Dječiji dodatak i dalje ne isplaćuju dva kantona u BiH: Ostali daju od 15 do 80 KM

FOTO: shutterstock FOTO: shutterstock

Isplata dječijeg dodatka trebala bi biti obaveza nadležnih vlasti u našoj zemlji, ali činjenica da dva kantona i dalje ne isplaćuju ovu zakonom predviđenu novčanu obavezu te da u pojedinim kantonima dodatak iznosi tek 15 KM, dovoljno govori koliko država brine za svoje mališane.

Dječiji dodatak već godinama ne isplaćuju nadležni u Unsko-sanskom (USK) i Zapadnohercegovačkom kantonu (ZZH). Početkom ove godine izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti USK prvi put je regulisana isplata dječijeg doplatka i u Krajini. Međutim, djeci u USK još se ne isplaćuju nikakva sredstva.

U USK još nije utvrđen iznos dodatka

 

"Zbog pandemije koronavirusa i smanjenog priliva novca u Budžet USK, još uvijek se ne može pouzdano reći koliki će biti iznos dječijeg dodatka", govore nam iz Vlade USK koja godinama nije uspjela precizno utvrditi iznos dječijeg dodatka kako bi zaživjela i praksa njegove isplate.
Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti USK s početka godine regulisano je da dodatak mogu ostvariti djeca do navršene 15. godine života, s prebivalištem u USK, i koja redovno pohađaju nastavu.
Ipak, isplata dječijeg dodatka u USK ovisi o prihodima po članu domaćinstva u kojem žive. Jedino djeca kod koje je utvrđen invaliditet u procentu od 90 i 100 posto ostvaruju pravo na dječiji dodatak bez obzira na mjesečne prihode po članu domaćinstva, a najduže do 26. godine.
S druge strane, dječiji dodatak pripada porodici čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 10 posto prosječne plaće u USK, ostvarene u prethodnoj godini. Dječiji dodatak ne pripada djeci koja su smještena u ustanove socijalne i dječije zaštite ili u hraniteljsku porodicu.
Bili zadovoljni ili ne uslovima isplate dječijeg dodatka u USK, mališani u Krajini će u ovoj godini prvi put dobiti sredstva koja im zakonski pripadaju. Koliki će to biti iznos, teško je prognozirati, govore nam iz Vlade USK.

Diskriminacija po osnovu mjesta življenja


U Zapadnohercegovačkom kantonu pak nema mnogo priče o dječijem dodatku, ali ovakvu situaciju moglo bi promijeniti usvajanje zakona o podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH koji je trenutno u formi nacrta. Ovim zakonom svi kantoni bi bili u obavezi isplate jednakog dječijeg dodatka, kao i jednake porodiljske naknade. Cilj je da se ukine svaka diskriminacija po osnovu mjesta življenja i izjednače prava djece u FBiH.
Najveći dječiji dodatak u Federaciji BiH isplaćuje Kanton Sarajevo, 49 KM, dok uvećani dodatak iznosi 73,50 KM. Pri tome pravo na dodatak imaju porodice s djecom čiji prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 20 posto prosječne plaće.
Međutim, apsurdno je da u KS dječiji dodatak ne mogu ostvariti porodice u kojima je jedan od članova zajedničkog domaćinstva vlasnik ili posjednik motornog vozila, osim ako je riječ o osobama s invaliditetom.
U ostalim kantonima su, zbog manje prosječne plaće, manji i mjesečni dječiji dodaci, ali na automobil se ne gleda kao na luksuz zbog kojeg djeca i roditelji gube pravo na dodatak.
Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS kazali su nam da će u skladu s finansijskim prilikama eventualno povećati dječiji dodatak.
U Zeničko-dobojskom kantonu dječiji dodatak iznosi 15,86 KM, dok uvećani dodatak iznosi 23,79 KM. Pravo na dodatak u ZDK ima svako dijete uzrasta do 15 godina, a koje živi u porodici čiji mjesečni prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 118,95 KM.
Dječiji dodatak u Tuzlanskom kantonu iznosi 25 KM, dok Srednjobosanski kanton mališanima uplaćuje 34,50 KM. U Kantonu 10 visina dodatka je 30 KM, a u Bosanskopodrinjskom kantonu 29 KM. Posavski kanton za djecu izdvaja 45 KM mjesečno, a Hercegovačko-neretvanski 30 KM.
Eventualno povećanje dječijeg dodatka u svim kantonima teško je predvidjeti zbog ekonomskih posljedica pandemije i ograničenih sredstava u budžetima.
Kada je riječ o entitetu Republika Srpska, djeca čije porodice ostvaruju pravo na dodatak primaju otprilike 66 KM, a ove godine isplaćen je 1,1 milion KM za 16.872 djece.

U Brčko distriktu dodatak 80 KM


Najveći dodatak u BiH i dalje imaju mališani u Brčko distriktu, blizu 80 KM po djetetu. Međutim, čini se da među stanovništvom vlada nezadovoljstvo zbog uslova na osnovu kojih se ostvaruje pravo na dodatak. Partija demokratskog progresa (PDP) Brčkog najavila je početkom jula da će uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta, prema kojem će sva djeca u distriktu imati pravo na dječiji dodatak. Kako kažu iz PDP-a, bijela kuga uzima danak i moraju se što prije kreirati mjere pozitivne pronatalitetne politike Brčko distrikta.
Neusklađenost dječijih dodataka u Federaciji BiH, kojima se nastoje ublažiti posljedice siromaštva porodica te pomoći roditeljima u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, mogao bi jedino riješiti zakon o podršci porodicama s djecom.
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike započelo je proces javne rasprave o Nacrtu ovog zakona, koji će trajati 90 dana, odnosno do 28. septembra ove godine.
U ovom periodu Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom je dostupan na web stranici Ministarstva uz priložen obrazac za dostavljanje pisanih komentara, primjedbi, prijedloga i sugestija, kako bi bio izrađen što kvalitetniji Prijedlog zakona.

 

Izvor: klix.ba

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 20 Juli 2020 10:54
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1701 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa