U Bosanskoj Krupi Bajram-namaz klanja se u 24 džamije

srijeda, 29 Juli 2020 11:55

Medžlis Islamske zajednice Bosanska Krupa potvrdio je da će se Bajram- namaz klanjati u petak, 31.jula u 06,16 minuta u 24 džamije na području općine Bosanska Krupa. Bajram-namaz klanjat će se isključivo u džamijama odnosno neće se klanjati na sportskom terenu kod Idrinovca ili u nekoj od sportskih sala.

Povodom prestojećeg blagdana Islamska zajednica objavila je detaljne upute o obilježavanju Bajrama a struka pozvala na odgovornost.Iz federalnog Ministarstva zdravstva i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imaju savjete za građane kako obilježiti ovaj blagdan.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u BiH,uzrokovane pandemijom koronavirusa, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović donio je Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg Kurban-bajrama. Prema novoj instrukciji, otkazuju se sve bajramske svečanosti i prijemi, kao i druge vjerske manifestacije osim namaza.

U džamijama će se klanjati samo farzovi radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džumu-namaz. Hutbe se ograničavaju na 5-7 minuta, a dova se uči odmah iza farza. Sabah-namaz, na dan Kurban-bajrama u džamijama će klanjati samo imam i džematski odbor, a džamija će za bajram-namaz biti otvorene samo 15 minuta prije namaza uz primjenu mjera zaštite.                                                                                                              

Sve navedene mjere će se primjenjivati i nakon bajramskih dana ukoliko epidemiološke prilike to budu zahtijevale. Glavni imam uz saglasnost nadležnog muftije može u pojedinim mjestima poduzeti dodatne mjere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Bajram-namazu ne smije prisustvovati osoba koja je pozitivna na koronavirus, koja je bila u kontaktu sa pozitivnom osobom, koja ima bilo kakve simptome respiratorne infekcije, kojoj je određena samoizolacija ili je u redovnom kontaktu s osobom koja je u samoizolaciji.

Za ulazak u džamiju potrebno je imati i pravilno nositi masku, izbjegavati fizički kontakt i držati distancu. Također, ukoliko uslovi dozvoljavaju klanjanje je potrebno organizovati na otvorenom, a čestitanje treba obaviti bez fizičkog kontakta, uz distancu. – navodi se, pored ostalog, u Instrukciji Islamske zajednice u BiH kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg Kurban-bajrama.


Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je u izjavi za Klix.ba upozorio da svako okupljanje može biti rizik i da je posebno potrebno zaštiti osjetljive kategorije stanovništva.
"Ako se već pozivamo na ljubav tokom blagdana, onda je poželjno da blagdan obilježimo kod kuće, a da čestitamo koristeći sredstva komunikacije. Treba izbjeći ljubljenje, grljenje i držati preporučenu fizičku distancu", rekao je.
Građani su pozvani da poštuju epidemiološke mjere i nakon molitve u džamijama, a to se prije svega odnosi na masovnija okupljanja.

Izvor: Klix.ba/RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 114 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 521 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa