CIK: Pozitivni na COVID-19 moći će glasati, sutra počinje štampanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 57. (hitnoj) sjednici održanoj danas usvojila izmjene Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini kojim je pored ostalog propisana procedura ostvarivanja prava na glasanje birača koji su pozitivni na COVID-19 i/ili birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizirani.

Kako je saopćeno iz CIK-a, ovoj kategoriji birača na njihov zahtjev bit će omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima.

Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na COVID-19 i/ili birač kojem je određena izolacija ili je hospitaliziran dužan je najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora lično (putem e-maila, faxa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem drugog lica, dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na COVID-19 i/ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje COVID-19 nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje je dužan dostaviti najkasnije na dan izbora.

Pravilnikom je predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini će javnosti biti dostupan na web stranici CIK BiH i biće objavljen u službenim glasilima.

Iz CIK-a su saopćili i da štampanje glasačkih listića za Lokalne izbore počinje sutra.

- Štampat će se oko sedam miliona glasačkih listića. Posao štampanja u vrijednosti od 805.528,51 KM sa PDV-om je dobila kompanija "Unioninvestplastika" dd Sarajevo. U skladu sa operativnim planom prvo se štampaju kombinacije glasačkih listića za birače koji glasaju putem pošte. Na ovaj način podsjećamo i pozivamo ovjerene političke subjekte da iskoriste svoje pravo i da se akreditiraju za posmatranje ovog značajnog segmenta izbornog procesa - saopćili su iz CIK-a.

Izvor: Faktor

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1544 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa