OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA OSNIVANJA IDČ „FARAONI“ I DAN SPECIJALNIH JEDINICA 511. SLAVNE BRDSKE BRIGADE

U Bosanskoj Krupi je danas, 11. aprila, obilježena 29. godišnjica osnivanja Izviđačko-diverzantske čete Faraoni i Dan specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade.

Obilježavanje Dana „Faraona“ i Dana specijalnih jedinica 511. slavne brdske brigade: Izviđačko-diverzantskog voda (IDV) „Parage“, 1. bosanskokrupskog bataljona, IDV „Demoni“, 2. otočkog bataljona, IDV „Gromovi“, 3. bataljona, započelo je u 10.00 sati polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi i učenjem Fatihe pred duše poginulih pripadnika ARBiH.

Danas, 29. godina poslije, sjećanja naviru – kao da je prvi dan, ističe Asmir Hadžipašić, komandir voda u IDČ „Faraoni“, kasnije komandir čete i zamjenik komandanta bataljona.

„Uspomene naviru. Imam osjećaj kao da je onaj prvi dan. Mi smo nastali nekako dijelom iz Patriotske lige, dijelom naših građana. Tako su se formirali IDČ 'Faraoni', pa se onda dalje krenulo u formiranje voda, čete itd.“, rekao je Hadžipašić.

Po programu aktivnosti, prisutni pripadnici IDČ „Faraoni“ i Specijalnih jednica 511. slavne bbr. su, zajedno sa predstavnicima i članovima udruženja proisteklih iz rata te predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Grada Bosanska Krupa, obišli Spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, šehitluke „Soline“ u Jezerskom i „Ometaljka“ u Pištalinama, Spomen-sobu 511. slavne bbr. te spomen-obilježje Ljiljan.

Podsjećamo, 11. aprila 1993. godine, naredbom komandanta 511. slavne bbr., formirana je Izviđačko-diverzantska četa koja je dobila ime „Faraoni“. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine.

IDČ „Faraoni“ su prošli sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa, a na ratnom putu ove čete kroz koju je prošlo više od 200 boraca i starješina poginula su njena 34 pripadnika, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjeni. Osmorica „Faraona“ su nosioci najvišeg ratnog priznanja – značke „Zlatni ljiljan“, a dvojica priznanja „Srebreni štit“.

 

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2165 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa