidjećemo za šta ćemo se opredijeliti", rekao je Popović, te istakao da je generalno riječ o veoma složenom poslu i predmetu.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Emir Dizdarević potvrdio je da i pored određenih najava da bi Nuklearna elektrana "Krško" mogla dobiti novu dozvolu na period od 20 godina, što bi moglo značiti da će odlaganje otpada biti nastavljeno uz tu nuklearku, nema odustajanja. 

U tekstu se navodi da trenutno tim čeka detalje u vezi sa istraživanjima tla na strani BiH za koje će trebati oko 1,1 milion KM da bi dobili potrebne podatke, jer od kolega iz Hrvatske ne vjeruju da će dobiti blagovremeno i sve podatke, a na osnovu njihovih analiza.

"Imamo informaciju da su odredili firmu koja će raditi glavni projekat sa bezbjednosnim analizama izgradnje Centra za upravljanje tim otpadom, a mi smo tražili da nam kažu sve što su radili da bismo mogli reagovati. Još nismo dogovarali novi odlazak u tamošnji fond ili Trgovsku goru", rekao je Dizdarević.

On smatra i da bi trebalo iskoristiti period od godinu dana za uzimanje uzoraka zemljišta u slivu Une sa strane BiH. 

Domaći stručni timovi koji su formirani da bi BiH što bolje skrojila strategiju za borbu protiv namjera susjedne Hrvatske da u neposrednoj blizini granice skladišti opasni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", privode kraju još jednu fazu rada, a uz ispitivanje tla s ove strane Une sve izvjesnije je i obraćanje Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Hrvatska je vlasnik polovine elektrane "Krško" u Sloveniji i mora da do 2023. godine preuzme pola otpada, zbog čega posljednjih mjeseci sprovodi ozbiljne pripremne analize za skladištenje i odlagalište nuklearnog otpada na mjestu nekadašnje kasarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori. 

BiH, s druge strane, nije saglasna sa tim zbog opasnosti koje bi, kako tvrde njeni predstavnici, takav potez mogao da izazove opasnost po život oko 250.000 stanovnika u slivu rijeke Une, te po prirodnu sredinu.

(BHRT)

Objavljeno u VIJESTI

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 14,20 sati ul.Proleterska ispred Doma za nezbrinutu djecu narušavanje javnog reda i mira fizičkim napadom na drugo lice od strane 1 lica. Prekršajna prijava na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervencija i dojava o požaru u 13,00 sati Benakovac požar visoke šume oko 10 hektara. Na požar izašla dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom. Požar ugašen u 17,20 sati.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 25 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 1 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Sinoć od 21,00 danas do 13,00 sati prekid u isporuci vode u ul.Tećija. Sanacija kvara na mreži i od 09,00 do 11,00 sati u naselju Redak. Radovi na mreži.

Elektro - distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas prekid u isporuci električne energije na dalekovodu Jasenica prouzrokavanim požarima. Ekipe elektrodistribucije na terenu.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 3°C , vlažnost zraka 78% , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 50 cm, u Bosanskoj Otoci 97 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
Stranica 1 od 13

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1807 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa