PRIJEDOR SUTRA, POSLJEDNJEG MAJSKOG DANA: DAN BIJELIH TRAKA I SJEĆANJE NA ŽRTVE SVIREPIH ZLOČINA

Foto: rtvusk Foto: rtvusk

Mirna šetnja s bijelim trakama oko lijeve ruke bit će održana i ove godine na ulicama Prijedora, a povodom 29. godišnjice od dana kada je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ako se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Monstruozno ubijenih 3.176 stanovnika prijedorskog kraja, svjedočanstvo su o istrajnoj nepravičnosti svijeta i svireposti naredbodavaca i izvršioca zločina. A u Prijedoru ih je počinjeno mnogo.

Iz Inicijative "Jer me se tiče" su kazali da će ovogodišnje obilježavanje zbog pandemije koronavirusa biti smanjenog obima. Okupljanje učesnika planirano je 31. maja u 12 sati, a svima će biti pokazana lokacija s kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj napravi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece. U toku ove godine bi trebali pribaviti i svu neophodnu dokumentaciju, raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje memorijala i do idućeg Dana bijelih traka podići memorijal. Tako ćemo ostvariti jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska inicijativa 'Jer me se tiče', s drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece", kazali su iz inicijative "Jer me se tiče".

Dodali su da je broj učesnika na skupu ograničen tako da su pozvali sve one koji su planirali doći u Prijedor, Dan bijelih traka obilježe u svojim zajednicama tako što će tog dana prošetati s bijelom trakom na lijevoj ruci, dok će u koloni u glavnoj prijedorskoj ulici biti samo oni koji budu imali ružu s imenom jednog ubijenog djeteta. I ove godine će nakon mirne šetnje glavnom prijedorskom ulicom cvijeće s imenima 102 ubijene djece biti položeno u krug na glavnom trgu.

Izvor: rtvusk

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1980 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa