topmenu[leoxhtml outline]

 FBTwitterinstagramIcon

Dedić: Podrška poljoprivrednicima u Unsko-sanskom kantonu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić potpisao je ugovore za dodjelu 85 plastenika poljoprivrednicima u Unsko-sanskom kantonu.

Po Dedićevim riječima, putem projekta IFAD, više od 200 proizvođača u tom kantonu podržano je sufinansiranjem 40 posto cijene plastenika, a i općine su učestvovale u sufinansiranju, pa su krajnji korisnici finansirali 20 do 30 posto cijene.

- Ovo je pozitivna praksa, navešću i Ljubuški i Čelić kao primjere gdje općine, zajedno s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, odnosno s našom projektnom jedinicom i uz podršku sredstava IFAD-a, omogućavaju krajnjim korisnicima bavljenje plasteničkom proizvodnjom uz najmanje moguće finansijsko učešće - izjavio je Dedić.

Najavio je nastavak prakse i u projektu IFAD 8 gdje će općine imati mogućnost da poljoprivrednicima osiguraju hladnjače, sušare i određene infrastrukturne projekte u ruralnim područjima.

- Vjerujem da će ovi projekti i u narednom periodu polučiti rezultate u boljem pristupu poljoprivredi, tj. osiguranje preventivnih uvjeta da naši proizvođači imaju protivgradnu zaštitu, sisteme za navodnjavanje, skladišne kapacitete i sve što je potrebno za uspješno bavljenje proizvodnjom – istakao je ministar Dedić.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović kazao je nakon potpisivanja da je ugovorom koji se odnosi na tu općinu, u završnici Projekta IFAD 7 obezbijeđeno 13 plastenika farmerima. Oni sami će finansirati 20 posto cijene plastenika, 40 posto IFAD i preostalih 40 posto općina.

Načelnik naglašava da je realizacija ovog projekta dobra za proizvođače, općinu i za samu poljoprivrednu proizvodnju.

- U sedam faza Projekta IFAD, imali smo dobru saradnju s Ministarstvom i ministrom Dedićem, kao i s direktorom IFAD-a za BiH, pa možemo izraziti zadovoljstvo jer je puno toga urađeno u ruralnim područjima općine Bosanska Krupa te izgrađeno puno infrastrukture potrebne za razvoj poljoprivrede - kaže načelnik Halitović.

Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac, kazao je također da ugovor osigurava nabavku 13 plastenika poljoprivrednicima na tom području.

- Cilj nam je unaprijediti plasteničku proizvodnju. Mi smo 12.500 KM vlastitog učešća obezbijedili kroz program poticaja koji ove godine za naše poljoprivrednike iznosi oko 50.000 KM - kazao je Jukić.

Nabavku plastenika korisnici sufinansiraju u omjeru 30 posto ukupne cijene, koliko će osigurati i općine, dok je 40 posto obaveza IFAD-a.

U nastavku, projektu IFAD 8, općina će se također truditi da učestvuje pomažući proizvođačima u budućim projektima unapređenja poljoprivredne proizvodnje, ne samo plasteničke, ali i unapređenja infrastukture za razvoj poljoprivrede na području općine Bosanski Petrovac, najavio je načelnik Jukić.

Izvor:FENA

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 615 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa