Aktuelizirana priča o gradnji onkološkog centra u Bihaću

FOTO: Fena FOTO: Fena

Predstavnici Gradske uprave Bihać i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) na jučerašnjim su sastancima s predstavnicima Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini aktuelizirali priču o eventualnoj gradnji onkološkog centra u gradu na Uni.

Radi se o projektu koji je urađen zajedno s Asocijacijom građana Francuske i BiH "Potencijal 3.0", a njegova vrijednost je oko 90 miliona eura.

-Već jednom smo prezentirali projekt pred Evropskom komisijom, a s predstavnicima Ambasade Republike Francuske smo razgovarali i tražili pomoć prilikom lobiranja i apliciranja prema evropskim fondovima. Inače, zagovornik projekta je upravo francuski državljanin Jean Eve, pa se nadamo da ćemo uz podršku tako uticajnih prijatelja uspjeti realizirati zamišljeno - jer nam je to nažalost neophodno - izjavio je ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Muris Halkić.

Na osnovu brojnih istraživanja i podataka, utvrđeno je da veliki broj stanovnika ovog kantona obolijeva od kancerogenih bolesti, dok su najbliži referentni centri za liječenje onkoloških pacijenata u Zagrebu, Tuzli i Sarajevu.

-Sve su ovo razlozi zbog kojih će francuska država podržati i pomoći eventualnu realizaciju ovog projekta, odnosno izgradnju svojevrsnog onkološkog centra u Bihaću. Zainteresirani smo i za saradnju u drugim oblastima, naročito kulture i promocije francuskog jezika - riječi su savjetnika u Ambasadi Francuske Jeana Cristophea Thiabauda.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je kako će Grad Bihać podržati ovaj projekt u skladu s vlastitim mogućnostima i ovlastima.

-Spremni smo osigurati zemljište i sve potrebne dozvole za gradnju i upotrebu objekta, što uopšte nije mala stavka. Također, maksimalno ćemo se angažirati i na osiguranju podrške svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini - kazao je bihaćki gradonačelnik Fazlić.

(FENA)

Zadnji put promjenjen srijeda, 27 Oktobar 2021 10:44
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 462 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1479 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa