Obilježen Dan veterana policije 91-95

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Bosanskoj Krupi te kratkim osvrtom na ratna dešavanja, pripadnici rezervnog sastava policije, članovi udruženja veterana kao i predstavnici organa uprave i Općinskog vijeća, obilježili su 19. septembar, Dan Veterana policije 91-95, jedan od značajnijih datuma kad je odbrana RBiH započeta.

Jadranko Šaran,ratni komandant SJB Bosanska Krupa posebno je danas istakao važnost ovog okupljanja i samog Dana veterana ratne policije, kao okosnicu svega onoga što su predstavljali u ratu, ali i onoga što je zaboravljeno u miru. Razočarani su, ističe, jer se ne tretiraju jednako kao ostale jedinice te se skoro i ne spominju pri obilježavanjima značajnih datuma, a bili su prva i najorganiziranija ratna formacija na početku rata.

Jedinica ratne policije je prošla kroz većinu ratišta na terenu bihaćkog okruga, bila sastavni dio odbrane BiH, prva formacija koja je stala u odbranu. Iz udruženja smatraju da su zapostavljeni u svim navodima i obilježavanjima, od dana brigade do značajnih datuma odbrane Bosanske Krupe.

Jasmin Hasanović, predsjednik Udruženja veterana ratne policije kaže da su uspjeli, zajedničkim naporima, kroz ovo udruženje, da riješe neke osnovne probleme, pa i učestvuju u pojedinim zakonima koji se tiču boraca i invalida proteklog rata, ali da je nezadovoljstvo prisutno zbog zapostavljenosti ove jedinice, no da odredjeni pomak postoji.

Načelnik Armin Halitović je naglasio bitnost i veličinu ove ratne jedinice, prisjećajući se tih prvih godina rata, kao i hrabrosti i organiziranosti stanice javne bezbjednosti Bosanska Krupa. On je čestitao Dan veterana ratne policije, kazavši da su oni bili, kako prva formacija organizirana na početku rata, tako i pomoć gdje god i kad je trebalo, pored borbenih zadataka koje su I sami imali.

Poslije Centralnog spomen obilježja uslijedilo je druženje pripadnika rezervnog sastava policije, gdje su uglavnom evocirali uspomene, sjećanja na doživljaje i događaje, a ponajviše na ljude, koje su izgubili u raznim dejtstvima, ali i sve one koje vrijeme polako odnosi. Ističu, svjesni su da ih je sve manje, ali da ne smiju biti ni zaboravljeni ni zapostavljeni i to je glavni cilj ovog druženja.

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2015 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa