Stanišić i Simatović za ratne zločine osuđeni na po 12 godina zatvora

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora.

 

Vijeće je konstatovalo da su odgovorni za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, ali da nisu krivi za planiranje i naređivanje. Vijeće konstatuje da su krivi po tačkama od jedan do pet.

U skladu s pravilima suda u izdržavanje kazne Stanišiću i Simatoviću će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru.

Zanimljivo je da je sudija Burton Hall naveo da je tužilaštvo u Haagu dokazalo pomoć pri izvršenju zločina samo u odnosu na zločine u Bosanskom Šamcu – za detaljno obrazloženje morati ćemo čekati punu presudu.

U presudi se konstatuju zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatske, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Vijeće navodi da su neka od ubistava počinili pripadnici "Arkanovaca".

Sličan obrazac se odvijao i u BiH, u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

Sudija navodi da su Bijeljini teror su zavele Arkanova i Mauzerova "Garda". Pripadnici tih grupa vršili su ranje velikih razmjera. Pljačkali su ubijali i silovali i zatvarali nesrbe na području opštine. Na kraju, veliki broj Muslimana napustio je opštinu. Vijeće konstatuje brojna zlodjela i u opštinama Zvornik i Bosanski Šamac, uključujući masovna zatvaranja.

Pretresno vijeće konstatovalo je da da su zajednički zločinački cilj trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva dijelili srpski rukovodioci Srbije, Krajine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, te BiH.

Sudija Hall čita dio presude koja se odnosi na ulogu Stanišića i Simatovića i kaže kako Tužilaštvo nije dokazalo da je zajednička zločinačka svrha postojala prije augusta 1991. godine.

Jovica Stanišić (drugi desno) sa Biljanom Plavšić na aerodromu u Banjoj Luci u septembru 1997. (Foto: EPA-EFE)
Jovica Stanišić (drugi desno) sa Biljanom Plavšić na aerodromu u Banjoj Luci u septembru 1997. (Foto: EPA-EFE)

Što se tiče srpskih snaga u BiH Vijeće konstatuje da je Stanišić bio u kontaktu sa Radovanom Karadžićem, međutim nema dovoljno dokaza o konkretnoj pomoći Karadžiću ili drugim učesnicima UZP-a ili drugih struktura u BiH.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), teretili su se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije MMKS-a utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

KLIX

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 511 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2153 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa