Printaj ovu stranu

Uz pet godina od odlaska likovnog pedagoga Alage Isakovića

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Uz pet godina od odlaska likovnog pedagoga Alage Isakovića

Sinoć u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa ,u organizaciji Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosaaanska Krupa ,poprilično brojni poštovaoci djela Alage Isakovića su sjećanjima obilježili proteklih pet godina- od onog februarskog dana,kako je ovaj stvarni svijet osiromašio, ,a onaj drugi,kažu bolji,obogatio, Alaga Isaković.

Nada organizatora je bila da će se ovim sjećanjem bar malo olakšati Alagino nedostajanje dragoj Fadili,djeci i porodici, iako su izgovorene riječi, izložena djela tek mala slamka za koju će se uhvatiti njihov neprebol,pa ih malo olakšati,uz ponos svih njegovih najbližih na sve ono čime ih je za života darivao njihov Alaga.

Obilježavajući petogodišnjicu smrti njegovi prijatelji iz Likovne kolonije „Krušnica“ i istoimenog udruženja, sjetili su se života čovjeka koji je rano birao,bolje reći imao i priliku da izabere, kome će se predati.

Jer, umjetnost je baš to -predavanje.

Alaga Isaković je prvi školovani umjetnik iz Bužima.Tu je završio osnovnu školu,a onda se otisnuo moru, u splitsku Školu za primijenjenu umjetnost.

Potom se se držao kopna i diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu,na odsjeku za likovnu umjetnost.

Sve ostalo njegov zavičaj.Škola.Djeca.Porodica.Slikanje.Pao je na ruke umjetnosti,umrežio se njom i predao joj se, do posljednjeg daha.

Alaga je u više navrata,a znamo da ih je bilo tvrdoglavo mnogo,kazao odsječno - da voli i želi da se oslovljalava kao likovni pedagog i time izazivao poštovanje svih svojih kolega,ali i učenika. Svi,pa i najbliži su shvatili da je to njegov cjeloživotni put ,smatrajući slikanje svojim darom da komunicira s prirodom,vodom,likovima,tradicijom i šalje poruke svijetu,a pedagoški rad u svojoj struci, obavezom i najboljim putem da one koji za to imaju smisla,dara,želje za učenjem,da uputi do umjetničkog izraza,ne prezajući pohvaliti,ali i bez ustručavanja i „pokuditi“ , sve ono gdje je smatrao da se mladi čovjek nije dovoljno davao i da može bolje.

Pet godina godine od vječnog sna Alage,gotovo poslije pola vijeka rada iz ljubavi, zaokruženog u umjetnosti ,ispisalo je sinoć priču kroz 19 odabranih umjetničkih radova okačenih na zidu Gradske galerije Bosanska Krupa.

Na sinoćnoj izložbi o Alagi je govorio njegov kolega i prijatelj s kojim je dijelio najviše vremena,naglašavajući Alaginu ulogu u likovnosti Bosanske Krupe ,ali i tugu što nije mogao, na nekoj jubilarnoj manifestaciji,baš on , oglasiti pola vijeka ili pedeset godina Likovne kolonije „Krušnica“, jedinstvene manifestacije kojom je Alaga bio bio od prvih dana i iscrtavao je,bojao,klesao s posebnim unskim kistom,različitim tehnikama i materijalima,istovremeno ponosan što je stvarao uz Karanovića,Vajagića,Alećkovića i mnoge druge

U ovim danima februara kada je u vječnost otišao Alaga , je i 139 godina od rođenja Lazara Drljače,gospodin Salih je istakao da je Alaga je bio dio i kolonije u Rakanima,te da je od samog početka bio u Likovnoj koloniji „Duga“,najhumanijoj koloniji kojom je umjetnost pružila dom i brigu bebama koje život nagrdio od prvih njihovih mjeseci života.

Kustos Gradske galerije Ismet Erdić je kazao da je od šezdesetak Alaginih dijela,koliko ih postoji u fundusu Gradske galerije,na izložbi u povodu pet godina od njegove smrti, postavio devetnaest, kojima je želio pokazati posebnost Alaginih akvarela uronjenih u Unu i bojanih svijetlima i mirisima Une ,s pjesmom starih unskih vodenica.

Uz to izložio je i nekoliko Alaginih djela stećaka,koje je, po riječima Erdića, Alaga radio besprijekorno,napominjući da je za ovo izložbu Alaginim djelima pokazao i Alaginu likovnu komunikaciju s nekim novim materijalima,kombinirajući različite tehnike.

Alaga Iasaković je stvarao djela koje prepoznajete i kad imate skromno znanje o umjetnosti.Njegovi mlinovi,Una,krajolik iznad njih su jednostavno prepoznatljivi.Mlinovi s njegovim kistom,mostovi,vazduh,šaševi i mjeseci ,obale i matice su prosta,prozirna jednostavnost ,ogledalo čovjeka kojeg je priroda,a istovremeno on prirodu-prožimajući se- jedno drugo stavljali pod svoju volju.Svi Alagini akvareli su jednostavno ples na staklenoj plohi onog što vidi,što ga uvuče u slikanje,pa onda nastane priča s kojom se odmaramo i stopimo s vodom i nebom iznad,slušajući zvuk vodenica .Art- mlinar bez mlina.To je Alaga.

Potpuno isti rukopis, kada su u pitanju linije koje se pretaču u njegove likove su i na njegovim grafikama u kojima je slikao tradiciju,simbole.I ostale tehnike.I sve ostalo što ide u posvećenost umjetnosti.Rekli bi Alaga ,naš prijatelj,likovni pedagog iz garde onih koji bi trebali imati dva vijeka da bi sve rekli svojom rukom o umjetnosti.

Postoji želja da se slična izložba nekom prigodom,dok se pronađe prostor ,predstavi i u njegovom rodnom Bužimu,kao što će se i izložba Stanislava Tajića -Cileta uskoro predstaviti u njegovoj Bosanskoj Otoci.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
новости Battlefiel4
портал недвижимости