Osmi mart u Općoj gimnaziji Bosanska Krupa

U povodu Međunarodnog praznika žena,učenice i učenici uz koordinaciju sa svojim profesorima i pedagogicom pripremili su jedan sat besprijekorno izvedenog programa u povodu ovog značajnog praznika.

Naravno,u ovakvim prilikama, prvo čime se susretne novinar je bjelina i ljepota modernog školskog prostora ,koji pored lijepih kabineta,ima i fantastičan prostor za pripremu ovakvih događaja.

Uz prisustvo gimnazijalaca,prijatelja ove škole ,predstavnika lokalne uprave i javnih ustanova,kolega iz drugih škola,poduzeća,profesionalno,voditeljski par (Demirović Faris i Hamza Šabić) je pozdravio sve i naravno čestitao svima,a posebno svojim profesorkama i osoblju škole,svim svojim drugaricama ,Međunarodni praznik žena,ne zaboravljajući dati podršku svim ženama i djeci čije su zemlje, ovih dana ili suviše dugo, u žestokim ratnim sukobima,poželivši da rat stane i njima omogući da svoju budućnost planiraju u miru,kao i onima koji su ovih dana,kao mi nekad,krenuli u izbjeglištvo.

U svečanim referatima koje su pripremili sa svojim profesorima,posjetiocima su govorili o tri teme:značaju i nastanku Međunarodnog dana žena,ciljevima koje danas treba ostvariti kako bi se poštovala prava žena i o mjestu koje žena i kćerka zauzima u islamu,odnosno što Sveta knjiga muslimana propisuje o važnoj ulozi žene u društvu.

Međunarodni dan žena obilježava se 8.marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciju žena.

Prvi Dan žena je obilježen 28. februara 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada su poginule 123 žene i djevojčice. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20.vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.marta 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Protesti 8. marta događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin.

U referatu povodom Međunarodnog dana žena i svjetskog mira u Općoj gimnaziji istakli su i ovo :

“Sljedeće 1911.godine Međunarodni dan žena obilježen je u mnogim zemljama.Žene su tražile da im se omogući pravo da glasaju ,obavljaju javnu funkciju,digle su glas protiv diskriminacije na osnovu spola prilikom zapošljavanja.Ujedinjene nacije su 1977.godine 8.mart proglasile Međunarodnim danom za prava žena i svjetski mir.

Prva obilježavanja 8.marta u Bosni I Hercegovini zabilježena su 1913.godine ,sa svojim minimalnim pravima,kada se okupilo oko 2000 žena svih vjeroispovijesti.”

Osvrćući se na činjenicu da se mnogi revolucionarni datumi danas obilježavaju često netematski,odnosno da se umjesto borbe za prava radnika,žena,u povodu raznih ekoloških dana, sve pretvara u praznike za odmor,zabavu ili druženja,u drugom referatu učenicu su istakli :

„Pokloniti ružu ili upriličiti romantičnu večeru majci,supruzi,sestri ili pripadnici „ljepšeg spola“,lijep je i pohvalan čin,ali mnogo je važnije da se na ovaj dan govori o istinskim problemima s kojima se žena susreće da li na radnom mjestu,porodici ili u društvu općenito.Govoriti o mobingu ,diskriminaciji,seksualnom uznemiravanju predstavljaju put ka istinskom shvatanju važnosti uloge koju žena ima u društvu.Dobiti otkaz na poslu ako planirate majčinstvo,stajati 8 sati za kasom bez mogućnosti korištenja stolice, jer je takva „politika firme,dobiti minimalnu platu zbog toga što ste pripadnica „slabijeg spola“,samo su neki od problema o kojima se treba govoriti i podići svijest o tim problemima u društvu.“

U trećem referatu bilo je riječi o zanimljivoj temi-položaju žene u islamu:

„Žena u islamu se ni po čemu ne razlikuje od muškarca.Naprotiv islam ženu gleda kroz više uloga:Muslimanki za svako dobro djelo pripada jednaka nagrada kao muškarcu,jer Allah dž.s. kaže-majci je dženet pod nogama,blagoslovljen je onaj kome se rodi kćerka,supruga je temelj porodice.Žena je jedan ummet,odnosno pola ummeta odgaja na svom krilu,a sama čini drugu polovinu. „

U zabavnom dijelu programa dvije učenice i jedan učenik s gitarom (Edin Nuhić,Ajša Emrić i Sajra Fajić)su izveli dvije zabavne kompozicije i naravno sve oduševili,a uspješne karatistkinje (Adnana Mesić i Emana Husarević) iz ove škole su prvo govorile o plemenitosti sporta kojim se bave,te posebno o njegovom uticaju na zdravlje mladih ljudi.Potom su oduševili izvođenjem nekoliko „udaraca“ ili poteza, koji im kao zaljubljenicama u karate, leže već u krvi.

Plesom su oduševile učenice Adna Dekanović i Belma Halkić.

Posebno iznenađenje je bila i za ovu prigodu postavljena izložba umjetničkih slika,radova učenika i profesorice likovne kulture,koja,ni manje,ni više ,zaslužuje da bude postavljena na mjestu gdje je mogu pogledati svi stanovnici našeg Grada.

Poslije oficijelnog dijela ,svi gosti s učenicima su nastavili druženje i razgovor uz posluženje,a svim našim sugrađankama upućene su iskrene čestitke za njihov Dan,uz želju ,da borbom za ženska prava i jednakopravan položaj svih,do sljedećeg Osmog marta, postignu značajne pomake.

Dževada Štancl

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 470 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1372 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa