Europska sedmica imunizacije

Svake godine, zadnje sedmice u aprilu, obilježava se Evropska Sedmica Imunizacije kako bi se ukazalo na značaj imunizacije, kao dugogodišnje uspješne i bezbjedne zdravstvene aktivnosti u sprječavanju opasnih bolesti i zaštiti života svih životnih dobi.

Ovogodišnji slogan kampanje jeDugŽivotZaSvečime se želi ukazati da vakcinacija u konačnici omogućava dug i dobro ispunjen život. Ne zaboravite - imunizacija ne prestaje sa završetkom djetinjstva i neke vakcine trebamo primiti i u odrasloj dobi, naročito kada ostarimo.

Vakcine su jedan od najvećih izuma biomedicine i spašavaju ogroman broj života širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija procjenuje kako godišnje vakcine spasu 2-3 miliona života. Vakcine poboljšavaju kvalitet života, smanjuju rizik od smrti djece ispod 5 godina, produžavaju starijim osobama život. Cjeloživotna vakcinacija je najbolji način kontrole bolesti i doprinosi poboljšanju kvaliteta zdravlja, a time, posredno, i života.

Protiv 29 bolesti postoje razvijene vakcine, no ne daju se u svakoj zemlji sve te vakcine. Uobičajene vakcine kod nas su vakcine protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR), polija (kao inaktivna vakcina u nekim kombinovanim vakcinama poput Pentaxim), vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, protiv gripe, COVID-19…

Važno je imati svijest da s vakcinacijom nismo završili kada prođe period djetinjstva i adolescencije. U odrasloj dobi je potrebno primiti neke dodatne vakcine – ili nove, ili bustere (pojačivače, revakcine) već primljenih vakcina.

Nažalost, MMR vakcina još uvijek nije u BiH dostupna za odrasle. Za odrasle osobe bi bilo važno da povremeno obnove vakcine protiv tetanusa ili, još bolje, da svakih 10-tak godina prime vakcinu protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja.

Također, pametno je primiti i vakcinu protiv gripe, naročito ako ste stariji od 65 godina ili imate neku hroničnu bolest. Za osobe treće dobi bi bilo naročito dobro primiti upravo kombinovanu vakcinu protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja, koja, nažalost, još nije dostupna u BiH iako se u zemljama Zapada praktično rutinski daje starijim osobama. Za starije je preporučljiva i vakcina protiv herpesa.

Trudnice bi trebale primiti vakcinu protiv tetanusa ili protiv tetanusa, difterije i velikog kašlja (DTaP) te vakcine protiv gripe i protiv COVID-19.

Vakcine koje nedostaju ponuđene bar kao elektivne za djecu su vakcina protiv rotavirusa, protiv HPV i pljuskavica. Nadajmo se da će ove vakcine uskoro biti ponuđene kao izborne.

Svjetska Sedmica imunizacije 2022. se održava pod motom “Dug život za sve!” i stavlja akcenat na to koliko je važna cjeloživotna vakcinacija.

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen četvrtak, 28 April 2022 09:05
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 520 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2019 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa