Trideset godina od agresije na Bosansku Krupu

FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

Naredna dva dana u Bosanskoj Krupi će se obilježiti 30. godišnjica agresije na Bosansku Krupu, ali i otpora agresiji kojeg su posebno u prvim danima pružili pripadnici Patriotske lige koji ujedno obilježavaju 31 godinu od svog formiranja.

Prema programu sutra će se na Centralnom spomen obilježju održati historijski sat, položiti cvijeće i proučiti fatiha, dok će se na 21.april kada je prije 30 godina izvršen napad na Bosansku Krupu održati akademija „Dani bosanskokrupskog patriotizma“ koja je predvidjena za 18,30 u Domu kulture.Takodje je u JU“Opća Gimnazija“ u suradnji sa Gradskom galerijom Centra za kulturu već otvorena izložba ratnih fotografija koju možete posjetiti svakim radnim danom od 10 do 11 sati, a posebno u četvrtak 21.aprila od 11 sati za kada su Gimnazijalci pripremili i program uz historijski sat svjedoka dešavanja tog 21.aprila 1992.godine. Identičnu izložbu fotografija ćete moći vidjeti i u Gradskoj galeriji u vrijeme akademije od 18,30.

Radio Bosanska Krupa će kroz svoj program u dva dana sutra i prekosutra posebnim sadržajem kako kroz dokumentarno-reportažni zapis hronološki podsjetiti na dane pred 21.april, ali i sam dan napada , dok ćemo sutra u emisiji „Intervju“ od 15,30 emitovati razgovor sa svjedokom tih prvih dana agresije na Bos.Krupu koji je, kao pripadnik Patriotske lige aktivno učestvovao u izvlačenju stanovništva na lijevu obalu Une odnosno sigurno područje bihaćkog džepa.

Podsjećamo Bosanska Krupa napadnuta je 21.aprila 1992.godine u 17,50 minuta. U prva dva dana agresije na Bos.Krupu živote je izgubilo 11 pripadnika Patriotske lige. Prva žrtva je 26-ogodišnji taksista Irfan Kadić, ubijen je nadomak svoje kuće.

Procjene su da je oko hiljadu muslimana ostalo u gradu, onih koji nisu mogli ili nisu htjeli izići...Oni koji nisu likvidirani odvedeni su prema S.Mostu, Prijedoru, Banja Luci, B.Petrovcu.

Nakon povlačenja nesrpskog stanovništva na lijevu obalu Une i rušenja željeznog mosta, krenula su paljenja. U izvlačenju stanovništva kao ispomoć priskočili su pripadnici Teritorijalne odbrane iz Bužima, Cazina, V.Kladuše... U svemu trajali su i pregovori o izvlačenju oko 4500 Bošnjaka iz sela Veliki i Mali Badić, Ostružnica, Muislimanska Jasenica, Dubovik, Arapuša... Nadalje organizacija i prihvat izbjeglica trajala je po svim slobodnim dijelovima tadašnjeg bihaćkog okruga, a onda je krenula borba duga tri i po godine za povratak u svoj grad što se i desilo 17.septembra 1995.godine.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 367 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2327 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa