Muslimani danas obilježavaju Ramazanski bajram

Foto: klix.ba Foto: klix.ba

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika. Ramazanski bajram je trodnevni je blagdan koji obilježava kraj ramazanskog posta. Blagdan je počeo klanjanjem bajram-namaza u džamijama, odakle su se vjernici zaputili svojim kućama da u okruženju porodice uživaju u tradicionalnim porodičnim druženjima i gozbama.Bajram namaz je jutros klanjan u svim džematima na području Bosanske Krupe.

Bajramska hutba u Gazi Husref-begovoj džamiji

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović pozvao je danas sve da se uključe i učestvuju u razvoju svoje zajednice, kulture i u izgradnji svoje zemlje.„Neka niko ne ostane postrani“, poručio je reisul-ulema u jutrošnjoj bajramskoj hutbi iz Gazi Husrev-begovoj džamije u Sarajevu.Upozorio je da će naše društvo zapadati u sve težu situaciju i da će naš život postajati sve teži, sa sve manje zadovoljstva, međusobnog poštivanja i dragosti, ako se stanje prepusti stihiji i onima koji nemaju ni znanja ni svijesti, populistima koji iza sebe ne ostavljaju nikakva hajra.

„Suočavat ćemo se sa sve većim i sve dubljim izazovima, koji će nam život činiti nepodnošljivim“, kazao je reisu-l-ulema.Zamolio je svakog pojedinca da se aktivno uključi u proces oporavka našeg naroda i da u tome bude iskren.

Posebno je upozorio na, kako je kazao, rak-ranu našeg društva.

„U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi: snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika... Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine“, kazao je u svojoj hutbi izmedju ostalog reisu-l-ulema.

Drugi dan Bajrama Dan Šehida

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Tim povodom, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, u saradnji sa MIZ Bosanska Krupa, upriličit će obilazak šehitluka Soline u Jezerskom i Ometaljka u Pištalinama gdje će se u 11.00 sati proučiti Jasin pred duše onih koji su, kako kaže ef. Begić, „uvakufili svoje živote u našu domovinu.“

Bajramska akademija u organizaciji MIZ-a Bosanska Krupa

Drugog dana Ramazanskog bajrama u 17.30 minuta u Domu kulture održat će se Bajramska akademija mektebskih polaznika na kojoj će se predstaviti svršenici mektebske pouke i biti promovisani oni koji su na mektebskim takmičenjima ostvarili poseban uspjeh, a uz prisustvo imama (muallima) mektebskih polaznika. Prije Bajramske akademije klanjat će se ikindija namaz u Gradskoj džamiji i upriličiti defile mektebskih polaznika od Gradske džamije do Doma kulture.Gosti svečanosti su muftija bihaćki hfz.Mehmed ef.Kudić sa saradnicima, gradonačelnik Bosanska Krupa Armin Halitović i ispred generalnog pokrovitelja organizacije 4Life Hamdija Abazović.

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1405 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa