Ispražnjen i zatvoren Prihvatni centar 'Sedra' u Cazinu

Posljednjih dvadesetak migranata i izbjeglica koji su boravili u Privremenom prihvatnom centru "Sedra" u Cazinu jučer su izmješteni u bihaćki centar "Borići". Povučeno je i zaposleno osoblje, te iznesena kompletna oprema iz objekta, tako da se može konstatovati da je ovaj privremeni centar od danas zatvoren.

Službenog očitovanja iz Službe za poslove sa strancima BiH ili međunarodnih organizacija još uvijek nema, međutim ranije je potvrđeno da s današnjim datumom ističe ugovor o financiranju "Sedre", u kojoj su skoro tri godine boravile ranjive kategorije migrantske i izbjegličke populacije.

-U Prihvatnom centru 'Sedra' u posljednje vrijeme boravio je zaista mali broj migranata i izbjeglica. Također, moramo imati u vidu da zaključno s krajem mjeseca ističe i ugovor o financiranju tog centra, tako da vjerujem da će ubrzo biti i zatvoren - rekao je prije desetak dana zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić također je ranije najavio zatvaranje "Sedre" zaključno s krajem mjeseca, te dodao da je prema njihovim informacijama takva odluka donesena zbog manjeg broja migranata koji dolaze i borave u ovom dijelu BiH.

-Evidentno je da manji broj migranata dolazi na područje našeg kantona u ovoj godini, pa svi pokazatelji govore da je Prihvatni centar 'Borići' u Bihaću dovoljan za zbrinjavanje ranjivih kategorija migrantske populacije - kazao je ministar Kljajić.

Privremeni prihvatni centar "Sedra" otvoren je u julu 2018. godine, te su u njemu uz osigurane dostojanstvene životne uslove i bez većih zabilježenih incidenata boravile porodice sa djecom, kao i maloljetnici bez pratnje.

Inače, prema podacima Kantonalne uprave policije, u preostala tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu trenutno boravi oko 1.600 migranata i izbjeglica, dok je izgradnja migrantskog centra na lokalitetu Lipa kod Bihaća u poodmakloj fazi. Najavljeno je kako se gradi centar s kapacitetom od oko 1.500 smještajnih jedinica.

FENA

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 511 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2003 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa