Obilježavanje Dana nezavisnosti u Bosanskoj Krupi

Danas je 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na današnji dan prije 30 godina, 1. marta 1992. godine, građani Bosne i Hercegovine su se, skoro dvotrećinskom većinom, na referendumu izjasnili da žele suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?". Rezultati su pokazali da jesu.

U organizaciji Općine Bosanska Krupa, Općinskog vijeća i JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa, Dan nezavisnosti je prigodnim sadržajem obilježen i u Bosanskoj Krupi.

Tradicionalno, u 11 sati ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi okupili su se građani Bosanske Krupe, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, organizacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata te političkih partija gdje su aplauzom dočekali 47 trkača i 6 biciklista koji su uzeli učešće u, četvrtom po redu, Ultramaratonu povodom Dana nezavisnosti BiH na relaciji Bihać – Bosanska Krupa – Bosanska Otoka u organizaciji AK „Svjetlost“ iz Bosanske Krupe i AK „Bihać“ iz Bihaća“.

Dan nezavisnosti 2022 16

Nakon polaganja cvijeća, učenja Fatihe i odavanja počasti poginulim (sa)borcima ARBiH, ultramaratonci su krenuli put Spomen-obilježja u Bosanskoj Otoci kojeg su obišle i prisutne delegacije kao i šehitluke u Jezerskom i Pištalinama te spomen-obilježje „Ljiljan“ na Ćojluku.

Simbolično je danas, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, označen početak radova u Ul. 511. slavne brdske brigade. Općinski načelnik Armin Halitović, zajedno sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnikom firme KOV-GRAD d.o.o iz Bužima kao izvođača radova te voditeljem projekta ispred Općine Bosanska Krupa, obišao je dionicu od benzinske pumpe Irfan Kadić do zgrade ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. koja ulazi u prvu fazu realizacije projekta rekonstrukcije Ulice 511. slavne brdske brigade i Trga Alije Izetbegovića kojim će se urediti uži centar grada na način da će se u prostornom, ambijentalnom, vizuelnom i funkcionalnom smislu stvoriti ugodan prostor za sve građane.

 

Azra I.

Zadnji put promjenjen utorak, 01 Mart 2022 16:44
Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1868 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa