Sretan Svjetski dan televizije, 119 registrovanih TV stanica u Bosni i Hercegovini

  • Danas je Svjetski dan televizije. Na ovaj način obilježava se njena popularnost i uticaj, a ujedno i odaje počast ulozi koju televizija ima u svakodnevnom životu. Razvoj televizije počinje dvadesetih godina 20. vijeka, a možemo ga podijeliti na vrijeme crno-bijelih i televizora u boji. U martu 1996. godine Glavna skupština Ujedinjenih nacija donijela je odluku da se 21. novembar obilježava kao svjetski dan televizije.

BIH, 21. novembra – Televizija svakodnevno pruža niz informativnih, zabavnih, edukativnih i kulturnih sadržaja. Ona takođe upozorava i na zdravstvene, socijalne i ekonomske probleme. Ona predstavlja i jedan od najuticajnijih medija današnjice.

Televizija se susreće s brojnim izazovima. Razvoj novih medija doveo je do mišljenja da će televizija kao tradicionalni medij zastarjeti. Stručnjaci kažu da je sudbina svih tradicionalnih medija prilagođavanje digitalnom dobu, ukoliko žele da opstanu. Bez obzira na brži protok informacija putem interneta, televizija u praksi, ipak, ostaje medij kome se svi vraćaju i koji svi prate.

U Bosni i Hercegovini 87 odsto stanovnika gleda televizijski program, a 96 odsto ih posjeduje TV prijemnik, pokazuju rezultati istraživanja “Medijske navike odraslih u Bih” koje je sprovela Regulatorna agencija za komunikacije BiH u saradnji sa Savjetom Evrope.

Istraživanje je pokazalo i da sedmoro od desetero djece u BiH svakodnevno gleda televiziju, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Oko 78 odsto stanovnika se najčešće informiše o dešavanjima u zemlji i svijetu, dok 66 odsto stanovnika BiH televiziju gleda u svrhu zabave.

Istraživanje pokazuje da domaće televizijske stanice gleda 61 odsto građana, dok 26 odsto prati TV stanice iz regiona.

U BiH je registrovano 119 TV stanica, i to tri javna servisa, 14 javnih i 24 privatne TV stanice koje signal emituju putem zemaljske radio-difuzije, šest javnih i 60 privatnih TV stanica koje program emituju putem drugih elektronskih komunikacionih mreža, dok 12Tv stanica pruža usluge na zahtjev.

(BHRT/RTV USK)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 62 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2057 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa