Uz 25 godina slobode bijeli ljiljan u znak zahvalnosti slavnim junacima 511.Sbbr

Sutra obilježavamo četvrt stoljeća oslobodjenja Općine. Mnogi od nas će reći „kao da je juče bilo“...i jeste...baš kao da je juče bilo, samo što je od tada godinu za godinom nanizalo se ukupno njih 25. Na jedan ovako bitan datum i jubilaran broj vjerovatno smo svi očekivali da ćemo tu 25.godišnjicu dočekati uz mnogo bogatiji odnosno sadržajniji program, ali korona je svima pa i nama malo „pomrsila račune“.

Ako ima simbolike, a vjerujemo da ima, onda bijeli ljiljan 17 metara visok koji se zvanično otvara na mjestu „bitke svih bitaka“ platou Ćojluk i za koju se sa pravom kaže da je odredila i tok operacija u oslobadjanju Bosanske Krupe onda nikakva korona ne može umanjiti sve izmiješane emocije i tuge i radosti i sjećanja koja naviru u ovim septembarskim danima slobode.

Sjetiti se onih koji su branili i život ugradili u borbu za oslobodjenje kućnog praga je naša ne samo obaveza zbog prošlosti, već i budućnosti. Kažu da zaboravnom narodu historija se ponavlja, a mi sebi nemamo pravo dozvoliti takvo što. Zbog toga je već danas upričen obilazak spomen obilježja i šehitluka u Otoci, Jezerskom i Pištalinama.

Sutra, 17.septembra, prvi od sadržaja kojima Bosanska Krupa obilježava 25. godišnjicu oslobođenja, odnosno Dan općine, jeste degustacija velike rođendanske torte, od 12,00 sati na Trgu Alije Izetbegovića.

Na sam dan godišnjice oslobodjenja u popodnevnim satima održaće se svečana sjednica na kojoj će biti dodijeljena i općinska priznanja koja se svake godine dodjeljuju osobama kao i organizacijama i firmama koji su doprinijeli kako odbrani tako i promociji i razvoju općine Bosanska Krupa. Obilazak Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi i marš stazama 511. Slavne bbr.planiran je od 16 sati do brda Ćojluk gdje će od 18 sati svečano biti otvoren 17 metara visok ljiljan kao spomen na herojsku borbu slavnih junaka 511.brigade.

U njegovom podnožju zapisano je:

„MOSTOBRAN ĆOJLUK SIMBOL JE SVIH BITAKA, HEROJSTAVA I VELIČANSTVENE POBJEDE 511.SLAVNE, 10/11 JULA 1995.GODINE, NAD AGRESORSKIM SRPSKIM SNAGAMA.

17 SATI TRAJALA JE BITKA IZ KOJE ĆE, 25 GODINA POSLIJE, IZRASTI 17 METARA VISOK, SNAŽAN I PONOSAN „LJILJAN“. U NJEMU SU 1244 RATNA DANA 511.SLAVNE I 503 UVELE LATICE, SVAKA IMENOM SVOJIM.

ZA ŽIVOT, KOJI SU, SVOJOJ BOSANSKOJ KRUPI, UDAHNULI 17.SEPTEMBRA 1995.GODINE, OVAJ LJILJAN OSTAJE SIMBOL NAŠE BESKRAJNE ZAHVALNOSTI SVIM SLAVNIM JUNACIMA 511.BRIGADE 5.KORPUSA ARMIJE BIH.“

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1462 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa