Printaj ovu stranu

Press konferencija na Meždre- Vlaški do: Sanacija i odlaganje po propisima!

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница

Juče je održana press konferencija vijećnika pozicije Općinskog vijeća Bosanska Krupa, na lokaciji Meždre Vlaški do, koji su tako nastavili s aktivnostima odluke, koju su donijeli na prvoj tematskoj sjednici Općinskog vijeća, o saniranju i zatvaranju ove, kako navode, nelegalne deponije.

Osam vijećnika kluba SDA, tri Pomaka i jedan predstavnik nacionalnih manjina naglasili su da se vrši ekocid nad stanovništvom Bosanke Krupe, budući da je deponija u užasnim uslovima, a najavili su da ovog puta neće posustati.

’Ovo jedino zajedničkim snagama možemo sanitarni uz pomoć kantonalnog ministarstva. Rješenje je krenuti u sanaciju. Sanirati dio po dio. U onaj dio na koji se sljedeće bude odlagalo, odlagati po propisu. Uraditi nepropusne folije, odraditi nepropusnu glinu, sistem odvodnje i sistem navodnjavanja te onda odlagati smeće. Ovo je ekološka bomba na glavi građana Bosanske Krupe’’ - istakao je predsjednik Kluba Pokret za Bosansku Krupu- Pomak, Jasenko Šertović.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa, Đemal Elezović istakao je da su na ovoj deponiji leševi životinja u fazi raspadanja, koji su prethodna dva dana prekriveni slojem zemlje. Navodi kako na ovoj lokaciji animalni i medicinski otpad odlažu neorganizirano i ‘kako kome paše!’

Bez okolinske dozvole, vodne saglasnosti i dozvole, urbanističke saglasnosti te građevinske dozvole, navodi vijećnica Općinskog vijeća Vildana Jogić (SDA), ova deponija funkcioniše od 2007.godine, a odlaganje otpada nepoznatog porijekla, odlažu, uz našu općinu i općina Bužim i grad Cazin.

‘’Nama nije problem, kako se navodi, to što grad Cazin i općina Bužim odlažu smeće. Nama je problem lokacija na koju se odlaže otpad. I problem nam je vrsta komunalnog otpada koji se dovozi. Ova lokacija je smještena samo 2 km od rijeke Une, 8 km vazdušne linije od centra Bosanske Krupe. Deponija je smještena na krečnjačko- dolomitnoj površini za koju se zna da je izuzetno vodopropusna podloga i da se ne zna u kom pravcu odlaze otpadne procjedne vode, koje nastaju na deponiji, a analize su pokazale da sadrže i do nekoliko stotina puta više koncentracije teških metala, organskih i neorganskih toksičnih supstanci, opasnih po ljudsko zdravlje. Mislim da bi nam trebali pomoći da zaustavimo ovu nepravdu i da ovo saniramo te nađemo neku lokaciju. Ja nisam protiv međuopćinske saradnje, naprotiv, ona je poželjna. Međutim, očekujem od grada Cazina, kao lidera, od načelnika, gradonačelnika, da sjednu i nađu pogodnu lokaciju, a vjerujte da je ima. Jer i zakon kaže da svaka lokalna zajednica proizvodi otpad, svaka lokalna zajednica je dužna ga zbrinjavati, na svojoj teritoriji ili na nekoj drugoj teritoriji, ali da se krene od sanitarne deponije.’’ – ističe Jogić.

 

Uz užasne prikaze animalnog i drugog otpada, dvadesetmetarske planine smeća te neorganiziran dovoz i skladištenje i ono što se dalo vidjeti na licu mjesta, za sanaciju postojeće deponije, uz poštivanje svih sporazuma ranije nastalih, kako navodi načelnik Armin Halitović, treba oko 10 miliona maraka.

‘’Mi u Bosanskoj Krupi imamo problem s deponijom i to niko ne spori. Mi imamo namjeru i želju da to rješavamo. Međutim ono gdje se ne slažem kao rukovodilac organa sa Općinskim vijećem, je način u rješavanju i pristupu rješavanja ovog problema. Mislim da možemo dosta toga uraditi, ali da treba napraviti neki plan, aktivnosti, postaviti rokove, našim komšijama reći jasno i egzaktno šta očekujemo od njih pa ko želi biti partner u ovome, a ko ne želi onda ćemo mi znati postaviti se’’ - kaže načelnik Halitović.

S jedne strane pozivaju na sanaciju ove deponije, zatvaranje te premještanje odvoza smeća na lokaciju koja je tlom prikladnija i manje štetna po stanovništvo, dok s druge strane, načelnik ističe da se sporazumima i odlukama, kao i sistematskim planom i angažmanom, ova deponija može i mora sanirati te se postaviti sva ona potrebna i obavezna standardizirana aparatura i infrastruktura, kojom bi ova deponija nesmetano nastavila bila odlagalište otpada. Rok od 60 dana, postavljen odlukom o prestanku dovoza smeća općini Bužim i gradu Cazinu otkucava, a kako navode iz klubova Pokret za Bosanku Krupu- Pomak i SDA, nadležne institucije će se pobrinuti ukoliko dođe do nepoštivanja odluke, a oni će ovog puta istrajati i ovaj problem riješiti po zakonu!

‘’Oni koji su donosili odluke trebaju o tome razmišljati. Nije bilo koordinacije ni dogovora u donošenju ove odluke, odluke su pravljene mimo općinskog organa i stručnih službi. Mogu reći da smo dovedeni pred svršen čin. Volio bih da smo napravili neku našu krupsku strategiju. Hajmo reći da je ovo konkretno krupski problem. Možda bi puno bolje i kvalitetnije to uradili’’, kaže načelnik Halitović, dok predsjednik Pokreta za Bosansku Krupu-Pomak, Jasenko Šertović dodaje : ‘’Općinsko vijeće jeste da je donijelo odluku, ali Općinsko vijeće neće provoditi ovu odluku, već nadležne institucije koje će se baviti tim. Mi nećemo braniti tijelima, kao što je to prije bilo. Branićemo zakonom i propisima.’’

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
новости Battlefiel4
портал недвижимости