Svi u Njemačku, Nijemci u Bosansku Krupu

Interesantna informacija koja je iznenadila sve, a možda i šokirala, jeste da je grupa Njemačkih državljana doselila u Bosansku Krupu i da planiraju živjeti ovdje.

Na prvi spomen Njemačkih državljana, pomislimo da su ‘naši’, koji su odselili pa se vraćaju na ognjište, međutim, priča je nešto drukčija. Rođeni i porijeklom Nijemci, spojeni u zajedničkoj ideji života s prirodom i od prirode, odlučili su promijeniti svoje standardne domove i živote u Njemačkoj te kupiti ognjište u Bosanskoj Krupi, okruženi šumom, livadama s jedne te Grmečom s druge strane.

Štefan govori da je ideja potakla od zajedničkih interesa, života s prirodom, daleko od gradske buke i brzog života, od vlastitih proizvoda organski zasađenih i uzgajanih, na zdravom vazduhu i okruženi prirodom, četiri bračna para s djecom, ostavili su sve i preko prijatelja, koji je porijeklom iz Bosne, došli na ideju da presele ovdje.

Upisali su djecu u školu, a i oni sami uče jezik te se nadaju brzoj prilagodbi. Ovdje su nešto više od mjesec dana i sada pripremaju kuću za zimu, a imanje za moguće usjeve, čim prije, jer kako navode, moraju od nečega živjeti. U neko dogledno vrijeme planiraju graditi Eko selo, ali navode da će još prijatelja doći narednog ljeta, kada bude vrijeme odmora.

Učenje jednog od tri jezika BiH obavezan je proces kroz koji moraju proći svi oni koji žele da dobiju boravišnu dozvolu u BiH, pa tako i naši novi sugrađani. Za sada se redovno prijavljuju uredu za strance, papirologija je u početku bila zahtjevna, ali sad se ne žale. Djecu su uredno upisali u školu, a budući da proces formalnog obrazovanja kod nas ne prepoznaje obrazovanje stranaca, bosanskokrupska osnovna škola stavljena je pod veliki ispit.

Činjenica jeste da se s ovakvim situacijama u kojima se našla „Prva osnovna škola“ Bosanska Krupa, obrazovni sistem Bosne i Hercegovine i ne susreće često. Tačne smjernice, tražene od Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta USK-a, nisu dobili. Kako dalje, moraće sami.

Naše škole su obavezne da svakom djetetu, bez obzira na državljanstvo ili, evo, u kontekstu posljednjih nekoliko godina, da li su u tranzitu, obezbijedi obrazovanje. Na to nas obavezuju kako međunarodni ugovori tako i zakoni naše države. Ni djeca ni odrasli ne poznaju bosanski jezik. Obzirom da smo škola koja se bavi neformalnim obrazovanjem odraslih i formalnim (obaveznim) osnovnoškolskim obrazovanjem djece, mi smo roditeljima ponudili koncept daljeg obrazovanja naših novih učenika koji smo napravili po uzoru na druge europske zemlje. Razgovarali smo s roditeljima i objasnili im šta im mi nudimo ispred obrazovanja. Odlučili smo da će djeca (zajedno s roditeljima) prvo tri mjeseca učiti jezik, a potom će se, polako, uključivati u nastavni proces. Aktivirali smo naše nastavnike. Pregovaramo s ministarstvom o konačnoj verifikaciji NPP-a kojeg će, u ovom slučaju, slijediti naši nastavnici, kao i o mogućnosti neformalnog obrazovanja njihovih roditelja u smislu njihova učenja bosanskoga jezika“, ističe Amir Velić, direktor „Prve osnovne škole Bosanska Krupa.

Radna atmosfera na imanju nadomak Grmeča, gdje četiri porodice pokušavaju da se što bolje pripreme za zimu, u čudu zašto su toliko interesantni našoj javnosti, planiraju svoje živote nastaviti ovdje. Hoće li ovo biti praksa i hoće li još stranaca naći Bosansku Krupu primamljivom za život, tek ćemo vidjeti. Za sada, nesvakidašnji primjer, interesantna priča i život u, skromno ćemo kazati, najljepšem dijelu Bosne i Hercegovine, postaje stvarnost.

 

Elma V./ Azra I.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 13 Septembar 2021 12:36
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 354 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 235 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa